Tiem, kas interesējas par asinsgrupu
diētu.
Mūsdienās pievērsties kādai no organisma
atveseļošanās sistēmām nemaz nav tik sarežģīti, cik izvēlēties sev piemērotāko.
Jo cilvēku mērķi un uzdevumi veselīga dzīvesveida sasniegšanai dažādi — vieni
vēlas vienkārši novājēt, citi attīrīt organismu no šlakvielām, trešie sapņo
“atbrīvoties” no hroniskām slimībām. Nepareizs uzturs — viens no daudzu
saslimšanu iemesliem. Diēta, kas atbilst vienai vai otrai asinsgrupai — nekas
cits kā cilvēka individualitātes atspoguļojums. Asinsgrupa darbojas līdzīgi
kontroles vārstulei, kas regulē imūno un gremošanas sistēmu, tā paaugstina
organisma darbaspējas tin uztur veselību.
Amerikāņu ārsts Pīters D’Adamo atklāja universālu
ceļu uz veselību — diētu pēc asinsgrupas. Šo sistēmu izstrādāt sāka jau 1957.
gadā Pītera tēvs — Džeims D’Adamo. Novērojot Eiropas dziednīcu pacientus, Džeims
atklāja, ka veģetārās diētas un dažādas fiziskās slodzes ne uz visiem pacientiem
iedarbojas labvēlīgi, bet daudziem pat pasliktinās veselības stāvoklis.
Atminējuma atslēga bija — asinsgrupa. Džeimsa dēls turpināja tēva zinātniskos
pētījumus, un “dienas gaismu” ieraudzīja jauna sensacionāla atveseļošanās
sistēma: katram cilvēkam jābūt savam ēšanas tipam un metodei cīņā ar lieko svar.
Izrādās, ka cilvēka organisms uzturu asimilē dažādi, un tas ir saistīts ar viņa
asinsgrupu.
Cilvēka asinis un izmantojamās uzturvielas pastāvīgi
veido ķīmisku reakciju. Uzturvielas lielā daudzumā satur lektīnus, Bar savu
līmējošo īpašību (aglutinācija) iedarbojas tieši uz asinīm (eritrocītiem). Kad
jūs ēdat kādu produktu un tā olbaltumvielu lektīns nesader ar jūsu asinsgrupas
antigēnu, tad lektīni sāk grupēties ap kādu no jūsu orgāniem un aglutinēt
(salipinat) asins šūnas (eritrocītus) šajā rajonā. Tā tiek traucēta visa
organisma normāla darbība; aizkavējas insulīna izstrāde, mainās hormonālā
balanse un vielmaiņas procesi, Tomēr tas nenozīmē, ka būtu jābaidās no jūsu
uzturā lietojamiem produktiem, tā kā lektīnus satur visi produkti. Galvenais
uzturā ir mazāk lietot produktus, kuru lektini iedarbojas tieši uz jūsu asinīm.
Piemēram, vistas gaļa lieliski der cilvēkiem ar pirmo un otro asinsgrupu, bet
satur lektīnus, kas aglutinē ar trešās un ceturtās asinsgrupas eritrocītiem. Ja
uzturā lietosiet vairāk sevišķi jūsu asinsgrupai saderīgus produktus, atsakoties
no nederīgajiem, varēsiet pilnībā sabalansēt savu imūno un gremošanas
sistēmu.
Pīters D’Adamo izvirzīja teoriju, ka cilvēka
asinsgrupa mainījās evolūcijas procesa laikā. “Visvecākā” — pirmā — “izveidojās”
cilvēces rītausmā, kad uzturu ieguva, tikai nomedījot kādu dzīvnieku. Otrā grupa
parādījās manāmi vēlāk — tās “nēsātāji” kļuva par pirmajiem zemkopjiem, kuru
uzturu bagātināja graudzāles un mājas dzīvnieku piens. Trešā asinsgrupa —
migrāciju un masveida pārcelšanās rezultāts, kad izdzīvot varēja tikai tie, kas
pielāgojās jaunajam klimatam un uzturam.
