ceturtdiena, 2013. gada 18. aprīlis

Pītas tipa cilvēkiem


Pītas tipa cilvēkiem
 
……  Ājurvēda uzskata, ka žultsakmeņu veidošanās ir pītas darbības traucējums, kas ietekmē galvenokārt pītas ķermeni, lai gan no pītas traucējumiem un žults­akmeņu veidošanās cieš jebkura tipa cilvēki. Sanskrita valodā pīta nozīmē žults. Šā tipa cilvēki dabiskā veidā izdala žulti lielā dau­dzumā. Tomēr žults sekrēcija ir neparasta, pārmērīga vai neregulāra, ja pītas tipa cilvēks apēd pārmērīgi daudz olbaltumvielu vai uzņem tās regulāri. Žults pamatsastāvdaļas kļūst nesabalansētas, tāpēc žults sāk sacietēt.
 
Tas nenozīmē, ka pītas tipa cilvēkiem ir dabiska slieksme iegūt žultsakmeņus, bet gan liecina, ka šiem cilvēkiem gremošanas sistēma nav piemērota tāda specifiska uztura sagremošanai, kas nav derīgs organisma augšanai un uzturēšanai.
 
Pītas tipa cilvēkiem ir ierobežots enzīmu daudzums, kuri noārda noteiktus pārtikas produktus un dzērienus. Tie ir: skābie piena produkti, piemēram, siers, jogurts un skābs krējums; olas dzeltenums; sālīts sviests; visi rieksti, izņemot mandeles, pekanriekstus un valriekstus nelielā daudzumā; asās garšvielas, kā arī kečups, sinepes, marinādes; rafinēts un apstrādāts sāls; salātu mērces, kas satur etiķi; piparotas mērces ar garšvielām; citrusaugļi un to sula; visi skābie un negatavie augli; brūnais cukurs; veseli graudi, ko satur, piemēram, kviešu maize ar graudiem; brūnie rīsi; lēcas; alkohols; tabaka; kafija un tēja, ja to lieto regulāri; kola un citi bezalkoholiskie dzērieni; mākslīgie saldinātāji; konservanti un krāsvielas; vairums farmācijas līdzekļu un narkotiskās vielas; šokolāde un kakao; otrreiz sildīta, saldēta un mikroviļņu krāsnī gatavota pārtika; visi dzērieni ar ledu.
 
Lai gan pītas tipa cilvēkiem ir vislielākā slieksme uz žultsakmeņu attīstību, arī citu tipu cilvēki ir pakļauti šim riskam, ja viņi regulāri ēd pārtiku, kas ir konfliktā ar viņu organisma dabiskajām prasī­bām. Turklāt apstrādāta un konservēta pārtika un dzērieni traucē aknu funkcijas jebkura tipa cilvēku organismā. Pārtika, kas satur mākslīgos saldinātājus, piemēram, aspartāmu, Splenda vai saharīnu, ievērojami traucē aknu, žultspūšļa un aizkuņģa dziedzera darbību. Regulāra alkohola lietošana atūdeņo gan žulti, gan asinis, veicinot tauku uzkrāšanos aknās. Līdzīgu efektu rada pārtika, kas satur daudz cukura. Gāzētie dzērieni un sulas ir pārbagāti ar cukuriem. To, ka mūsdienās daudziem jauniešiem aknās ir žultsakmeņi, lielā mērā var izskaidrot ar palielinātu cukura patēriņu bērnībā. Normāli tikai relatīvi nedaudziem bērniem tik agrā vecumā ir žultsakmeņi. (Es zinu daudzus bērnus, kuriem pēc aknu attīrīšanas ir izdalījušies simtiem žultsakmeņu.) Bērniem vecumā no 10 līdz 16 gadiem aknu attīrīšana jāveic, izmantojot pusi no pieaugušo devas (ābolu sula, rūgtais sāls, olīveļļa un sulas).
 
Ja vien bērni nav maza auguma, pēc 16 gadu vecuma var dar­boties, ievērojot tās pašas instrukcijas, kā attīrot pieaugušu cilvēku aknas.
Ja bērni ēd sabalansētu veģetāru uzturu, kas bagātīgi satur dārze­ņus, augļus un kompleksos ogļhidrātus, viņiem reti veidojas žultsakmeņi.
 
 
No grāmatas:
Andreass Morics, Brīnumainā aknu un žultspūšļa attīrīšana (104.,105.lpp.)