trešdiena, 2011. gada 16. novembris

Galda sāls ir inde jūsu ķermenim



Galda sāls līdzās cukuram ir baltā inde jūsu ķermenim. Šādu teicienu ir dzirdējuši lielākā daļa no mums. Neskatoties uz to, galda sāls ir joprojām plaši izmantota pārtikā. Vieni no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc cilvēki zinot par tā kaitīgumu vēljoprojām to lieto ir nezināšana, kas tad īsti ir tajā kaitīgs, viedoklis, ka galda sāls kaitīgums ir tikai sabiedrības “mīts”, kā arī nezināšana ar ko šo galda sāli aizstāt, lai ēdiens un dzīve nezaudē garšu. Šajā rakstā tiks dotas atbildes uz šiem ar sāls lietošana saistītajiem jautājumiem.

Sāls ir dzīvības pamatā, cilvēks faktiski nevar dzīvot bez tā. Mūsu asinīs ir aptuveni 1% sāls un ja tas  būtiski samazinās cilvēks iet bojā. Pastāv viedoklis, ka sāls daudzums jūru un okeānu ūdenī bijis vienāds ar sāls daudzumu asinīs pirmajai dzīvībai rodoties uz sauszemes.

Lielākā daļa cilvēku nezina, ka pastāv milzīgas atšķirības starp standarta, rafinētu galda sāli un dabisku nerafinētu, neattīrītu jūras sāli. Šīs atšķirības ir tik lielas, kas tās atstāj pilnīgi savādāku ietekmi uz Jūsu veselību. Vienā gadījumā sāls palīdz izvairīties no veselības problēmām, bet otrā tās palielina.

Vairāk nekā 80% no pasaules sāls tiek izmantota tieši rūpnieciskām vajadzībām (Eiropā pat 98%)¹, kam nepieciešams tīrs nātrija hlorīds. Atlikušos procents tiek nonāk uz jūsu virtuves galda. Galda sāls ir 97,5% nātrija hlorīda  un 2.5%, ķīmiskās vielas, piemēram, mitruma absorbenti un jods. Tas ir karsēts virs 600 C grādiem un pārmērīgā karstumā maina dabisko ķīmisko struktūru, tādā veidā radot potenciālas veselības problēmas jūsu ķermenī.

Izmantojot plašu reklāmu, sāls nozare veiksmīgi pārliecina, ka patiesībā ir veselības priekšrocības pievienojot potenciāli toksiskos jodu un fluoru sālim. Bez tam galda sāls ļoti bieži satur bīstamos konservantus, kurus nav nepieciešams uzrādīt uz iepakojuma.  Alumīnija hidroksīds tiek bieži pievienots, lai sāls krisāli neliptu kopā un būtu vieglāk to bērt.  Alumīnija ir vieglmetāla sakausējums, kas nosēžas Jūsu smadzenēs un ir potenciāls Alcheimera slimības izraisītājs.

Ja vēlaties, lai jūsu ķermenis darbotos pareizi,  Jums jāuzņem sāls, kas satur minerālus un nav karsēts milzīgās tempratūrās, kam nav pievienotas mākslīgas piedevas un saldinātāji. Galda sāls ir inde, kurai nav nekā kopīga ar dabīgu jūras sāli. Diemžēl jāatzīst ka arī veikalos nopērkamajiem jūras sāļiem lielākoties nav nekā kopīga ar šo dabisko nerafinēto sāli par kuru šeit runāts. Visbiežāk galda sāls (tai skaitā lielākajā daļā pieejamo jūras sāļu) sastāvā ir ķimikālijas, kas piesārņo ķermeni un bojā veselību. Celtic Sea Salt (Ķeltu jūras sāls) nesatur toksīnus un tajā ir liels daudzums minerālvielu un elementu, kas vajadzīgi lieliskai veselībai!