Ceturtā asinsgrupa — “visjaunākā”. Tās “‘vecums”
aptuveni 1000 gadi. Tā sastopama samērā reti un apvieno sevī otrās un trešās
asins grupu īpašības. Saskaņā ar D’ Adamo teoriju – asinsgrupa ir precīzs
cilvēka ģenētiskais spiedogs, kas viņu identificē tikpat precīzi kā DNK Viņu
raksturo indivīda uzņēmību pret slimībām, uzturu, kuru cilvēks lieto. No asins
grupas atkarīgs, cik ātri sadeg kalorijas cilvēka organismā, cik aktīvs un
emocionāls viņš ir, kā reaģē uz stresa situācijām un kā tiek galā ar tām. Pat
cilvēka raksturs atkarīgs no viņa asinsgrupas. Maksimāli pietuvojoties uztura
racionam, dzīvesveidam un fiziskajai slodzei atbilstoši savai asinsgrupai, var
uzlabot ne tikai veselību, ideālu svaru, bet arī attālināt novecošanu.
Veselības atslēga
Nosacīti visus produktus, kurus cilvēks lieto uzturā,
var iedalīt trīs grupās: derīgos, kaitīgos un neitrālos. Kaitīgie produkti
pasliktina gremošanas procesu, aizkavē kaloriju- sadedzināšanu, nomāc
vairogdziedzera hormonu sekrēciju, tāpēc pazeminās organisma aizsargfunkcijas un
parādās liekie kilogrami. Derīgie iedarbojas labvēlīgi — nostiprina un atjauno
imunitāti, normalizē vielmaiņu, palīdz atbrīvoties no hroniskām saslimšanām. Lai
panāktu maksimālu efektu, nepieciešams no uztura raciona pilnībā izslēgt ar jūsu
asinsgrupu nesaderīgos produktus. Asinsgrupa un
slimības Pīters D’Adamo atklāja vēl vienu interesantu
likumsakarību: asinsgrupa nosaka cilvēka uzņēmību vienai vai citai
slimībai:
I grupa: asins
recēšanas traucējumi, iekaisuma slimības (artrīti, kolīti, Krona slimība),
vairogdziedzera disfunkcija (hipotireoze), kuņģa un zarnu trakta čūlas,
alerģijas.
II grupa:
vēzis, anēmija, aknu un žultspūšļa slimības, diabēts, sirds un asinsvadu
slimības.
III grupa:
hronisks noguruma sindroms, vilkēde, izkaisītā ateroskleroze.
IV grupa:
vēzis, anēmija, sirds un asinsvadu slimības.
No kā sākt?
Pirmkārt, konsultējieties ar ārstu, uzziniet savu
asinsgrupu. Vismaz divas nedēļas mēģiniet ieturēt diētu pēc savas asinsgrupas.
Vēlreiz konsultējieties ar ārstu. Ja jūsu veselības rādītāji uzlabojušies un
spēks atjaunojies, varat pakāpeniski pāriet uz ilgstošu diētas ievērošanu pēc
savas asinsgrupas.
Uzmanību! Diētu
pēc asinsgrupas neiesaka bērniem, grūtniecēm, kā arī hronisku slimību
paasinājumu laikā.
Japānā tic tam, ka cilvēka individualitāti nosaka pēc
viņa asinsgrupas.
I grupa —
stiprs, pašpārliecināts cilvēks, līderis. Viņš ir nelabojams optimists ar
lieliski attīstītu intuīciju.
II grupa —
sabiedrisks, komunikabls, ar asu prātu un attapību apveltīts cilvēks, ievēro
likumus un kārtību.
III grupa —
līdzsvarots, diplomāts un izgudrotājs. Spēj sadzīvot mierā ar visiem un
iedzīvoties jebkurā sabiedrībā.
IV grupa —
apburošs, noslēpumains, piemīt ekstrasensa dotības. Pēc kādas hipotēzes ceturtā
asinsgrupa bijusi arī Jēzum Kristum (par to liecina slavenā Turīnas līķauta
analīze).
