svētdiena, 2011. gada 27. novembris

Citāts no raksta Delfos


Kur uzkrājumi?
Vai Latvijas iedzīvotāji ir gatavi arī citai bankas krīzei? Domāju, ka nē! Pat nedēļu bez naudas izdzīvot jau ir pagrūti. Mājas nav ne kartupeļu, ne arī kas cits ēdams un dzerams. Nav arī kaimiņiem. Cilvēku ikdienas paradumi jau pamainījušies tā, ka bez naudas lietošanas katru dienu vairs neiztikt.

Iepriekš daudz vairāk Latvijas cilvēku dzīvoja laukos. Gandrīz katram pilsētā dzīvojušajam bija kāds radinieks laukos. Un laukos dzīvojošajiem pagrabā bija kartupeļi un burkāni, marinēti gurķi un tomāti, ievārījums un kompots, medus un tauki. Tagad lauki ir tukši jau, privātmājās nav pagrabi, radinieki ir ārzemēs.

Krājbankas bankrotam būtu jābūt kā mudinājumam aizdomāties par to, kā būt gataviem šādu notikumu pavērsieniem citreiz. Neturēt naudu tik vienā bankā? Mazu naudas summu turēt arī mājās? Protams! Un paturot prātā bažas par iespējamo otro krīzes vilni, es parūpēšos arī par nelieliem pārtikas uzkrājumiem, jo šobrīd daudz pieļaujamāka ir iespējamība, ka kādu dienu var nestrādāt tuvējais veikals, nenolasīties mana bankas norēķinu karte, man var nebūt nauda vai arī tā nevienam nav vajadzīga. Taču ja man būs savs nodrošinājums, tad pret šādiem scenārijiem nebūšu tik nervozs, tādējādi ar savu (ne)pienesumu mazinot arī kopīgo spriedzi.