piektdiena, 2013. gada 30. augusts

ĀJURVĒDISKĀ BĒRNU APRŪPE UN AUDZINĀŠANA - KAUMĀRABHRTYAM

Linda Zarina
Dārgie draugi! Sākot ar 1.septembri sākšu lasīt lekciju kursu ĀJURVĒDISKĀ BĒRNU APRŪPE UN AUDZINĀŠANA - KAUMĀRABHRTYAM. Kurss domāts visiem, kas vēlas bērnus audzināt saskaņā ar dabu. Tiekamies svētdienās plkst.16:00 Šivas Centrā, Brīvības ielā 103.


Kursa apraksts:
Dažādos laikos uzskati par to, kas ir "pareizi" un kas "nepareizi" bērnu aprūpē, mainījušies atkarībā no politiskās iekārtas, modes, kariem utt. Mūsdienās valda tāds kā "kokteilis" ar dažādiem un pat diametrāli pretējiem ieteikumiem, ieradumiem un visādām ierīcēm bērnu aprūpē. Tagad klāt nācis arī internets ar forumiem, kuros viedokļi kardināli atšķiras. Ko viens uzskata par pareizu, cits uzskatīs par nepareizu un rezultātā rodas apjukums un bailes izdarīt kaut ko nepareizi, jo bērni - tā taču ir milzu atbildība. Bet viedokļi ir tik ļoti atšķirīgi: ārsts saka vienu, draudzene ko citu, internets vēl kaut ko citu. Varbūt klausīt sirdsbalsij? Kam ticēt? Cilvēki ir pārstājuši uzticēties dabai un viņas gudrībai. Kā sekas tam ir bērnu veselības pasliktināšanās, agresija pret līdzcilvēkiem, atkarības aizvien jaunākā vecumā, mazvērtības komplekss, dzīves jēgas trūkums un vientulība.Vienīgais, kas var palīdzēt šādā situācijā ir atmest visu viedokļu radīto troksni un pievērsties zināšanām, kuras nav cietušas no vēstures līkloču atstātām pēdām cilvēku apziņās, prātos un priekšstatos. Tās ir dabas zināšanas. Šīs senās zināšanas sniedz ājurvēda - zinātne par dzīvi un dzīvību. Izturējusi laika pārbaudi, tā ir tīra no mūsdienu viedokļu nospiedumiem. Ājurvēdas sniegtie padomi ir dabiski - tātad tie ir saskaņā ar dabu. Šis kurss ir centieni atgriezt dabisku bērnu aprūpi ģimenēs, kas vēlas, lai viņu bērni un arī viņu vecāki būtu laimīgāki, veselīgāki un nodzīvotu kvalitatīvāku dzīvi.

Kaumārabhrtyam ir ājurvēdas apakšzinātne, kas nodarbojas ar bērna aprūpi, sākot ar bērna plānošanu. Kurss tika sagatavots, balstoties uz detalizētu vēdu oriģināltekstu analīzi un izpēti. Diemžēl līdz mūsdienām nonākuši ļoti sadrumstaloti un nepilnīgi vēdiskie teksti par šo tēmu, tomēr izpētes darba gaitā ir izdevies sastrukturēt informāciju no vairākiem autentiskiem avotiem.
Lūk, tikai dažas no šī kursa tēmām: sagatavošanās ieņemšanai, vēlamā bērna dzimuma izvēle, grūtniecība, grūtnieču ēdināšana, dzemdības un pēcdzemdību periods, bērna aprūpe pirmajās dzīves stundās un dienās, ieteikumi labvēlīga vārda izvēlē, mantras bērna aprūpē, jaunās vecāku lomas apzināšanās tētiem un mammām, krūtsbarošana un piebarošana, handlings (kā pareizi turēt, nēsāt, nolikt, paņemt bērnu, nekaitējot bērnam un vecāku mugurām), ājurvēdiskā pediatrija, valodas attīstība, ieteikumi par apģērba un apavu izvēli, par vannošanos, par gulēšanu, par ēšanu, par staigāšanu, par ceļošanu ar mazuli, par zobiem, par podiņmācību utt.
Šis kurss domāts tiem, kuri vēlas savus bērnus audzināt un aprūpēt saskaņā ar dabas likumiem.
Laipni aicināti uz lekcijām ir ne tikai vecāki (esošie un topošie), bet arī vecvecāki, aukles, audzinātājas u.c. cilvēki, kuri piedalās bērnu aprūpē un vēlas labāk izprast bērnus un viņu vajadzības.