svētdiena, 2011. gada 18. decembris

Beidzot kaņepes atdzimst!


Izlasiet arī rakstu „Patiesība par kaņepēm”, ierakstot nosaukumu tepat bloga meklētājā.
 
Latgalē pabeigta 'kaņepju māja'
http://www.morning.lv/zinas/latgale-pabeigta-kanepju-maja.d?id=41989542
Krāslavā veiksmīgi pabeigta sociālā centra siltināšana, izmantojot vietējos izejmateriālus - pirmo reizi Latvijā tika izmantota Latgalē audzēto kaņepju un ekovates maisījuma tehnoloģija, vēsta reģionālais laikraksts "Latgales Laiks".
Pilotprojektu sagatavoja Baltijas jūras reģiona programmas projekta "Enerģijas alternatīvas – ilgtspējīgas enerģijas stratēģijas kā iespēja reģionālajai attīstība" partneri. Latvijā partneri bija Krāslavas novada dome un Rīgas Tehniskā universitāte.
Projekta koordinatore Krāslavā Laila Vilmane un viņas asistente Līga Upeniece laikrakstam stāstīja, ka Latgalē ar kaņepju audzēšanu un pārstrādāšanu jau vairākus gadus nodarbojas Sergejs Zakrevskis. Uzņēmējs izejvielas veiksmīgi realizē Lietuvā, Igaunijā un Polijā, taču Latvijā līdz šim laikam tām nebija atrasts pienācīgs pielietojums. No kaņepēm ražotus siltumizolācijas materiālus jau sen izmanto Polijā, Lielbritānijā, Francijā. Kaņepju izmantošanā ēku siltināšanai ļoti ieinteresēta ir Lietuva, kur kaņepes aizliegts audzēt ar likumu. Šīs kultūras vērtīgās īpašības daudzās valstīs izmanto papīra, autobūves, tekstila rūpniecībā, kosmētikas ražošanā.
Saistītie raksti
·                                 Krāslavieši par Eiropas naudu siltina sociālā dienesta ēku ar kaņepēm (34) | 24. novembris 2011 13:43
Zakrevskis piedāvājis ēku siltināšanā izmantot vietējās izejvielas, jo tas ir daudz lētāk un ātrāk, nekā izmantojot pazīstamas dārgākas tehnoloģijas. Citus alternatīvās enerģijas attīstības programmas dalībniekus šī ideja ieinteresēja un viņi vērsās Krāslavas novada domē, piedāvājot sadarbību.
Baltijas jūras reģiona programmas ietvaros speciālisti apmeklēja Poliju, Dāniju, Zviedriju, Norvēģiju un citas valstis, kur enerģētikas jomā tiek izmantotas tehniskās kaņepes. Sākumā tika veikti zinātniskie pētījumi, lai noskaidrotu kaņepju izmantošanas iespējas siltumizolācijā, tās īpašības salīdzinājumā ar citiem materiāliem. Izpēti veica Viļņas tehniskā universitāte, RTU un firma "Farels Solutions", kura uzvarēja iepirkumu konkursā.
Izpētes procesā tika ņemts vērā ēkas tips, Latvijas klimatiskie apstākļi, tirgus specifika u.c. Pamatojoties uz izpētes un izmēģinājumu rezultātiem, uzņēmums izstrādāja izejvielas formulu – kaņepāju spaļu un celulozes šķiedras (ekovates) maisījums. Jaunais materiāls tika sertificēts un ieguva oficiālu nosaukumu – kanaizols. Izejviela ir vērtīga tajā ziņā, ka ir daudz ekoloģiskāka, nekā, piemēram, minerālvate, polistirols un celulozes šķiedra, turklāt tai ir zemāka siltumvadīšanas spēja.
Sociālais centrs kā siltināšanas objekts netika izvēlēts nejauši. Divstāvu ēkā atrodas biedrība bērniem ar ierobežotām iespējām, Krāslavas Sarkanais Krusts, pašvaldības policija. Termogrāfijā noskaidrojās, ka ziemā gaisa temperatūra telpās nepārsniedz 12–14 grādus. Tagad darbinieki stāsta, ka telpās kļuvis divreiz siltāk. Pavasarī tiks salīdzināti un aprēķināti energoefektivitātes parametri, veikta darbinieku un apmeklētāju anketēšana. Pozitīvs rezultāts mudinās turpināt ieceres īstenošanu.
Ēku nosiltināja trijās nedēļās – tika siltinātas sienas, nomainītas durvis, logi pagaidām ir vecie. Tehnoloģija ir šāda: ap ēku uzstāda karkasu, zem kura liek sausu kaņepju spaļu un ekovates maisījumu. Kopējās siltināšanas darbu izmaksas – 57 512,39 lati, t.sk. 15% ir domes līdzfinansējums. Siltināšanai izmantots ES finansējums.
Tuvākajā nākotnē projekta koordinatore un asistente kopīgi ar partneri RTU izstrādās ilgtspējīgu Krāslavas novada enerģētikas stratēģiju līdz 2020. gadam. Tiks akcentēta saules enerģijas izmantošanas iespēja. Sociālā centra siltināšanas projekts drīzumā tiks prezentēts Rīgā.