Pirms trīs mēnešiem Raimonda Biedrīša ģimene Rīgas
centrā atvēra jaunu veikaliņu «Grauda spēks». Tirgotava īpaša ne tikai ar to, ka
tajā ir plašs kvalitatīvu graudaugu un garšvielu klāsts, bet tur var nopirkt arī
svaigi maltus pilngraudu miltus. Pircēju klātbūtnē te miltos pārtop auzas,
griķi, zirņi, rudzi, mieži un citi graudi.
Stāstot par jauno veikaliņu, tā īpašnieks Raimonds
intervijā portālam TVNET pieskaras arī pirmajam ģimenes uzņēmumam - SIA
«www.bbfactory.lv». Tiem, kuri atbalsta zaļo dzīvesveidu, nav jāstāsta, ar ko tā
nodarbojas – dabīgo kosmētiku un tās pagatavošanai nepieciešamajām
lietām.
No dabīgajiem ķermeņa kopšanas līdzekļiem ģimene
vairāku gadu laikā pamazām nonāca līdz veselīgam uzturam. Jau aptuveni gadu viņi
paši mājās cepa maizi. Taču laika gaitā Biedrīši saprata, ka veikalā nopērkamie
milti neatbilst viņu vajadzībām – ne visi bija tik veselīgi, kā sākumā šķitis.
Veselīgos pilngraudu miltus vispār bijis ļoti grūti atrast.
Ideja par miltu veikalu radās divos naktī.
Par vēl vienu biznesa nišu ģimene īpaši aizdomājās
brīdī, kad blakus «BB Factory» veikalam parādījās tukšas telpas. Iepriekš tur
bija kāzu salons.
Turpat blakus "Grauda spēkam"
atrodas arī ģimenes dabīgās kosmētikas veikaliņš.
Šovasar nomai izliktās telpas Lāčplēša un Avotu ielas
krustojumā Raimondam nedeva mieru. Diendienā viņš staigāja tām garām un domāja,
ko tajās varētu pasākt. Iepriekš ģimene vēlējās atvērt garšvielu veikaliņu, taču
no iepriekšējās biznesa pieredzes saprata, ka ar to nevarēs pelnīt.
Taču tonakt, kad Raimondam nenāca miegs, viņam prātā
iešāvās doma par graudu veikalu, kurā paši maltu arī miltus. Viņš saskaitīja, ka
līdz tam ģimene apbraukāja piecus sešus veikalus, līdz sapirka visus vajadzīgos
miltus.
Biedrīši gribēja radīt vietu, kur visas maizes
cepšanai vajadzīgās sastāvdaļas var iegādāties vienkopus.
Jau nākamajā dienā Raimonds savu ideju sāka realizēt.
Sazinājās ar saviem iepriekšējiem kolēģiem Latvijas Lauku konsultāciju un
izglītības centrā, tikās ar zinātniekiem, selekcionāriem no Stendes un
Priekuļiem. Viņi negribēja tirgot sliktas kvalitātes vai lopbarības
graudus.
Veikals piedāvā arī dabīgus
griķus un to miltus.
Līdz veikaliņa «Grauda spēks» atvēršanai Biedrīši
rīkojās ļoti operatīvi. Bezmiega nakti, kurā radās ideja par veikalu, Raimonds
piedzīvoja jūnijā, bet jau 10.septembrī ģimene svinēja savas otrās tirgotavas
atklāšanu.
Trīs mēnešu laikā veikaliņš piedzīvojis būtisku
sortimenta paplašināšanu. Sākumā viņi mala tikai dažas graudu šķirnes, taču
tagad to klāsts ir būtiski pieaudzis.
Te var iegādāties kvalitatīvus auzu, kviešu, rudzu,
miežu, zirņu, kukurūzas un griķu graudus. Ja pircēji vēlas, tos turpat uz vietas
veikalā dažu minūšu laikā arī samals.
Iespējamas 18 miltu maluma pakāpes.
Turklāt piedāvāto produktu klāstu iecerēts turpināt
paplašināt. Tā arī notiek. Piemēram, nesen veikaliņā sāka tirgot bioloģisko
medu, bet sarunās ar kādu klienti portāla TVNET klātbūtnē Raimonds noskaidro, ka
vajadzētu sameklēt vērtīgo kvinoju.
