trešdiena, 2014. gada 23. jūlijs

Gailenes veicina iekāri. 15 interesanti fakti par vērtīgajām sēnēm.


Normandieši uzskatījuši, ka gailenes veicina iekāri, tādēļ šīs sēnes bijušas neatņemama līgavaiņa kāzu maltītes sastāvdaļa. Taču uzturā tās ieteicams lietot visiem, jo gailenes ir vienas no vitamīniem bagātākajām sēnēm un stiprina imūnsistēmu. Jūlijā, kas tradicionāli ir ne tikai populārākais kāzu mēnesis, bet arī labākais gaileņu ražas laiks, LIDO izpētījis un apkopojis vairākus interesantus faktus par šo vērtīgo sēni un tās nozīmi uzturā. Gailene ir viena no populārākajām sēnēm pasaulē, un tā ir atrodama tikai brīvā dabā. Pasaulē ir bijuši mēģinājumi izveidot gaileņu audzētavas, taču līdz šim gaileni nevienam nav izdevies „pieradināt”.

„Šī savvaļas sēne, kas atrodama gandrīz visā pasaulē, ir pazīstama ar savu maigo garšu un patīkamo tekstūru. Vasaras laikā iesaku gailenes gatavot kopā ar sezonas dārzeņiem, piemēram, kabačiem,” uzsver AS LIDO šefpavāre Ilga Joma. „Piemēram, lai pagatavotu kabaču pankūkas ar gailenēm, sēnes nepieciešams smalki sagriezt un apcept sviestā. Kabacis jāsarīvē uz rupjās rīves, jāpievieno saceptās gailenes un ola, jāpierīvē ķiplociņš un sagriezti zaļumi, nedaudz garšvielu un kārtīgi jāsamaisa. Masai vajag pievienot nedaudz miltu, lai veidotos pankūku mīklas konsistence. Kad masa pāris minūtes ievilkusies, veido mazas pankūciņas un cep pannā ar olīveļļu. Pankūkas pasniedz ar salātu jogurtu, kuram pievienots baziliks, pāri palikušos zaļumus var izmantot dekoram.”

Vasaras sezonā LIDO bistro, kā vienmēr pieejami sezonas produkti, tostarp gailenes, pērn vasaras laikā tika apēsti gandrīz 1800 kg šo vērtīgo sēņu. Klienti īpaši iecienījuši gaileņu zupu ar kūpinātu gaļu, kas visas vasaras garumā būs pieejama LIDO bistro.

Interesanti un noderīgi fakti par gailenēm:
Gailenes, ko mūsdienās mēdz dēvēt par meža karalienēm, uzturā izmantoja jau Senās Romas impērijas laikā.
Francijā 17.gs. gailenes tika uzskatītas par delikatesi, tādēļ ilgu laiku šīs sēnes bija atrodamas tikai uz aristokrātu galda.

Normandieši uzskatīja, ka gailenes veicina seksuālo iekāri, šī iemesla dēļ tās bija neatņemama līgavaiņa kāzu maltītes sastāvdaļa.

Gailenes ir vienas no vitamīniem bagātākajām sēnēm. A vitamīna koncentrācija gailenēs ir tikpat augsta kā burkānos, tas uzlabo ādas veselību, stiprina kaulus un imūnsistēmu. Savukārt C vitamīna koncentrācija gailenēs ir tikai nedaudz mazāka kā citrusaugļos, upenēs un ķiplokos. C vitamīns ir ļoti svarīgs imūnsistēmas stiprinātājs un palīdz organismam cīnīties ar infekcijām.
Vārda „gailene” tulkojums angļu valodā ir „chanterelle”. Vairākās pasaules valstīs, piemēram, Itālijā un Francijā, ir arī šāds sieviešu vārds. Tiesa, tas nebūt netiek tulkots kā sēne. Itāļu valodā šis vārds tiek skaidrots kā „putna dziesma”, bet franču valodā – kā „akmeņaina vieta”.

Gailenes ir sastopamas ne tikai Eiropas mežos. Tās aug un tiek celtas galdā arī Meksikā, Himalaju kalnu reģionā, kā arī daudzviet Āfrikā.

Latvijā gaileņu sezona sākas ap Jāņiem un beidzas līdz ar pirmajām rudens salnām. Tomēr siltās ziemās kādu sēni var atrast arī decembrī vai pat janvārī. Piemēram, 2013.gada ziemā kāds daugavpilietis devās uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes. Zem noskatītā koka viņš atrada gailenes.

2013. gadā Latvija eksportēja 72 286 kg gaileņu, kuru kopējā vērtība sastādīja 315 875 eiro. Visbiežāk Latvijas gailenes tiek eksportētas uz Zviedriju un Lietuvu.

Mūsdienās gailenes izmanto ne tikai pārtikā. Piemēram, Nigērijā no tām ražo arī sejas un ķermeņa kopšanas kosmētiku.

Kalifornijā katru gadu norisinās gailenēm veltīts festivāls Big Sur Chanterelle Festival & Cook-Off, kura centrālais notikums ir pavāru sacensība par oriģinālāko gaileņu pagatavošanas recepti.

Lai gan mūsdienu platuma grādos sēnes cepurīte biežāk sasniedz no 2-8 cm, citviet pasaulē šīs sēnes mēdz būt krietni raženākas. Lielākās gailenes sastopamas Kalifornijā – viena sēne sver vidēji 0,5 kg.

Gailenes satur daudz cinka un vara, kas nepieciešami asinsrades procesu nodrošināšanai organismā. Tāpat to sastāvā esošās minerālvielas labvēlīgi ietekmē plaušu un smadzeņu darbību, stiprina sirdi un redzi, kā arī uzlabo ādas stāvokli.

Katru gadu pasaulē tiek ievāktas aptuveni 200 000 tonnas gaileņu, 72 t no tām Latvijā. Vasaras laikā LIDO bistro tiek apēsti gandrīz 1800 kg šo sēņu, visvairāk klienti iecienījuši gaileņu zupu ar kūpinātu gaļu.

Atsaldētas gailenes ir rūgtas, tāpēc labākais to uzglabāšanas veids ir kaltēšana. Ja tomēr ir vēlme tās saldēt, tad gailenes pirms tam ieteicams novārīt pienā vai rūpīgi sacept sviestā, kas mazina rūgto piegaršu.

Karsēšanas laikā gailenes zaudē lielu daļu savu vērtīgu īpašību, tāpēc dziednieciskiem nolūkiem tās ieteicams lietot svaigā un kaltētā veidā, kā arī uzlējumos. Piemēram, gaileņu uzlējums esot efektīvs līdzeklis angīnas un dažādu augoņu ārstēšanai.

Gailenes līdzīgi kā citas sēnes nav ieteicams ēst uz nakti, jo kuņģim tās ir grūti pārstrādāt.
 



e-padomi.lv/tavavirtuve.lvGailenes veicina iekāri. 15 interesanti fakti par vērtīgajām sēnēm.
GAILENES
http://epadomi.lv/tavavirtuve/der_zinat/
Gailenes veicina iekāri. 15 interesanti fakti par vērtīgajām sēnēm
epadomi.lv Redakcija 2014-07-10 14:07 Drukāt