trešdiena, 2014. gada 9. jūlijs

Kā praktizēt apzinātību ēdot


Ak, šīs mūsu steidzīgās dzīves! Mums nav ne laika satikties, ne kārtīgi atpūsties, kur nu vēl nesteidzīgi paēst! Nereti pusdienas tiek notiesātas nemanot, prātuļojot par nākamo soli bezgalīgajā darbu sarakstā, vai steidzīgi pazūd no līdzpaņemtā trauciņa turpat birojā, ar vienu aci veroties datorā. Mehāniskas, automātiskas kustības, steidzīgi norīti, pussakošļāti kumosi… Atpazīstami līdz kaulam – arī es to esmu pieredzējusi, un reizēm pieķeru sevi šādi uzvedamies joprojām. Kādu gan prieku vai informāciju no šādas maltītes iegūst ķermenis? Neko īpaši vērtīgu.


Ir dažādi paņēmieni, kā izveidot labus ieradumus un dzīvot sabalansētāku dzīvesveidu. Lai justos labi ilgtermiņā, ir svarīgi just piepildījumu no tā, ko ikdienā darām, un šeit noder apzinātības praktizēšana it visā, tai skaitā ēšanā. Arī caur tādu vienkāršu lietu kā apzinātāka ēšana, mēs varam kļūt apzinātāki savā ikdienā. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē apzināti vērst savu uzmanību uz esošajā mirklī notiekošo – bez nosodījuma attiecībā uz savu ķermeni, izjūtām vai apkārtējo vidi. Būtībā šī prakse ļauj paskatīties uz visu ar skaidrāku skatu – tā sacīt, pieregulē emociju izvirdumus, no kuriem ik pa laikam ciešam.

Kad pieķeru sevi pārāk steidzīgi un neapzināti ēdam, paralēli rokamies telefonā/datorā vai domājam par nākamo soli, mēģinu “iezūmoties” atpakaļ  esošajā mirklī: uz brīdi nolieku galda piederumus malā, paveros apkārt, piefiksēju, kur esmu. Ieelpoju un sajūtu vietu, vidi, atmosfēru. Pievēršos ēdienam manā priekšā. Ieelpoju, izelpoju. Atgūstu sevi. Un tad turpinu maltīti jau nesteidzīgākā un apzinātākā manierē. Reizēm tas nemaz nav tik vienkārši – ēst nesteidzīgi. Ir dienas, kad pazūd garša, sāta izjūta vai pat apetīte. Tad labāk izvēlos neēst, iekams šis stāvoklis nebūs izdzīvots un pārgājis.
Dr. Stīvens Domenigs no populārās SPA klīnikas Austrijā iesaka 10 soļus, kā padarīt ēšanu apzinātāku:
1.Velti ēšanai laiku – ieplāno maltītei vismaz 30 minūtes.
2.Iekārtojies ērti un, pirms ķerties pie ēšanas, veic pāris dziļas ieelpas un izelpas, lai noskaņotos, ka šis laiks būs veltīts maltītei. Sajūti un paud pateicību, ka tev ir iespēja baudīt labu  ēdienu.
3.Pavēro un piefiksē, vai izjūti nepacietību tūdaļ ķerties pie ēšanas. Iespējams, galvā maļas domas par to, kas jādara pēc pusdienām, taču pamēģini koncentrēties uz ēdienu – šī pauze ir dota, lai baudītu tieši to.
4.Novērtē ēdienu šķīvī – kā tas izskatās un smaržo. Iedomājies, kā tev tas garšos.
5.Ēd nelieliem kumosiem, nesteidzoties.
6.Izgaršo katru kumosu – izjūti dažādās garšu nianses un tekstūras.
7.Rūpīgi sakošļā ēdienu. Ir ieteikums katru kumosu sakošļāt vismaz 30 reižu (bet kurš gan to spēj?!)
8.Ik pa laikam starp kumosiem noliec galda piederumus (īpaši, ja porcija liela vai maltīte gara) un ļauj vēderam atpūsties.

9.Atbrīvojies no vēlmes steigties – pat, ja acu priekšā gozējas kārdinošs deserts, tu alksti izgaršot nākamo kumosu vai traukties tālāk savās darīšanās.

10.Kad maltīte ir galā, neraujies tūdaļ lēkt kājās un skriet prom no galda. Pasēdi un atslābinies uz brīdi. Sajūti mieru, apmierinātību un sātu – tu esi paēdis nevis pārēdies. Tavs ķermenis un gars pateiks paldies par šiem apzinātības brīžiem.

Padalies komentāros, ja atpazini sevī steidzīgo ēdāju, un pastāsti, kā Tu mācies baudīt maltītes nesteidzīgi! Kādi ir Tavi brokastu, pusdienu vai vakariņu rituāli? Dalīsimies pieredzē!

http://www.happywhispers.lv/lv/ka-praktizet-apzinatibu-edot/