(O) jeb I asinsgrupa
Cilvēkiem ar 0 vai 1 asinsgrupu
ir ieteicama intensīva fiziska slodze un dzīvnieku
olbaltumvielas. Mūsdienu diētās parasti neiesaka lietot pārāk
daudz dzīvnieku olbaltumvielu, jo ir pierādīts, ka piesātinātie tauki ir sirds
slimību un vēža riska faktors. Mūsdienās lietotā gaļa satur daudz tauku un ir
sabojāta nekritiskas hormonu un antibiotiku lietošanas rezultātā. Lai 0
asinsgrupai ieteiktā diēta būtu efektīva,jālieto liesa,
ķīmiskas vielas nesaturoša gaļa, mājputni un zivis.
Piena produkti un graudi cilvēkiem ar 0 asinsgrupu
nav tik piemēroti kā citām asinsgrupām, jo viņu gremošanas sistēma joprojām nav
pilnībā pielāgojusies šādam uzturam.
Faktori, kas samazina
svaru
Ievērojot 0 asinsgrupai atbilstošu diētu, sākumā jūs
zaudēsiet svaru, samazinot graudu, maizes, pākšaugu un pupu
patēriņu. Galvenais svara pieauguma faktors 0 asinsgrupas diētā ir
glutēns, kas sastopams kviešu asnos un kviešu pilngraudu produktos. Tas
iedarbojas uz jūsu vielmaiņu, lai radītu stāvokli, kas ir pretējs ketozei. Tā
vietā, lai saglabātu slaidumu un augstu enerģijas līmeni, glutēna lektīni nomāc
insulīna metabolismu, traucējot kaloriju efektīvu izmantošanu enerģijas
iegūšanai. Ēdot glutēnus, notiek tas pats, kas uzpildot mašīnu ar nepareizu
degvielu – tā nevis darbina motoru, bet gan traucē tam darboties.
Svara pieaugumu cilvēkiem ar 0 asinsgrupu ietekmē arī
citi faktori. Noteikti pupu un pākšaugu veidi, sevišķi lēcas un parastās pupas,
satur lektīnus, kas nogulsnējas muskuļu audos, padarot tos sārmainākus
un mazāk spējīgus fiziskai slodzei. Cilvēki ar 0 asinsgrupu kļūst slaidāki, ja
viņu muskuļu audi ir vieglas metaboliskas acidozes stāvoklī. Šajā stāvoklī
organisms ātrāk izmanto kalorijas.
Trešais faktors, kas ietekmē svara pieaugumu
0 asinsgrupai, ir saistīts ar vairogdziedzeri. Cilvēkiem ar 0 asinsgrupu ir
nosliece uz zemu vairogdziedzera hormonu līmeni. Šāds stāvoklis, ko sauc par
hipotireoīdismu, attīstās tādēļ, ka 0 asinsgrupas pārstāvjiem bieži vien ir nepietiekams joda daudzums organismā.
Hipotireoīdisma simptomi ir svara pieaugums, šķidruma aizture, muskuļu masas
zudums un nogurums.
Lai pēc iespējas labāk kontrolētu svaru, cilvēkiem ar
0 asinsgrupu jāsamazina uztura porcijas un jāizvēlas liesāka gaļa, turklāt
priekšroka jādod pārtikas produktiem, kas labvēlīgi iedarbojas uz organismu, un
jāizvairās no produktiem, kam ir kaitīga ietekme.
Produkti, kas veicina svara
pieagumu: kviešu glutēns, kukurūza, parastās pupas, lēcas,
kāposti, briseles kāposti, ziedkāposti, sinepju lapas.
Produkti, kas veicina svara
samazināšanos: brūnaļģes, jūras veltes, sāls ar joda piedevu,
aknas, jēra un liellopu gaļa, lapu kāposti, spināti, brokoļi.
