sestdiena, 2012. gada 21. janvāris

N.Smaļinskis "Domāsim pozitīvi!"


Domāsim pozitīvi!
 
Reiz kādas straujas upes krastā sēdēja divi vīriņi. Tādi paveci, nedaudz nosirmojuši. Abi sēdēja kājas iemērkuši straujtecē un filozofēja par Dzīvi kā tādu. Pirmais, nedaudz samiedzis acis spilgtajos Saules atspulgos zaigojošajā upes plūdumā, paskumji zem deguna bubināja – Man iet slikti, nu nekā laba tajā manā dzīvē nav bijis un nebūs. Grūti un smagi, kā no rīta, tā vakarā! Nekāda prieka, nekādas līksmības, nekā laba! Neviens mani nemīl! Viņam kaimiņos sēdošais vīriņš, arī acis miegdams spīguļojošajos viļņu atspulgos, teica ko pilnīgi pretēju – Man gan iet labi katru dienu! Un visi mani mīl, pat putni un zvēri! Skaista ir šī pasaule un man iet arvien labāk! Kamēr abi vīriņi tā sēdēja upes krastā un prātuļoja, viņi pat nenojauta, ka augstu mākoņos virs viņiem sēdēja Dieviņš un kājas šūpinādams, pāri mākoņa maliņai raudzījās lejup uz abiem runātājiem. Klausīdamies pirmajā vīriņā, Dieviņš skumji un līdzjūtīgi novilka – Jā, tev dzīvē grūti iet un neviens tevi nemīl! Savukārt paraugoties uz otru, viņš pasmaidīja un atzinīgi apstiprināja – Jā, tev patiesi iet labi un visi tevi mīl! Tu esi īstens veiksminieks! Tad Dieviņš smaidot piecēlās un devās darīt tālāk savas dievišķās lietas.
Kāda ir stāstiņa morāle un jēga? Tāda, ka Dieviņš ieklausoties jūsu teiktajā un pat domātajā, nekad nesaka jums nē. Viņš ieklausās jūsu domās, tajā, ko sakāt. Un kā jūs domājat un runājat, tā arī notiek!
Ja vēl pirms gadiem 15-20 kāds teica, ka viss sastāv no enerģijas, pat matērija, daudzi šo cilvēku uzlūkoja ar neizpratni un aizdomām. Tagad pat modernā kvantu fizika pietuvojusies šim atzinumam un mēs pētām lietas, par kurām pat runāt agrāk bija neiedomājami. Iespējams, ka mēs reāli tuvojamies lieliem atklājumiem – kā strādā mūsu domas, kas veido notikumus un to attīstību, kā mainās pasaule un kāpēc. Ja mēs šobrīd uzskatam, ka cilvēka smadzeņu potenciāls tiek izmantots tikai par kādiem 5%, tad iespējams, mēs tuvojamies kam jaunam un neizzinātam. Iespējams, ka gatavojamies atvērt durvis uz pilnīgi jaunu pasauli, tādu, kādu līdz šim neesam pazinuši. Jautājums tikai – kā mēs izmantosim jaunās iespējas un zināšanas, pat iespējamo nojausmu par to visu.
Vēl pavisam nesen kādā TV kanālā tika demonstrēta fantastikas filma par kādu pravietojumu un to, kā tas piepildās. Zeme un visa civilizācija aiziet bojā pēkšņā un spontānā Saules uzliesmojumā, izdzīvojušo nav. Tā ir tikai viena no daudzu katastrofu filmu sērijas, kas mums tiek dāsni piedāvāta. Taču šī filma man atsauca atmiņā ko citu – fantasta Vladimira Mihailova romānu, kurā situācija ir draudīgi līdzīga, taču atrisinājums ir negaidīts un pilnīgi cits. Kādai mūsu Zemei līdzīgai planētai draud bojāeja un no mūsu planētas dodas varoņu komanda glābt šo civilizāciju. Atrisinājums ir visai negaidīts – izrādās šie svešie ļaudis negrib glābties, jo viņi taču katru dienu ,,skatoties saulē,,. Mūsu varoņi nesaprot šo situāciju, līdz viņiem tiek paskaidrots, ka skatoties savā saulē un sūtot tai labas domas, ir iespējams nomierināt eksplozijas draudus un padarīt milzīgo zvaigzni mierīgu un kontrolējamu. Visai negaidīts atrisinājums tālajiem PSRS laikiem...