Sieviete priecājas, ka «Grauda spēka» veikalā
nopērkam amarants - ļoti veselīgais un uzturvielām bagāts produkts, ko lietojuši
pat kosmonauti.
Ziemassvētku laikā viņi sākuši cept pilngraudu
piparkūkas. Pieprasījums pēc tām ir tik liels, ka ik vakaru Raimonds ar rokām
mīca 15 kilogramus piparkūku mīklas. Turklāt saldais Ziemassvētku laika našķis
pieejams ne tikai no pilngraudu kviešu miltiem, bet arī pilngraudu rudzu
miltiem.
Kopējo veikala atvēršanai vajadzīgo investīciju
apjomu Raimonds neatklāj, taču skaidro, ka tā izveidē ieguldīti pašu līdzekļi.
Tā kā neko līdzīgu Latvijā viņi nebija redzējuši, biznesa joma bija jauna,
Biedrīši nolēmuši veikala iekārtojumā investēt pēc iespējas mazāk naudas.
Piemēram, «man vajadzēja izlietni. Uzliku, bet lētāko.» Tas tādēļ,
lai neizdošanās gadījumā būtu pēc iespējas mazāki
zaudējumi.
Par zaudējumiem uzņēmums gan patlaban nedomā. Klientu
plūsma nepārtraukti pieaug un apgrozījums ik dienas kļūst arvien lielāks.
Nespēdams tikt galā ar pieaugošo klientu plūsmu, Raimonds nolēmis pēc Jaunā gada
meklēt vēl vienu darbinieku.
Vairuma veikaliņā piedāvāto maizes maisījumu un
svaigi ceptās maizes recepšu autori ir paši Biedrīši. Raimondam vislabāk garšo
šokolādes cepumi, kuru gaisīgā garša neatstāšot vienaldzīgu nevienu, un
tomātu-bazilika maize.
Pēc klientu ieteikumiem
uzlabo receptes
Laika gaitā, uzklausot klientu atsauksmes un
pieredzi, ģimenes iecienītajām receptēm pievienojušās arī dažādas citas
receptes, piemēram, Austrumu ķirbju sēklu maize.
Vairumam veikaliņā nopērkamo produktu nav bioloģiskās
audzēšanas sertifikāta, taču Raimonds uzsver, ka piedāvājumu veido zināmu
cilvēku audzētais un ražotais. «Katram produktam ir savs stāsts.» Raimonds zina
stāstīt, kur un kā katrs produkts audzis.
Tirgotavas plauktu piepildīšanā viņam lieti
noderējuši draugu, paziņu un bijušo darba kolēģu kontakti. Nākotnē veikaliņā
varētu pārdot arī bioloģiski audzētos graudaugus.
«»Šis ir kā starts,» veikala īpašnieks cerīgi saka un
paskaidro, ka drīzumā plauktos varētu parādīties arī smiltsērkšķi, cidonijas,
bišu maize un citas veselīgas lietas.
Runājot par veikaliņu, Raimonds ieskicē arī savu
dzīves uztveri.
Ir muļķīgi ēst pilngraudu maizi, uzdzerot
kolu.
Šādā kombinācijā veselīgajai maizei zūd jēga. Viņš
arī piemin Ameriku, kur vairums cilvēku lieto tikai balto miltu izstrādājumus.
Lielai daļai amerikāņu ir liekais svars un ar to saistītas veselības
problēmas.
P.S. Šis materiāls tapis
portāla TVNET rakstu sērijas «Vērtīga pieredze» ietvaros. Šai stāstu sērijā
rakstām par Latvijas uzņēmumiem, kuri veiksmīgi pārcietuši krīzes gadus un
turpina attīstību.
Ar šiem rakstiem TVNET vēlas
atbalstīt vietējos veiksmīgos un inovatīvos uzņēmējus, tādēļ par šiem
materiāliem TVNET neprasa nekādu naudu. Par šiem rakstiem neviens TVNET nav
maksājis. Un ja kādam labam uzņēmumam tā ir papildu reklāma, tad mēs par to
tikai priecāsimies!
Ja arī tev zināms kāds
Latvijas uzņēmums, kurš attīstījies krīzes iespaidā un par kura darbošanos būtu
vērts uzzināt citiem, droši pavēsti to portālam, rakstot uz e-pasta adresi
zinas@financenet.lv!
http://www.financenet.lv/nozares/402456-divos_nakti_izdomajam_ka_nopelnit