Liesu liellopa gaļu, jēra, tītara un vistas gaļu, kā
arī ieteicamās zivis var ēst, cik vien bieži un daudz vēlas. Jo vairāk stresa
sagādā darbs un jo
intensīvāka ir fiziskā aktivitāte, jo lielākam jābūt proteīna daudzumam uzturā.
Jāizvairās ir no bekona, zoss gaļas, šķiņķa un cūkgaļas.
Lieliski piemērots ir eļļu
bagātīgi saturošās auksto ūdeņu zivis, piemēram, mencas,
siļķes un skumbrijas. Jāizvairās ir no tādām zivīm, kā barakuda, sams, kaviārs,
marinēta siļķe, kūpināts lasis un astoņkājis. Pārējās zivis var lietot uzturā.
Uzturā stingri jāierobežo piena
produkti. To vielmaiņa organismā nenoris pareizei, tādēļ šai
asinsgrupai piena produkti nav piemēroti. Šīs asinsgrupas cilvēkiem vislabāk ir
lietot sojas pienu un sojas sieru. Tomēr, papildus uzturā vajadzētu lietot
kalcija tabletes.
Eļļas ir piemērotas 0
asinsgrupai. Tās var būt vērtīgs uzturvielu avots un palīdz
attīrīt organismu. Organismam vērtīgākas ir nepiesātinātās eļļas, piemēram,
olīveļļa un linsēklu eļļa. Šīs eļļas labvēlīgi ietekmē sirdi un artērijas un
palīdz pazemināt holesterīna līmeni.
Labs augu olbaltumvielu
papildinājums var būt dažādi rieksti un sēklas. Tomēr šie
produkti nekādā gadījumā nevar aizvietot gaļu, kas satur daudz olbaltumvielu.
Šie produkti noteikti ir nepieciešami, tomēr izvēlieties tos uzmanīgi, jo tie
satur daudz tauku. Ja cenšaties samazināt svaru, jums no šiem produktiem
jāizvairās. Īpaši ieteicami ir valrieksti un ķirbju sēklas. Izvairīties vajag no
brazīlijas riekstu, indijas riekstu, zemesriekstu, pistāciju un magoņu sēklu
lietošanas uzturā.
Noteikti jāizvairās ir no graudu
un makaronu izstrādājumiem. Gandrīz visu veidu makaroni ir
izgatavoti no kviešu miltiem. 0 asinsgrupas pārstāvji var lietot makaronus, kas
ir izgatavoti no griķu, Jeruzalemes artišoku vai rīsu miltiem.
Īpaši daudz var lietot dažādus
augļus, kas ir lieliska alternatīva maizei un makaroniem.
Jāizvairās lietot apelsīnus, mandarīnus, melones, rabarberus, mandarīnus un
zemenes. Var ēst lielāko daļu ogu, izņemot kazenes, kuras satur lektīnus. Tāpat
nav ieteicams lietot kokosriekstus un produktus, kuru sastāvā ir kokosrieksti.
Īpaši ietiecamas ir vīģes un dažādas plūmes.
Ietiecams ir lietot uzturā
dārzeņu sulas nevis augļu sulas, jo tās ir sārmainas. No augļu
sulām izvēlieties tās, kas satur mazāk cukura. Sevišķi ieteicams ir lietot tumšo
ķiršu, ananāsu un plūmju sulu. Izvairīties vajadzētu no ābolu, kāpostu un
apelsīnu sulas.
0 asinsgrupai ir ieteicami tikai daži dzērieni.
Izvēle aprobežojas ar zelteri, sodas ūdeni un
tēju. Alu var dzert mērenā daudzumā, bet tas nav ieteicams, ja grib
samazināt svaru. Varat iedzert nedaudz vīna, bet tas nedrīkst pārvērsties par
ikdienas rituālu. Kā aizvietotāju citiem kofeīnu saturošiem dzērieniem ir
atļauts lietot zaļo tēju. Ja jūs dzerat kafiju, mēģiniet katru dienu samazināt
tā patēriņu, jo tā pastiprina kuņģa skābes līmeni, kas 0 asinsgrupai jau tā ir
augsts.
