trešdiena, 2012. gada 4. janvāris

Ekociemati Latvijā


Jaunais ir labi aizmirsts vecais!


Cilvēku dzīve Latvijā ir ļoti atkarīga no politiskajiem notikumiem Krievijā un Eiropas Savienības līdervalstī Vācijā. Latvieši, vācieši un krievi mūsdienās ir visstraujāk novecojošās pasaules tautas. Ja pat lielvaras nespēj radīt drošības sajūtu saviem pilsoņiem, vai tās var kaut ko saprātīgu ieteikt latviešiem? 
    Iespējams, ka tas attīstības modelis, kas kādreiz nodrošināja lielvaru izveidošanos, sevi ir izsmēlis, un ir pienācis laiks atgriezties pie mammas Zemes, atcerēties par senajiem, uz sadarbību vērstajiem lauku kopienas modeļiem, kurus ir moderni saukt par eksperimentāliem ekociematiem, inovatīviem ilgtspējīgas attīstības modeļiem utt. Protams, ka cilvēka garīgā attīstība un jaunu tehnoloģiju pielietošana ievieš kādas korekcijas, bet pašā kodolā pēc būtības nekā jauna nav. Drīzāk jau šodien tik ierastais kapitālisms ir salīdzinoši nesen aizsākusies riskanta inovācija. Riskanta tāpēc, ka kapitāla pasaulei cilvēki nav vajadzīgi, tai pietiek ar asu zāģi mežā, lielu traktoru klajumā un ātru datoru ostā. 
     Ekociematu kustība aicina neatdot savu zemi robotiem, bet domāt radoši, uzticēties iekšējam priekšā teicējam, sadarboties ar līdzcilvēkiem un pašiem uzņemties atbildību par savu dzīvi. Tas ir viens no labākajiem veidiem, kā padarīt Latvijas zemi skaistu un valsti - apdzīvojamu. 


  Biedrība „Undīne” aicina eko planētas un zaļās Latvijas entuziastus padalīties ar savām domām un darbiem izstādē – „ Ekociemati – kultūras, izglītības un jaunrades centri.” 
Fotogrāfijas, filmas, zīmējumi, rasējumi, maketi, modeļi, projekti, mākslinieciskas vīzijas un vienkārši idejas apraksti ir tieši tas, kas nepieciešams, lai paātrinātu jaunas - daudz labākas, skaistākas un interesantākas Latvijas izveidošanu uz eko idejas, tradicionālās kultūras un radošas sadarbības pamatiem. 


    Izstādes atklāšana – sestdien, 11. februārī pl. 18:00 Dubultu Pasaku mājā Meteņdienas un apvienības „Ekociemati” kopā sanākšanas noskaņās. 


    Ar ekociematu ideju saistītas aktivitātes Dubultu pasaku mājā notiek arī citās sestdienās. Svētdienās - braucieni uz Pūķu zemi un, iespējams, arī citiem apvienības „Ekociemati” topošajiem inovatīvu ekotehnoloģiju un tradicionālās kultūras centriem. 


    Jauna informācija drīzumā gaidāma www.ekociemati.lv un www.undine.lv , varam sazināties ar īsziņām pa tālruni 20203120 - Ingus Zālītis.