piektdiena, 2011. gada 16. decembris

2 raksti par to, kā manipulē ar tautu...


Lūk, divi raksti, kuros skaidri var saredzēt, kā tiek manipulēts ar tautu uz tās mazvērtības un baiļu rēķina.
Izlasi un domā!
Dace


Lētticīgā letiņa rīcības tāfelīte
Pēdējo dienu masu psihoze pie bankomātiem liecina par kuplu skaitu padomju Latvijas nostalģijā iestrēgušo - pat pēc 20 neatkarības gadiem viņi netic nevienam un nekam. Šiem klāt jāpieskaita lētticīgie, kuri, redzot rindas pie bankomātiem un lasot pļāpas soc.medijos, "drošības dēļ" arī ļāvās panikai. Šķiet, ka daudziem no mums kaut kas nav kārtībā ar galvu, jo vainu notikušajā saskatām citos, nevis paši sevī.
Būs avis, būs kas viņas cērp
Varētu domāt, ka nekas traģisks nav noticis, bankas darbojās un turpinās darboties arī turpmāk. Tomēr būtu aplami mazināt ažiotāžas ap Swedbanku nozīmi. Ir sasniegta kritiskā robeža, kad jāapstājas un jāatskatās – kādēļ tik viegli var atkal un atkal zombēt desmitiem tūkstošus cilvēku? Šoreiz tie bija lielas bankas noguldītāji, citreiz tie ir vēlētāji, skolotāji, mediķi u.c.
Visvienkāršākais būtu nešķirojot visu vainu novelt uz iepriekšējām/tagadējo varu. Piemēram: kādēļ banku uzraugs FKTK atļāva blēdim V.Antonovam iegūt kontrolpaketi Krājbankā 2005.gadā; kādēļ Godmaņa valdība nemeklēja veidu, kā uz Parex bijušo īpašnieku Krasovicka un Kargina pleciem uzkraut bankas 700 miljonu vērto sindicēto kredītu nastu; kādēļ Dombrovska valdība sadarbojās ar blēdīgiem šeftmaņiem airBaltic aviokompānijā; kādēļ banku krīzes pieredzējusī valdība un FKTK vēl arvien neprot visiem saprotamā valodā izstāstīt, kāpēc Krājbanka aizgāja pa burbuli, bet Swedbankai nekas nedraud; kādēļ lielākais banku lobijs valstī M.Bičevskis bezatbildīgi aicināja uzticēties Krājbankai dienas pirms tās kraha utt.
Minētie pārmetumi neapšaubāmi ir pamatoti. Tomēr tas būtu pārāk vienkāršs skaidrojums. Šādi argumentējot nenovēršami nonāksim līdz secinājumam - pag, bet kurš īsti ievēl Saeimu, pastarpināti arī valdību un visus pārējos, kuri tieši vai netieši regulē mūsu dzīves kvalitāti?
Mums katram sen bija laiks padomāt, kā izvairīties no likstām, pirms tās ir notikušas, nevis nodarboties ar krīzes menedžmentu, meklējot nozagto laimi tur, kur tās nav, – ārpus sevis.
Izvēle
Ja promaskaviski orientētiesaskaņieši precīzi zina, ko grib sasniegt – Latvijas atkarību no Kremļa stingrās rokas, tad vairāki desmiti tūkstošu mūsu brīvās valsts pilsoņu nespēj tikt vaļā no abstraktas nostalģijas par visuvarenā "vadoņa" spēcīgo ķepu, kas atbrīvos no mokošām sāpēm – no izvēles.
Izvēle prasa nemitīgu piepūli - kā labāk rīkoties; kur noguldīt naudu; kāpēc uzticēties vai apšaubīt; kam atdot savu balsi vēlēšanās, kāpēc... Un arī aktīvu līdzdalību sociālpolitiskajos un ekonomiskajos procesos kaut vai entuziasta līmenī, iegūstot aktuālo informāciju no vairākiem avotiem, nevis tikai no draugiem, kaimiņiem, tantēm vai ļaunprātīgiem baumotājiem.