(A) jeb II asinsgrupa
Cilvēkiem ar A vai 2 asinsgrupu
vispiemērotākais ir veģetārs uzturs. Iespējams, ka jums
liksies grūti pāriet no tipiskā gaļas un kartupeļu uztura uz sojas
olbaltumvielām, graudiem un dārzeņiem. Tikpat grūti varētu būt atteikties no
apstrādātiem un rafinētiem produktiem, jo
mūsu civilizētie produkti satur arvien vairāk ērti lietojamu toksīnu spilgtos
iesaiņojumos. Toties cilvēkiem ar A asinsgrupu ir īpaši svarīgi lietot produktus
pēc iespējas dabiskā stāvoklī – svaigus, tīrus un neapstrādātus.
Faktori, kas samazina
svaru. Ievērojot A asinsgrupai atbilstošu diētu, jūs dabiskā
veidā samazināsiet svaru. Ja esat pieradis ēst gaļu, svars sāks samazināties
uzreiz, līdzko jūs izslēgsiet no uztura toksiskos produktus.
A asnisgrupas vielmaiņa daudzos aspektos ir pilnīgi
pretēja 0 asinsgrupai. Ja 0 asinsgrupai dzīvnieku izcelsmes produkti paātrina
vielmaiņu un padara to efektīvāku, tad cilvēkus ar A asinsgrupu tie ietekmē
pilnīgi pretēji. A asinsgrupas īpašnieku organismā gaļa uzkrājas tauku veidā, jo
organismā ir mazs kuņģa skābes līmenis, kas neveicina gaļas sagremošanos.
Cilvēkiem ar A asinsgrupu ir
grūti sagremot arī piena produktus, un tie izraisa insulīna
rekacijas – vēl viens faktors, kas palēnina vielmaiņu. Turklāt piena produkti
satur ļoti daudz piesātināto tauku, kas var kaitīgi ietekmēt sirdi un iazraisīt
aptaukošanos un diabētu. Lai uzturs būtu dažāds un veselīgs, ieteicams lietot
produktus ar zemu tauku saturu un sabalansētus graudu un dārzeņu ēdienus.
Produkti, kas veicina svara
pieaugumu: gaļa, piena produkti, parastās pupas, kvieši.
Produkti, kas veicina svara
samazināšanos: augu eļļas, sojas produkti, dārzeņi.
Vislabāk būtu, ja no jūsu ēdienkartes tiktu izslēgta
jebkura veida gaļa. Sāciet ar to, ka vairākas reizes
nedēļā gaļu aizvietojiet ar zivi. Ja jūs tomēr
ēdat gaļu, izvēlieties visliesākos gabaliņus. Dodiet
priekšroku putnu gaļai, nevis liellopa vai jēra gaļai. Ēdiet grilētu vai vārītu
gaļu. Pilnībā jāatsakās no pārstrādātas gaļas, piemēram, šķiņķa, cīsiņiem un
aukstajām gaļas uzkodām. Šie produkti satur nitrītus, kas veicina kuņģa vēža
rašanos cilvēkiem ar zemu kuņģa skābes līmeni, kas ir raksturīgs A
asinsgrupai.
Trīs reizes nedēļā drīkst nelielā
daudzumā ēst jūras produktus. Jūras produktus var cept, grilēt
vai vārīt, lai saglabātu uzturvērtību. Ieteicams ir lietot mencas, jūras asarus,
skumbrijas, līdaku, foreli, lasi, sardīnes. Jāizvairās no anšoviem, samiem,
kaviāriem, krabjiem, vēžiem, zušiem, butēm, marinētām siļķēm, omāriem, kūpināta
laša, austerēm, garnelēm, kalmāriem.
Uzturā jāierobežo olu
lietošana. Jāizvēlas jogurts, kefīrs, skābais krējums ar zemu
tauku saturu un probiotiķus saturoši piena produkti. Pilnpienu lieliski aizvieto
kazas piens, sojas piens un sojas siers.
Uzturā var lietot tikai divu
veidu eļļas – linsēklu eļļu un olīveļļu. Pārējās eļļas izraisa
gremošanas traucējumus.
