(Šie noteikumi ietverti Manu-Samhitā.
Cilvēki vēdiskajā civilizācijā zināja šos noteikumus un tos
ievēroja.)
* Zobi mums ir domāti nevis kā dekorācija, bet lai
mēs rūpīgi sakošļātu ēdienu. Tāpēc ēdienu ir kārtīgi jāsakošļā, nevis jānorij
veselu. Ēst vajag mierīgi. Ja jūs steidzaties, tad jums labāk būs maltīti
izlaist pavisam, nevis ēst.
* Ēdienam ir jāietekmē visi pieci sajūtu orgāni, tam
jāpriecē acis, jāiepriecina mūsu sirdi, jābūt skaistam pēc izskata un labi
jāsmaržo.
* Nekad neēdiet ēdienu, kas izdala nepatīkamu
aromātu, vai arī ēdienu, kas pagatavots pirms ilgāk nekā 3,5 stundām. Ja ēdiens
bijis piedāvāts Dievam, tad to var uzglabāt arī ilgāk par 3,5 stundām.
* Pēc ēšanas nepieciešams izskalot muti, nomazgāt
kāju pēdas ar aukstu ūdeni un izskalot acis ar aukstu ūdeni.
* Uzreiz pēc ēšanas nedrīkst gulēt. Gulēt drīkst pēc
1 vai 1,5 stundām. Bet vispār Ajūrvēda neiesaka gulēt dienas laikā, jo tas noved
pie visu procesu, kas notiek organismā, pavājināšanos, un miegs nepalīdz
sagremot ēdienu, jo palēninās Prānas (dzīvības enerģijas) plūsma ķermenī.
Neliels miegs, vien 15-20 minūšu ilgs, ieteicams tikai Vatas konstitūcijai, jo
tai ir visnemierīgākā daba. Tāpat, ja esat noguris, varat pirms ēšanas 15-20
minūtes atpūsties, guļot uz kreisā sāna, tas pastiprinās gremošanas uguni un
atvērs labo deguna nāsi.
(Tulkots no
www.torsunov.ru)