pirmdiena, 2011. gada 14. novembris

Saruna par latviešu valodu


Rakstniecības un mūzikas muzejs


Trešdien, 16. novembrī, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiks diskusija Vārds vietā un vārds nevietā, kuras tēma ir literārās un neliterārās valodas vieta un attiecības mūsdienu latviešu valodā. Sarunas netiešie ierosinātāji ir vairāki pēdējā laikā sabiedrībā plaši apspriesti gadījumi – gan žurnālista Kārļa Streipa vārdu izvēle televīzijas raidījumā Skats no malas, gan „valodu kari” Latvijas Republikas Saeimā.
Pasākumā Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekle Ingrīda Stroda dalīsies pārdomās par valodas kultūru masu medijos. 11. Saeimas deputāts Juris Viļums stāstīs par izvēli dot deputāta solījumu dialektā. Valsts valodas centra Kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis runās par to, cik brīvi katrā situācijā varam izvēlēties vārdus, lai nenonāktu konfliktā ar valodas likuma normām. Žurnālists Pauls Raudseps atklās savu skatījumu uz latviešu literārās valodas attiecībām ar dažādiem citiem mūsu valodas slāņiem.
Kāda vieta mūsu dzīvē ierādīta literārai valodai, kāda – dialektiem? Ko uzskatīt par lamu vārdiem un rupjībām, ko par sulīgu, no tautas dzīlēm nākušu, bagātu valodu? Vai tāpat, kā runājam savā virtuvē, varam runāt oficiālā sanāksmē? Ko reglamentē likumi un valodas normas, kas paliek katra runātāja brīva izvēle?
Ikviens apmeklētājs aicināts uzdot jautājumus un piedalīties sarunā.

Rakstniecības un mūzikas muzejs

http://rmm.lv/?p=5159