Labs papildinājums diētai ir
ķirbju un saulespuķu sēklas, mandeles un valrieksti. Tās ir
ieteicams lietot, jo satur daudz olbaltumvielu. Visieteicamākie ir zemesrieksti.
Ieteicams ir lietot graudaugu
produktus un graudus. Smalka maluma miltu un apstrādātu graudu
vietā labāk izvēlēties pilngraudu produktus. Iekļaujiet savā ēdienkartē prosu,
sojas miltus, kukurūzas miltus un auzu pārslas.
A asinsgrupas diētā dārzeņi ir
vitāli svarīgi, jo tajos ir minerālvielas, enzīmi un
antioksidanti. Pēc iespējas vairāk ir jālieto svaigi dārzeņi, lai pilnībā
saglabātu to uzturvērtību.
Tomēr ir arī dārzeņi, kurus nevajadzētu lietot, kā
piemēram, piparus un olīvas, jo tā satur pelējuma sēnītes, kas kairina A
asinsgrupu pārstāvju kuņģus. Tāpat jāizvairās no kartupeļu un kāpostu
lietošanas. Nekādā gadījumā nedrīkst lietot tomātus.
Ļoti ieteicams lietot ir brokoļus, burkānus, lapu
kāpostus, ķirbjus un spinātus.
Trīs reizes dienā ieteicams ēst
augļus. Atļauts lietot lielāko daļu augļu, tomēr vairāk
ieteicami sārmaināki, piemērem, ogas un plūmes, kas palīdz līdzsvarot graudus,
kas veido skābes jūsu muskuļu audos. Nav ieteicams lietot tropiskos augļus, kā
mango un papaija. Noteikti jāizvairās no banāniem, kokosriekstiem, melonēm,
apelsīniem, papaijas, rabarberiem un mandarīniem. Ieteicams lietot aprikozes,
kazenes, mellenes, brūklenes, ķiršus, dzērvenes, vīģes, greipfrūtus, citronus,
ananāsus un dažādas plūmes.
Ieteicams lietot
sarkanvīnu, jo tas labvēlīgi ietekmē kardiovaskulāro sistēmu.
Ļoti ieteicama ir arī kafijas lietošana. Tā
paaugstina kuņģa skābes līmeni. No visiem pārējiem dzērieniem ieteicams
izvairīties.
(B) jeb 3 asinsgrupa
B asinsgrupas
diēta ir sabalansēta un veselīga, jo tajā iekļauti ļoti dažādi produkti.
Galvenie produkti, kas rada svara
pieaugumu ir kukurūza, griķi, lēcas, zemesrieksti un sezama
sēklas. Visiem šiem produktiem ir atšķirīgi lektīni, tomēr tie visi kavē
efektīvus vielmaiņas procesus, radot nogurumu, šķidruma aizturi un hipoglikēmiju
– izteiktu cukura līmeņa pazemināšanos asinīs pēc ēšanas.
Produkti, kas veicina svara
samazināšanos- zaļie lapu dārzeņi, gaļa, aknas, olas, piena
produkti ar zemu tauku saturu, lakricas tēja.
B asinsgrupas pārstāvjiem
ieteicams vairākas reizes nedēļā ēst jēra, aitas vai truša
gaļu, nevis liellopa vai tītara gaļu. Nav ieteicams lietot
vistas gaļu, jo tajās esošais aglutinējošais lektīns uzbrūk asinīm un var
izraisīt insultu un imunitātes traucējumus. Jāizvairās no cāļa gaļas, pīles
gaļas, zoss gaļas, šķiņķa, sirds, irbes gaļas, cūkgaļas, paipalas gaļas.
Lieliski piemēroti diētai ir
jūras produkti, it sevišķi dziļjūras zivis. Sevišķi ieteicams
lietot mencu, buti, jūras asari, heku, āti, skumbriju, līdaku, sardīnes, jūras
foreli, siļķes, kaviāru. Jāizvairās no anšoviem, beluga, barakudas, zilžaunu
asara, gliemežiem, krabjiem, vēžiem, zutīm, vardēm, omāriem, kūpināta laša,
mīdijām, astoņkājiem, austerēm, garnelēm, bruņurupučiem.