Acīmredzot tādēļ ir prāvs pulks cilvēku, kuriem tā šķiet svētlaime – nomest "brīvības važas" un dzīvot mucā - ne bagāts, ne nabags, bet laimīgs savā kurlumā pret apkārtējo pasauli.
Ar šādu destrukciju mēs savu valsti neuzcelsim. Varbūt vienīgi suņa būdu, kurā paši dzīvosim, jo pārāk daudz prasām no citiem, bet par maz darām paši - atbildību par savu izvēli, lēmumiem un rīcību uzveļam citiem, nevis turam grožus savās rokās.
Zemais uzticības līmenis
Vien 14% Latvijas iedzīvotāju tic augstāko amatpersonu teiktajam par stāvokli Latvijā, valsts finanšu sistēmas stabilitāti un tamlīdzīgām tēmām, secināts jaunākajā pētījumu centra SKDS aptaujā (17. - 30. novembris*). Tiesa, pirms gada tādu bija vēl mazāk - 12%, savukārt 2008.gada novembrī 16% iedzīvotāju uzticējās valsts amatpersonu teiktajam.
Pēc SKDS sniegtajiem datiem redzams, ka uzticības trūkums iedzīvotāju vidū ir katastrofāli zems vairāku gadu garumā. Tādēļ nevar viennozīmīgi teikt, ka pēdējās nedēļas notikumi ar mākslīgi radīto ažiotāžu ap Swedbank ir īpaši atšķirīgi, piemēram, salīdzinot ar Parex bankas "glābšanu". Droši gan var apgalvot, ka iepriecinošus secinājumus aptaujas rezultāti neraisa.
Līdzdalība rosina abpusēju uzticību
Spēja operēt ar informāciju un adekvāti spriest ir atkarīga no tā, cik daudz un bieži katrs no mums ikdienā seko līdzi notikumiem publiskajā telpā. Citiem vārdiem, nav citu šķēršļu aktīvi līdzdarboties demokrātijas procesos kā vien mūsu pašu iniciatīva vai tās trūkums.
Tādēļ viens no galvenajiem nosacījumiem savstarpējās uzticības veicināšanai ir līdzdarbošanās, paužot atbalstu vai pretenzijas, arī pasīvi vērojot diskusijas sabiedriskajos medijos un sekojot valstī notiekošo aktualitāšu atainojumam vairākos medijos, jo nav noslēpums, ka dažu mediju īpašnieku politiskā ietekme negatīvi atsaucas uz kvalitatīvas informācijas ieguvi.
Paralēli pilsoniskās sabiedrības aktivitātēm Saeimai un valdībai ir jāpiedāvā savs redzējums situācijas sistemātiskai uzlabošanai, ārpus varasvīru acīmredzami rupjām kļūdām un hroniskai vārdu/darbu neatbilstībai. Primitīvākais variants - apgūt Austrālijas pieredzi, kur piedalīšanās parlamenta vēlēšanās ir obligāta visiem pilsoņiem, tāpat kā nodokļu maksāšana.
Līdz šim neviens Austrālijā nav sodīts par neierašanos vēlēšanu iecirknī, kaut arī simbolisks administratīvais sods ir paredzēts. Tomēr pilsoņu līdzdalība Austrālijas parlamenta vēlēšanās svārstās no 80% līdz pat 90 un vairāk procentiem. Kā pastāstīja Austrālijas televīzijas ABC žurnālists Endrjū Grīns - lielāka līdzdalība vēlēšanās pozitīvi iespaido savstarpējo uzticības līmeni starp Austrālijas amatpersonām un valsts iedzīvotājiem.
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/402990-letticiga_letina_ricibas_tafelite
 
