ceturtdiena, 2013. gada 14. marts

Kā dzīvo Amerikā - vai ir par ko aizdomāties


Te viena tāda intervija par vienkāršo cilvēku dzīvi ASV, skats no iekšienes. Stāsta ASV, Krievijā un nu jau pasaulē slavenā rakstniece un svaigēšanas speciāliste Viktorija Butenko (Виктория Бутенко http://www.doktorzelen.com/ ), kura ASV ir nodzīvojusi vairāk kā 20 gadus.
Par parādiem, par pārtiku, par izglītību..medikamentiem, bezdarbu un depresijām..
Vienvārdsakot, par American Dream un tā blakusparādībām!
 
http://infoagentura.wordpress.com/2013/01/19/ka-cilveki-dzivo-amerika-asv/
 
 
Te kāds citāts, kuru lasot atcerējos kaut ko, par ko pēc citāta citēšanas uzrakstīšu:
Es domāju, ka tā ir speciāli izstrādāta sistēma un amerikāņi ir vienkārši spiesti tā dzīvot. Tas izveidojas sekojoši. Bērnam paliek 18 gadi. Amerikāņu vecāki saka bērnam, ka viss, es Tevi izaudzināju, bet tagad Tev ir jādzīvo pašam patstāvīgi – ej, kur gribi, dzīvo, kur gribi, strādā, kur gribi. Un tas jau viņiem tiek stāstīts jau iepriekš, no kādiem gadiem 14, ka sasniedzot 18 gadu vecumu, Tev būs jāatstāj māja, un tas, kā Tu dzīvosi, būs atkarīgs no Tevis. Un, ja bērniem ir vajadzīga nauda, tad viņi to var no vecākiem aizņemties uz procentiem, ar līgumu, caur juristu. Gadās, ka bērni speciāli negrib aizņemties no vecākiem un aizņemas kaut kur citur. Pie manis strādāja puisis vārdā Džeimss, kurš aizņēmās no vecākiem naudu mācībām un maksāja viņiem procentus. Savukārt viņa māsa negribēja aizņemties no vecākiem naudu, jo bija ar viņiem sastrīdējusies, un tā vietā aizgāja armijā, lai tā samaksā; un gāja bojā. Viņš armijā pazaudēja māsu, lūk, tā.
Tātad 18 gadus vecumā amerikāņu bērnus nostāda šādā situācijā, ka viņiem ir jāpamet vecāku māja. Kāda gan viņiem te var būt izvēle?! Un te ļoti pakalpīgi atnāk baņķieris un saka, paņemiet speciālu mācību kredītu, mācīsieties 6 gadus un pa šo laiku gan jau tiksiet skaidrībā, kā jums dzīvot. Tie ir apmēram 65000$. Atmaksāt protams vajadzēs 300% lielāku summu, tas ir kādas 3 reizes vairāk, kādus 210 -215 tūkstošus. Bet tas ir kaut kad, nezin kad. Bet pašreiz amerikānim tiek piedāvāta nauda, tiks samaksātas mācības, tiks apmaksātas mācību grāmatas, tiks apmaksāta dzīvesvieta un pat tiks dota nauda pārtikai.
Lielākā daļa amerikāņu iet uz to pat tad, ja viņi negrib mācīties, pat tad, ja viņiem nav vajadzīga tā izglītība. Un kad viņi iet uz to universitāti vai koledžu, viņi vēl nemaz nezina, kas būs, un katrus sešus mēnešu pārdomā; ASV izglītības sistēma to atļauj.
 
Tas, ko es atcerējos saistībā ar šo citātu, bija viens fragments no seriāla "Step by Step". Tāds komēdijseriāls par vienu dīvainu amerikāņu ģimenīti.
Tur kādā sērijā (patiesībā vairākās) vecāki hormonu plosītajam dēlam neļāva pārāk dziļi maigoties ar savu draudzeni.
Tas pats par sevi drošvien nebūtu nekas ievērības cienīgs un atmiņā paliekošs.
Bet atmiņā man palika šādas rīcības iemesls - šāds aizliegums bija nevis domās par dēla tikumību vai nevēlamu grūtniecību, bet gan tāpēc, ka dēls dzīvo vecāku mājā. Tātad viņam jāpieņem vecāku noteikumi.
Ja dēls dzīvotu atsevišķi, pats strādātu un sevi uzturētu, tad viņam būtu ļauts viss, kas vien viņam ienāk prātā.

Šāds kritērijs man salikās tāds pagalam dīvains...lai gan, ja grib, tad tajā var saskatīt arī kaut kādu loģiku...bet tomēr..dīvaini, dīvaini..