B asinsgrupa ir vienīgā, kuras
pārstāvji var pilnībā baudīt visdažādākos piena produktus. Ja
jums ir laktozes nepanesamība, sāciet lietot laktozes enzīmu preparātus, kas
palīdzēs sagremot piena produktus. Pēc tam, kad jūs vairākas nedēļas būsiet
ievērojuši diētu, pakāpeniski
iekļaujiet tajā piena produktus, sākot ar kultūras saturošiem un skābpiena
produktiem. Sevišķi ietiecams lietot biezpienu, sieru, kefīru, vājpienu,
jogurtu. Jāizvairās no zilajiem sieriem, saldējuma, sietajiem sieriem.
Iekļaujiet savā uzturā
olīveļļu, jo tā veicina pareizu gremošanu un veselīgu
izvadīšanas procesu. Lietojiet vismaz vienu karoti katru dienu. Izvairieties no
rapšu eļļas, kukurūzas eļļas, zemesriekstu eļļas, sezama eļļas un saulespuķu
eļļas.
B asinsgrupas pārstāvjiem nav
ieteicams lietot riekstus un sēklas.
B asinsgrupaiieteicams ēst dažādus
graudus un to produktus. Sevišķi ieteicams lietot prosu, auzu klijas,
auzu miltus, rīsus, rīsu klijas, kviešus.
Bieži uzturā var lietot dažādus
dārzeņus, kas satur augstvērtīgas barības vielas, un tie ir
jāēd vismaz trīs reizes dienā. Ir tikai daži dārzeņi, no kuriem jāizvairās.
Pilnībā jāizslēdz no diētas tomāti. Tie rada kuņģa gļotādas kairinājumu. Nav
ieteicama arī kukurūza, jo satur lektīnus. Nelietojiet olīvas, jo tajās esošās
pelējuma sēnītes var izraisīt alerģiskas reakcijas.
Ir ļoti maz augļu, kas nav ieteicami diētai. Turklāt
tie ir reti sastopami. Ananāsi var būt noderīgi, jo ir jutīgi pretvēdera
uzpūšanos. Tajos esošais enzīms palīdz labāk sagremot uzturu. Katru dienu
ieteicams apēst vismaz 2 augļus. Sevišķi ieteicams lietot
banānus, dzērvenes, vīnogas, papaiju, ananasus, plūmes. Jāizvairās no
kokosriekstiem, hurmas, granātāboliem, rabarberiem, karambolas.
Jāizvairās no tomātu sulas lietošanas. Bet sevišķi
ieteicamas ir kāpostu sula, dzērveņu sula, vīnogu sula, papaijas sula un ananāsu
sula.
Dzērienu izvēle jāierobežo ar
zaļo tēju, augļu tējām, ūdeni un sulu. Ja labprāt dzerat
kofeīnu saturošu kafiju vai tēju, mēģiniet aizvietot šos dzērienus ar zaļo tēju.
(AB) jeb 4 asinsgrupa
Faktori, kas samazina
svaru. Uzturā ir jāierobežo gaļas lietošana līdz nelielam
daudzumam, ko var papildināt ar dārzeņiem un tofu.
Produkti, kas
veicina svara
pieaugumu. Liesa gaļa, parastās pupas, lima pupas, sēklas,
kukurūza, griķi, kvieši.
Produkti, kas veicina svara
samazināšanos. Tofu, jūras produkti, piena produkti, zaļie
lapu produkti, brūnaļģes, ananasi.
AB asinsgrupas pārstāvjiem kuņģa skābes sekrēcija ir
nepietiekama, lai efektīvi sagremotu lielu daudzumu dzīvnieku olbaltumvielu. No
gaļām ieteicams lietot jēra gaļu, aitas gaļu, truša gaļu un tītara gaļu.