Lato Lapsa: Stulbā tauta? Nē, melīgā un nolaidīgā valsts vara
 
Pavisam īsi un vienkārši – pēdējo pāris dienu jezga ap bankām mums neparāda neko īpaši jaunu, iepriekš nenojaustu ne par Latvijas banku stāvokli, ne par banku uzraugu profesionalitāti, ne par plašo tautas masu veselo saprātu. Toties tā uzskatāmi apliecina, kāds ir patiesais Latvijas cilvēku viedoklis par savu valsti un jo īpaši tās pārvaldītājiem. Pilnīgi pamatotais viedoklis.
Jūs taču redzat, dzirdat un sajūtat paši – anonīma īsziņa vai "viena tante teica" aģentūra nevis kādiem atsevišķiem pilnmēness sadrebelētiem dīvaiņiem, bet plašām iedzīvotāju masām izrādās daudz nopietnāks un ticamāks informācijas avots par visiem valsts vadītājiem, finanšu uzraugiem un citām augstām amatpersonām ar viņu vismaz šķietami racionālajiem argumentiem.
Kāpēc tā? Tikai un vienīgi tāpēc, ka, kā mums mēģina iestāstīt, cilvēki Latvijā ir apmulsuši, nedroši, nepietiekami racionāli, viegli ietekmējami un visādi citādi ne īsti pilnvērtīgi kapitālisma pasaules iemītnieki? Ka gluži vienkārši, izsakoties slavenā žesta popularizētāja Jāņa Lagzdiņa pirmdienas vārdiem "Rietumu radio", "sabiedrības neuzticība un skeptiskā attieksme pret visu ir padomju laika mantojums"?
Nē, nudien ne. Patiesībā – tāpēc, ka visi šie valsts varas (un nevis kādas aizgājušas padomju valsts varas, bet mūsējās – pašreizējās, tagadējās) pārstāvji, viņiem pielīmējušies indivīdi un vispār jau visa valsts vara līdz šim ir to vien darījuši kā cītīgi apliecinājuši, ka ir melīgi, neuzticami, divkosīgi, muļķīgi un neprasmīgi.
Kāpēc gan cilvēkiem, kuriem vēl nupat tika stāstīts par lieliski uzraudzīto un drošo "Krājbanku", vajadzētu ticēt, kad, piemēram, Komercbanku asociācija (kuru vada tas pats Mārtiņš Bičevskis, kurš tik pārliecinoši ieberzās "Krājbankas" gadījumā) tagad bez kādu konkrētu aprēķinu piesaukšanas apgalvo, ka nu citai bankai "pietiek līdzekļu gan darbam normālā režīmā, gan arī šādā nestandarta situācijā"?
Jā, kāpēc ticēt, jo vairāk, ka arī jaunajā "baumu krīzē" visi šie valstiskie kungi un dāmas ar savu rīcību atkal mums apliecina to pašu – ka mums ir valsts pseidovara ar apjomīgu kuņģi, bet bez galvas, varēšanas un gribēšanas.
Tā tas ir no pašas augšas. Ja mums patiešām būtu īsts valsts vadītājs, kam valsts un tās iedzīvotāji un nevis savs pieprihvatizētais bankas konts ir pirmajā vietā, mēs jau svētdien vakarā būtu redzējuši, kā valstiskais Bērziņkungs telekameru un fotoobjektīvu ielenkumā paraksta maksājuma dokumentus, lai visus savus miljonus vai vismaz daļu no tiem pārskaitītu uz baumās visbiežāk pieminēto banku, - jo viņam, rau, ir lietas, kas svarīgākas par personisko maku.
Ja viņam šādi te pievienotos vēl bariņš dažādu "valstsvīru", tad šāda te rīcība – nevis tukša gvelšana, bet tieši rīcība, savu vārdu patiesību apliecinot ar personisko maku – varēja "baumu krīzi" likvidēt faktiski momentāni.
Bet, protams, neko tādu mēs nesagaidījām. Jo, kā zināms, mūsu valsts varas pārstāvjiem tradicionāli nav pieņemts piemēru rādīt ar vārdiem, ne darbiem. Un tieši tāpat, kā zināms, viņiem nav pieņemts arī mācīties no kaut pašiem savām kļūdām.
Vairāk nekā traģikomisks bija banku uzraugu pārstāves Ludmilas Vojevodas pirmdienas atzinums, ka šajā jomā "ļoti svarīga ir pārdomāta un laicīga komunikācija", kam sekoja Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzdevums "strādāt pie pārdomātas komunikācijas, lai sabiedrību informētu par situāciju banku jomā".
Kas tieši te traģikomisks? Tas, ka, neraugoties uz visām pārdzīvotajām banku krīzēm, pēkšņi atklājās – daudztūkstošlatu algu saņēmēji nav spējuši pēcpuses vai ko nu tur pakustināt kaut tik daudz, lai, ja reiz nespēj uzraudzīt dažādus Antonovus, vismaz sagatavotu skaidru shēmu, atbilstoši kurai šādā situācijā neizbēgamās nākamās krīzes laikā "pārdomāti komunicēt" un "informēt par situāciju".
Bet tak pat ne tik daudz. Pa brīvdienām šīs ļengani ļerpatainās valsts varas pārstāvji nebija spējuši pat, piemēram, pārrunāt notiekošo ar kaut vai sabiedrisko mediju vadību, lai vismaz tai liktu pie sirds, cik svarīgi no šīs te varas viedokļa ir necelt paniku, - un rezultātā vēl pirmdienas rītā Latvijas radio tiem, kas pa brīvdienām bija izvairījušies no masu saziņas līdzekļiem, drūmi stāstīja – nu, jā, var būt tā, bet var būt arī šitā, neko jau nevar zināt...
Protams, tā vietā, lai beidzot vienreiz sarīkotu vienu paraugprocesu par nolaidību šiem augsti sēdošajiem dienaszagļiem un parazītiem, Jāņa Reinika vadītā Drošības policija pirmdien jau tradicionāli uzmeistaroja kriminālprocesu par finanšu sektora situācijas destabilizēšanu un nepatiesas informācijas izplatīšanu par valsts finanšu sistēmas stāvokli.
Kas tālāk? Lai attaisnotu noēstos valsts budžeta līdzekļus un "nolaistu tvaiku", visticamākais, kāds kārtējais ekonomists Smirnovs vai kādi nebūt citi līdzīgi dumiķi uz brīdi arī tiešām tiks sašņorēti, caur kādu nebūt "Nekā Personīga" tiks palaista kārtējā "versija" par krievu vai kādu citu specdienestu sazvērestību pret Latvijas valsti – un ar to arī viss beigsies.
Beigsies – bet tikai līdz nākamajai reizei, uz ko ilgi nebūs jāgaida. Jautājums tikai, kā nākamreiz izpaudīsies cilvēku totālā neticība savai muļķīgajai, melīgajai un savtīgajai valsts varai, kura neizrāda ne mazāko vēlēšanos mainīties – acīmredzami apzinātā vai neapzinātā cerībā, ka gan jau tās mūžam visa pietiks.
http://www.delfi.lv/news/comment/comment/lato-lapsa-stulba-tauta-ne-meliga-un-nolaidiga-valsts-vara.d?id=41977572