otrdiena, 2014. gada 29. jūlijs

Tad, kad cilvēks nespēj izrādīt savas dusmas un ir spiests tās apspiests (bērnība ir fiziski vai verbāli sodīts par jebkādu dusmu izpausmi).


Iluta Repule

Psiholoģijā ir tāds termins- Retrofleksija ( retroflexion)- tas ir process, kurā emocijas ( jūtas) tiek vērstas pret sevi. Emocijas, reakcijas, darbība , kura ir it kā paredzēta citam cilvēkam, maina virzienu un vēršas pret sevi.

Kā šis process attīstās?

Retrofleksijas attīstības procesā . tad kad tā vēl ir autonomijas stadijā ( kauns-šaubas) un izriet no fizioloģiskas vajadzības kontrolēt pašam savu zarnu traktu un urīnpūsli t.i. ''saturēt'' un '' atlaist''.

Šī fizioloģiskā nepieciešamība pēc tam pāriet psiholoģiskajā nepieciešamībā ''ļaut'' vai ''atlaist'' jūtas, uzvedību.

''Veselīga lietošana'' izpaužas paškontrolē un pašdisciplīnā tā kā apzinātā cilvēka adaptācija pie sabiedrībā pieņemtajām normām ir funkcionāla vērtība.

''Neveselīga lietošana'' izpaužas caur psihosomatiskām slimībām, depresiju, uzmācīgām domām un pašdestruktīvu uzvedību.

Tas parādās tad, kad cilvēks pēc vienalga kādiem iemesliem nespēj atreaģēt uz sevī sakrātajām emocijām, nespēj tās izrādīt uz āru.

Tad, kad cilvēks nespēj izrādīt savas dusmas un ir spiests tās apspiests (bērnība ir fiziski vai verbāli sodīts par jebkādu dusmu izpausmi).

Un tomēr dusmu enerģija nekur nepaliek, bet tikai maina savu virzību, pārvēršas auto agresijā pret sevi un pēc tam vainas sajūtā.

Kā tas izpaužas:

1. Elpas aizture

2.Jūtu, emociju ''norīšana''

3.Muskuļu izpausmē -rokas savelkot kulakā, lūpu košana, elpas trūkums, zobu griešana

4.Izmainoties ādas tonim vai krāsai vietās, kur izveidojas psiholoģiskie bloki

5.Ķermeņa stāvoklī- rokas bieži turot krustā uz krūtīm, kāju krustošana u.c.

6. Sūdzības par psihosomatiskajām slimībām vai depresiju

7.Bailes pazaudēt kontroli

 
Cilvēks var darīt sev to, ko patiesībā vēlās darīt citiem. Saspiež rokas kulakos, sit sev pa dažādām ķermeņa vietām, kad dusmojas. Šis nav nekas cits kā pašdestruktīva uzvedība, kas no sākuma bija vērsta pret citiem, bet bailes no soda, atgriezās pie sevis.

Vēl cilvēks var darīt sev to, ko vēlās , lai viņam darītu citi piemēram bieži sevi apskaut, it sevišķi laižoties miegā (kad ir nepieciešamība uz glāstiem).


Ja cilvēks apzinās, kas viņam notiek iekšā , tad viņa enerģija var pārkārtoties reālā rīcībā vai fantāzijās, kam viņš vēlētos ''sadot pa muti'', kam viņš vēlētos izteikt savas sakrātās dusmas, ko viņš vēlētos apskaut un samīļot..

http://www.draugiem.lv/blogs/#/user/587734/blog/?p=12194594

 

Ļoti pazīstama parādība... es bērnībā tieši tā darīju - sēdēju,šūpojos, un vienmērīgi klapēju sevi pa kaut kurieni. A ko darīt - mammu tak neklapēšu!
Tagad man šitais izpaužas kā elpas bremzēšana.
M.