ceturtdiena, 2013. gada 1. augusts

Kabacis!


Kabači ir ķirbju dzimtas dārzeņi, kas lieliski noder virtuvē un tievēšanas procesā. Kabači veicina liekā ūdens un vārāmā sāls izvadīšanu no organisma. Jo jaunāki kabači, jo tajos vairāk vitamīnu, kabači ir lielisks vara avots. Kabačos ir arī dzelzs, fosfors, kalcijs un magnijs, kā arī olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, C, B2, PP vitamīni.

Kabačus iesaka ārstnieciskajā uzturā - kuņģa un zarnu trakta, sirds slimību gadījumos. Kabači izvada no organisma lieko holesterīnu un lieko ūdens daudzumu, tāpēc mazina tūsku. Nobriedušus kabačus lieto sirds, asinsvadu un nieru ārstēšanai.

Par vērtīgākajiem kabačiem tiek uzskatīti tieši mazie kabači, jo tajos ir visvairāk vitamīnu. Jaunos kabačus ieteicams lietot uzturā ar visu mizu. Visvērtīgākie ir līdz 12 cm garie kabači, un līdz 5 cm diametra.

Kabači īpaši ieteicami: cilvēkiem ar lieko svaru, kuņģa slimniekiem, zarnu trakta slimniekiem, sirds slimniekiem.
Lielākos kabačus ieteicams lietot sirds slimniekiem, asinsvadu slimniekiem, un nieru slimniekiem.
Nieru problēmām izmanto samaltas ķirbju sēklas, tās lieto uzturā.
Kabaču lapas izmanto pret muguras sāpēm, lapas sasmalcina un iemasē lūzuma vietās vai problemātiskās zonās.

Kabačus visbiežāk lieto sautējumos, zupās un biezeņos. Kabači salīdzinājumā ar ķirbjiem satur mazāk cukuru, bet vairāk minerālsāļu, tauku un C vitamīna.
Ja vēlies notievēt ar kabaču palīdzību - visvērtīgākie noteikti būs svaigu kabaču salāti. Tiem jābūt pavisam jauniem kabačiem, maziņiem. Dažādiem citiem dārzeņiem , lapu salātiem pievieno šo dārzeni, un tas piešķir maigu garšu.

Jaunus kabačus, kas paredzēti pildīšanai vai sautēšanai, nav ieteicams mizot. Gatavāki kabači jāmizo un no tiem jāizņem sēklas. Vislabāk cept sīkus kabačus ar visām sēklām. Ja pēc cepšanas kabači kļūst sīksti, tie jānosedz ar vāku un 5-10 minūtes jāieliek cepeškrāsnī.

Vēl vari pagatavot zupu ar kabačiem, bez krējuma. Viena no iecienītākām zupām ir biezeņzupas.
Vari kabačus sautēt. Variācijas ir ļoti dažādas.

Ar ko kabacis atšķiras no cukīni?
Patiesībā tas ir viens un tas pats ķirbju dzimtas dārzenis. Divi nosaukumi tam radušies, pateicoties itāļu valodai. Itālijā galvenokārt izplatītas kabaču šķirnes ar tumši zaļu mizu. Ķirbis itāļu valodā ir zuccha, bet kabacis vai mazs, vēl neizaudzis ķirbis - zucchini. Cukīni ieņem pirmo vietu Itālijas dārzeņu eksportā, tādēļ pasaulē izplatījās uzskats, ka tumši zaļš kabacis saucams par cukīni. Bet sastopami arī dzelteni, gaiši zaļi, svītraini un pelēki kabači.

Ja vēlaties notievēt, uzturā jālieto svaigu kabaču salāti - sagriež nelielu kabacīti un pievieno citiem dārzeņiem. Kabačus pastiprināti jāēd arī sirds un asinsvadu slimniekiem. Kālijs un magnijs sekmē asinsspiediena pazemināšanos, bet C vitamīns un beta karotīns kavē holesterīna nogulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām, mazinot aterosklerozes attīstību. Kabaču lapas līdz pret muguras sāpēm. Tās sasmalcina un ieberzē sāpošajā vietā.

Varš, ko satur kabači, spēj mazināt arī reimatiskā artrīta simptomus. Zinātnieki secinājuši: kabaču sula vīriešiem mazina priekšdziedzera palielināšanos, kas var apgrūtināt urināciju un traucē normālai seksuālajai dzīvei. Bet šķiedrvielas kabačos, C vitamīns, folāti un beta karotīns resnās zarnas šūnas var pasargāt no vēzi izraisošiem toksīniem. Salīdzinājumā ar ķirbjiem kabači satur mazāk cukura, vairāk minerālsāļu, tauku un C vitamīna.
Zinātnieki izpētījuši, ka, piemēram, cepot kabačus, C vitamīns sadalās mazāk nekā vārot vai tvaicējot.

Pirms sasaldēšanas cukīni jāsagriež šķēlēs, uz trim minūtēm jāiemērc verdošā ūdenī un strauji jāatdzesē.
Pēc tam jānosusina liekais mitrums, dārzeņa šķēles jāievieto termoizturīgos traukos un jāievieto saldētavā.
100 g kabača satur:
3,1 g ogļhidrātu
1,2 g olbaltumvielu
1 g šķiedrvielu
0,3 g tauku
minerālvielas - kāliju, magniju, mangānu, varu, fosforu u. c.
B, C un K vitamīnu, beta karotīnu

Svaigu dārzeņu salāti ar kabačiem
Mazu (10 cm) kabacīti sarīvē. Klāt pierīvē ābolu un burkānu. Pievieno sakapātus lociņus un dilles. Sajauc ar olīveļļas un citrona sulas maisījumu.

Kabaču ripiņas ar sieru
Nelielu kabaci sagriež 2 cm biezās ripiņās, apviļā sakultā olā un liek uz pannas eļļā cepties. Kad viena puse gaiši brūna, ripiņu apgriež, virsū liek Krievijas, Holandes vai cita labi kūstoša siera šķēli, pannai uzliek vāku un vēl brīdi pacep. Pirms pasniegšanas katru ripiņu pārkaisa ar sakapātām dillēm.

Kabaču biezzupa
Nomizo vienu vidēju kabaci un dažus kartupeļus, sagriež kubiņos. Ber katlā ar aptuveni 200 ml ūdens un vāra, līdz dārzeņi mīksti. Pievieno garšvielas vai pāris buljona kubiņus. Visu sablenderē, pievieno kausēto sieru. Pēc tam pielej vēl 200 ml iepriekš uzvārīta, karsta ūdens. Zupu karsē līdz pirmajam burbulim. Pasniedz kopā ar maizes grauzdiņiem.

http://www.draugiem.lv/#/httpausmamackevica.com/blog/?p=10067021