pirmdiena, 2013. gada 8. aprīlis

VIENOTĪBAS NOZĪME


Meistars, ar Benjamina Krēmes starpniecību, 2013. gada 12. Janvārī
(No žurnāla Share International vācu versijas 2013. gada janvāra/februāra numura)
tulkoja Modris Slava
 
Atskatoties cilvēki kādreiz varēs atzīt, ka tagadējā laikā visi cilvēku būtības aspekti, mūsu sasniegumi un trūkumi vienlaikus bija redzami. Tas nav savādi tiktāl, cik cilvēki atrodas uz dažādām evolūcijas kāpņu pakāpēm, bet neņemot vērā šīs dabīgās atšķirības, kas ar laiku kļūs mazākas, tomēr uzkrīt tas, ka vēl aizvien trūkst izpratnes par sabiedrisko darbību un par visu cilvēku vajadzībām.
Kādēļ tas ir tā? Gadu tūkstošiem ilgi mācības ir iedarbojušās uz citu citai sekojošām reliģijām un izcilu personību augsto autoritāti, kas tālāk attīstītajā cilvēcē saglabāja zināmu uzskatu kopību. Dabiski, ka atkal un atkal no jauna bija kari un atšķirīgi viedokļi, bet līdz zināmai pakāpei lielo reliģiju vienotību radošā ietekme tomēr pastāvēja. Šodien dominē individualitāte, kas tiek tik augstu vērtēta un tik ļoti slavēta, ka šī vērtīgā individualitāte, par spīti saviem daudzajiem nopelniem, ir kļuvusi par lielāko draudu cilvēkiem.
Vienotības ideja vairs daudz neko nenozīmē, pat gandrīz vai visvairāk reliģijās. Tikai daži vēl instinktīvi un pašsaprotami ievēro visu cilvēku elementārās prasības. Un tur ir draudi.
Taču taisnīguma un brīvības civilizējošo spēku dēļ pa šo laiku miljoniem cilvēku ir apzinājušies savas iedzimtās tiesības. Pakāpeniski cilvēki pievērš savu uzmanību visu vajadzībām, kas, dabiski, ir pretrunā individualitātes entuziasmam. Tādēļ šodienas pasaulē rodas arī ārkārtīga spriedze un haotiski stāvokļi. Politiskās un saimnieciskās problēmas gan būtībā ir garīga rakstura, bet tās var tikt atrisinātas tikai politikas un saimniecības laukā. Pēc vienotības ir obligāti jātiecas un to jāmanifestē. Citādi ar šodienas stāvokļiem saistītie slogi varētu cilvēkus pavedināt uz ļoti bīstamiem pasākumiem. Tādēļ Maitreja aicina uz vienotību, kas nozīmē izpratni par visu cilvēku vajadzībām.
Miers ir dzīvīgi svarīgs, bet to var nodibināt tikai tad, ja valda taisnīgums, un taisnīgumu radīt var atkal izdoties tikai kuģojot uzticēšanās mierīgajos ūdeņos. Dalīšanās resursos Maitrejam ir vienīgais mūsu problēmu risinājums. Tikai dalīšanās – kā uzticēšanās bāze – padara iespējamu to, ka cilvēki apsēžas pie viena galda, lai radītu taisnīgumu un nodrošinātu mieru.
 
http://www.draugiem.lv/#/blogs/?p=9528217