svētdiena, 2011. gada 4. decembris

Decembrī trīs cikla «Tikšanās pilī» pasākumi


4.decembrī plkst.12.00interesenti aicināti uz priekšlasījumu par tēmu «Cimdi, zeķes, zābaciņi...». Norises vieta - muzeja telpās Rīgas pils 3.stāvā, Inita Heinola, LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas galvenā glabātāja.
Kāju apaušana un roku pasargāšana no aukstuma jau senatnē bija izdzīvošanas jautājums. Lai pasargātu savu ķermeni, cilvēks iemācījās darināt apģērbu un apavus no dabā pieejamiem materiāliem. Lūku un striķu vīzes, koka tupeles un ādas pastalas mūsdienu cilvēkā interesi raisa kā priekšmeti, kas gatavoti no draudzīga un dabīga materiāla, bet latviešu zemniekam līdz 20.gadsimta sākumam tie bija parasti ikdienas apavi. Ādas kurpes un zābaki - greznība godam. Ko darīja latviešu zemnieks, lai ikdienā un goda reizēs nestaigātu plikām kājām? Lika lietā zināšanas, pacietību, roku veiklību un amata piederumus - tad saviem spēkiem varēja tikt gan pie jauna vīžu pāra, gan pastalām.
Mag. art. Initas Heinolas, LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas galvenās glabātājas stāstījums tiks papildināts ar dokumentāliem attēliem, būs iespēja arī apskatīt īstas, autentiskas lietas, kas ilustrē šo tēmu.
Cikla «Tikšanās pilī» pasākumus apmeklēt aicināts ikviens interesents.
Ieejas maksa 1 Ls.

11.decembrī plkst.12.00 LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas galvenās glabātājas, Mag. hist. Sanitas Stinkules lekcija «Ko un kā latvietis ēda senāk. Ziemas ēdieni».

 
18.decembrī plkst.12.00 LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas vadītājas Ilzes Ziņģītes lekcija «Vēlreiz par Lielvārdes jostu».
 
http://www.apollo.lv/portal/life/articles/257683