Labas un priecīgas domas, notikumi un iespaidi mūs spārno, ceļ debesīs un liek lidot virs zemes. Pozitīvi noskaņoti cilvēki rada prieku un izstaro to visapkārt. Ar tādiem ikviens grib tikties, draudzēties, strādāt kopā. Arī dzīvot kopā. Tāds nu ir šis otrais vīriņš mūsu stāsta sākumā! Un kā ir ar pirmo? Kurš gan grib būt kopā ar mūžīgi čīkstošu īgņu, kuram vienmēr viss nepatīk, ir slikti un nepareizi? Vai jūs gribētu atrasties uz vientuļas salas kopā ar tādu čīkstuli? Protams, ka nē! Un par laimi mēs nedzīvojam uz vientuļas salas, mums ir iespēja izvēlēties savus draugus un vairāk vai mazāk arī blakus esošos.
Jā, protams, šobrīd nevienam nav īpaši viegli. Ir cilvēki, kuri emocionāli un psiholoģiski nespēj izturēt spriedzi, arvien pieaugošo šķietamo vai varbūt arī reāli eksistējošo bezcerību un nākotnes vīzijas trūkumu valstiskā līmenī. Un mums ir jāpalīdz, ja ir tāda iespēja, šādiem cilvēkiem. Reizēm vajag pavisam nedaudz – varbūt ar drauga plecu īstajā brīdī, ar dažiem patiesi un no sirds nākušiem labiem vārdiem. Mēs nedrīkstam saviem draugiem, radiem un tuviem cilvēkiem paiet vienaldzīgi garām grūtā brīdī. Mēs nedrīkstam aizbildināties ar laika trūkumu, nogurumu vai savu slinkumu. Un ne tikai tāpēc, ka tā kādreiz var notikt ar mums pašiem, bet tāpēc, ka varbūt esam vienīgais salmiņš kādam cilvēkam šajā viņa dzīves brīdī pie kā pieķerties...
Mums visupirms ir jāmēģina katram radīt sava nākotnes vīzija. Arī tas nav viegli, tur jāiegulda savs laiks, spēks, domas un enerģija. Bet ja mēs pie šāda procesa pieķersimies, mums būs sākuma atspēriena punkts. Būs sākums ar ko sākt. Un ja daudziem būs savas mazās vīzijas, ar laiku radīsies arī viena kopīga, bet jau liela. Tā noteikti izaugs!
Atgriežoties pie pozitīvās domāšanas – kāds varētu būt pats pirmais solis? Pavisam vienkāršs! Mūsu dzīve ir pārsteigumu un negaidītu pagriezienu pilna! No rīta pamostoties mēs nezinām, kas mūs sagaida līdz pat gulētiešanas brīdim. Ļoti iespējams, ka šajā dienā notiek kas īpaši labs un brīnumains! Iespējams, ka tieši šī diena ir vislaimīgākā diena mūsu mūžā! Varbūt tieši šodien notiek kas tāds, kas uz visiem laikiem maina mūsu dzīvi pilnīgi citā, daudz labākā un veiksmīgākā virzienā! Kaut kas patiesi ļoti labs un ļoti pozitīvi nozīmīgs. Kāpēc gan pirms iziet no mājas, nenoskaņoties pozitīvi visai dienai? Varbūt to var izdarīt pat nedaudz agrāk – dzerot sava rīta kafiju?
Aizveram uz mirkli acis un sev ar smaidu pasakām pozitīvu apgalvojumu, kuru katrs var izveidot pats sev vistīkamākajiem vārdiem un formā. Nu, piemēram – šī varbūt ir manas dzīves visjaukākā diena, neatkarīgi no tā vai līst lietus, vai krīt sniegs, vai ir vētra aiz loga! Tā man patīk! Un es tai dzīvošu cauri ar prieku un smaidu! Un lai kā man šodien ietu – tā ir prieka un laimes, veiksmes pilna diena! ... un es neļaušu nevienam nevīžam to sabojāt!
Un tad ejiet ar smaidu sejā cauri negaisam vai vētrai, sniegputenim, slapjdraņķim vai lietum! Pāri peļķēm, cauri pilsētai, pretī kam jaunam un vēl neizzinātam!
Mēs visi taču jau sen esam to pelnījuši, vai ne?
 
Normunds Smalinskis
Reiki skolotājs
http://www.draugiem.lv/group/16002034/?f_tid=3776991