Lai palīdzētu organismam būt veselam, uztura
sadalījumam vajadzētu būt šādam: 80% sārmainu vidi veidojoši produkti un 20
procenti skābu vidi veidojošo produktu. (Butakova saka, ka var būt pat
50/50).Sārmainībai jābūt bez sāls un bez cukura:
Sārmainie
1) Ļoti sārmaini- arbūzi, asni (dažādu graudu), biezpiens svaigi izspiests,
bumbieri, Citroni bez
cukura, laimi, mandeles, mango,
miežu asni, paprika, pētersīļi, pienenes, rudzu asni, ūdenskreses,
zaļumi
2) Sārmaini -
āboli, ārstniecības augi, asparagi, avenes, bietes, rokoļi, burkāni, cigoriņi, dārzeņi (svaigi), dateles, diedzēti graudi un sēklas,
dilles, ērkšķogas, griķi, gurķi, kabači, kacenkāposti, kāļi, kāposti,
kolrābji, korintes, kressalāti, kukurūza svaiga, kviešu asni, ķirbji,
lucerna, mellenes, minerālūdens
ārstnieciskais, papaija, pastinaki, piens vārīts, pipari, puķes(ēdamās), redīsi,
rozīnes, salāti, sēklu rupjmaize, selerijas, soda, sparģeļi, spināti, sūkalas,
sula, svaigi spiestas (15 min), tēja(zāļu bez cukura), vīģes, vīnogas (tumšās),
ziedkāposti.
3) Nedaudz sārmaini - ananāsi, apelsīni, aronijas,
artišoki, augļi (svaigi), auzu pārslas, avokado (1.vieta),
baklažāni, banāni, Briseles kāposti, eļļas (nerafinētas un riekstu), graudaugu
produkti, greipfrūti, kartupeļi ar
mizu, kastaņi, kazenes, ķirši saldie, lācenes, mandarīni, nektarīni, ogas
(svaigas), olīveļļa, persiki, pupas, pupiņas (svaigas), puravi, rāceņi, rīsi,
rožu kāposti, smiltsērkšķi, tomāti (bez sāls), topinambūrs, upenes, vilkābeles
augļi, zemenes
(meža)
Skābie
1) Skābi -
augļu konservi, baklažāni, brūklenes, dzērvenes, eļļas, gaļa,
jāņogas, kafija, kakao, kaņepju sēklas, kapučīno sēklas, kartupeli (vērīti bez
mizām), kečups, konservi, kukurūza konservēta, kukurūzas pārslas, kvieši,
labība, maize, majonēze, manna, marinēti produkti, medikamenti, melnā tēja,
mieži, olas baltums, piens (pasterizēts), pistācijas, pupas, pupiņas (kaltētas),
rieksti(izņemot mandeles), sāls, sausās brokastis, skābenes, sviests, tējas
(zaļa, melna, Lipton utt.), valrieksti, zemenes (dārza), zemesrieksti, zivis,
žāvēti augļi
2) Nedaudz skābi - aprikozes, augu eļļa,
auzas, biezpiens, Brazīlijas rieksti, destilēts ūdens, greipfrūti, Indijas rieksti, jogurts (nesaldināts), jūras augi, kefīrs, kivi,
klijas, krabji, krējums, krevetes, kukurūzas eļļa, ķiploki, lēcas, margarīns,
medus, melone, olas, paniņas, piens (dabīgs un svaigs), plūmes, prosa,
rabarberi, rapšu eļļa, rieksti, rudzi, rudzu maize, rūgušpiens, rupjmaize,
saldais krējums, saulespuķu eļļa, saulespuķu sēklas, sezama sēklas, sinepes,
sīpoli, skābais krējums, skābēti kāposti, sojas piens, zaļie
zirnīši.
3) Ļoti skābie - baltmaize, cepumi, cukurs, etiķis, gāzētie
dzērieni, kviešu maize, kviešu milti, makaroni, milti un miltu produkti,
nūdeles, raugs, siers, spageti, sulas(pakās), šokolāde, tortes, kūkas
utt.
Neitrālie
Cidonijas, kokosrieksti, ķimenes, ķirbju sēklas,
linsēklas, mārrutki, olas dzeltenumi, olīvas, pākšaugi, pīlādžu ogas, sēnes
(cilvēka organisms nepārstrādā), soja, sojas pupiņas, sojas siers, tofu, ūdens
(tīrs), zilenes, zirņi
BĪSTAMI
Baltmaize (sēnīte būs pastāvīgi), desas (īpaši
vārītas), džemi, gaļina blanka (visi buljoni), ikri sarkanie (bīstama piedeva
klāt), jogurti (termiņi, kuri garāki par 10 dienām), kaltēti banāni, krējums
plastmasā, kvass, majonēze plastmasā (stikla tarā mazliet drīkst), margarīns
(sviestu drīkst, kam tauki virs 82%), marinēti produkti, mazsālīta siļķe, NESTLE
produkti (bīstama piedeva klāt), saldēta zivs, šķīstošā kafija, tēja-
Lipton-veikala, zaļās tējas pašu drīkst, visi ievārījumi, žāvēta gaļa,
desas.
http://www.malus.lv/new/index.php?id=sarmainie-un-skabie-produkti