piektdiena, 2011. gada 9. decembris

Zvārtes Zāļu sieva stāsta un iesaka


Zvārtes zāļu sievas piedāvājums:

Garšaugu maisījums I
Universāls un vienkāršs maisījums, kura trīs sastāvdaļas ir dārzā plūktas, bet ceturtā – raudene, no Amatas upes krasta. Starp citu „raudene” nav nekādi saistīta ar raudāšanu, drīzāk tā izraisa labu garastāvokli. Auga nosaukumā ir ziedu krāsa – rauds. Tie trīs pārējie „laksti” savulaik, pirms trim gadu simtiem atceļojuši no dienvidrietumiem. Vispirms klosteru un muižu dārziņos, pēc tam arī vienkāršo ļaužu dobēs. Viens no augiem Eiropā, it īpaši Vāczemē, pazīstams kā „puišu zāle”. Puiši jau neko, bet meitenēm gan patīk. Uzminiet nu!
Sastāvs: lupstājs, raudene, baziliks, pētersīlis
Garšaugu maisījums piemērots salātiem, mērcēm, zupām, sautējumiem, gaļai.
Fasēts auduma maisiņā, aizsienams ar linu aukliņu. Lai nezūd aromāts un krāsa, ieteicams glabāt tumšā vietā, traukā ar stingri noslēdzamu vāku.
Cena 1,50Ls
Pēc pieprasījuma iespējams sagatavot fasējumu ar atsevišķām garšaugu maisījuma sastāvdaļām – tikai ar raudeni vai tikai ar lupstāju.
Cena 1,50 Ls

Garšaugu maisījums II
„Raganzālītes”, jeb iespēja izbaudīt senlaiku garšas. Pirms vairākiem gadsimtiem, kad tikai kungu galdā bija cepeši, aizdarīti tālu zemju pipariem, lauru lapām un citām „vircēm”, dzeltenmaize ar safrānu un dzērieni ar anīsu, lauku ļaudis ēdienu bagātināja ar augiem, kas turpat dārziņā vai pļavā sameklējami. Maisījumā ir populārs augs, kas ievieš kārtību gremošanas sistēmā, vairo mundrumu un tautas valodā dēvēts par „raganu kauliņiem”.
Sastāvs: vībotne, pelašķi, asinszāle, lupstājs, raudene, rūta, ganu plikstiņš, piparmētras.
Garšaugu maisījums vairāk piemērots gaļai, medījumiem, taču var izmantot arī zivju ēdieniem, sautējumiem.
Fasēts auduma maisiņā, aizsienams ar linu aukliņu. Lai nezūd aromāts un krāsa, ieteicams glabāt tumšā vietā, traukā ar stingri noslēdzamu vāku.
Cena 1,50Ls

Miega maisiņš
Meža un pļavas zāļu maisījums veselīgam miegam, jaukiem sapņiem un romantiskām atmiņām par vasaru. Iepildīts dubultā auduma maisiņā, klāt apraksts (pildījuma sastāvs un lietošanas apraksts). Maisiņš (kokvilnas, lina) 24x17 cm, cena 1,50Ls
Pildījums: vīgriezes, upesmētra, raudenes, vībotnes, apiņi, papardes, kumelītes, jāņuzāles.
Lietošana: var turēt gultā blakus spilvenam; pirtī uz lāvas kā pagalvi vai iesmaržināt gultasveļu.
Lietošanas ilgums 6-10 mēneši. Spilventiņa saturu pēc tam var izmantot:
Smaržīgai zāļu vannai (1 sauju augu maisījuma aplej ar karstu ūdeni, pēc 15 min. nokāš, lej pie vannas ūdens);
Aromātiskajai pirts masāžai (1-2 saujas augu maisījuma iepilda stingrā linu maisiņā, aizsien. Pirms lietošanas 10 minūtes izmērcē karstā ūdenī).

Visi augi ievākti gan dārzā, gan savvaļā Amatas upes krastos un mežā.
Piedāvājums ir aktuāls līdz martam.
Pasūtījumus var veikt, rakstot man e-pastu liga.eglite@gnp.lv
Līga, Zvārtes zāļu sieva