Jāizvairās no bekona, liellopu gaļas,vistas gaļas,
pīles gaļas, irbes gaļas un cūkgaļas.
Uzturā jālieto daudz jūras
produktu, kas ir lielisks olbaltumvielu avots. Gremošanas
traucējumus izraisa lektīni, ko satur bute un paltuss. Sevišķi ieteicamas tādas
zivis kā tuncis, menca, jūras asaris, heks, skumbrija, mahimahi, līdaka, forele,
sardīne, gliemeži, store. Jāizvairās no anšoviem, gliemežiem, krabjiem, vēžiem,
butes, zutīm, omāriem, austerēm, garnelēm.
Lielisks olbaltumvielu avots ir
olas kā arī kultūras saturoši un skābie piena produkti–
jogurts, kefīrs un skābais krējums ar zemu tauku saturu, jo tie ir vieglāk
sagremojami.
No piena produktiem ieteicams lietot biezpienu, mājas
sieru, fetaki sieru, kazas sieru, kazas pienu, kefīru, mozzarella sieru,
jogurtu, skābo krējumu. Jāizvairās no amerikāņu siera, zilajiem sieriem, brī
siera, sviesta, paniņām, kamambēra siera, saldējuma, parmezana siera,
pilnpiena.
Cilvēkiem ar AB asinsgrupu labāk
ieteicams lietot olīveļļu, nevis dzīvnieku taukus,
hidrogenētas augu eļļas vai citas augu eļļas. Ēdienu gatavošanai var lietot arī
pusšķidru, dzidrinātu sviestu.
AB asinsgrupai ieteicamie rieksti un sēklas ir ļoti
dažādas. Tos var ēst nedaudz un ļoti piesardzīgi. Kaut gan tās var būt labs
olbaltumvielu avots, visas sēklas satur lektīnus. Sevišķi ieteicams lietot
kastaņus, zemesriekstus, zemesriekstu sviestu, valriekstus. Jāizvairās no lazdu
riekstiem, magoņu sēklām, ķirbju sēklām, sezama sviesta un sēklām, saulpuķu
sviesta un sēklām.
No pupām sevišķi ieteicams lietot raibās pupas,
sarkanās pupas, sojas pupas, zaļās lēcas. Jāizvairās no pelēkajiem zirņiem, lima
pupām, kāršu pupām, aunazirņiem, melnajām pupām.
Uzturā jāierobežo diedzētu kviešu
graudu un kliju lietošana līdz vienai reizei nedēļā.
Ieteicamie graudu produkti ir auzu milti, sojas pārslas, prosa, manna, rīsi un
sojas granulas, bet jāizvairās no griķiem un kukurūzas.
AB asinsgrupai labākpiemērots ir
uzturs, kas satur daudz rīsa, nevis makaronu izstrādājumu, tomēr
vienu vai divas reizes nedēļā var lietot semolina vai spinātu makaronus.
Jāizvairās no kukurūzas un griķiem, priekšroku dodot auzām un
rudziem.
Vairākas reizes
dienā būtu jāēd dārzeņi. Sevišķi bietes, biešu
lapas, brokoļi, ziedkāposti, gurķi, pienenes, baklažāni, ķiploki, pētersīļi,
pastinaki, saldie kartupeļi. Jāizvairās no artišokiem, avokado, kukurūzas,
olīvām, paprikas, redīsiem.
Uzturā jālieto vairāk sārmainie
augļi, piemēram, vīnogas, plūmes un ogas, kas līdzsvaro graudu
radīto aciditāti muskuļu audos. Nav īpaši ieteicams lietot tropiskos augļus,
sevišķi mango un guavu. Toties ananasi ir ļoti noderīgi gremošanas sistēmai.
Jāizvairās lietot arī apelsīnus, jo tie kairina kuņģi, kā arī traucē svarīgu
minerālvielu uzsūkšanos. Lieliski piemēroti ir citroni, kas uzlabo greošanu un
izvada gļotas no organisma. Sevišķi ieteicams lietot ķiršus, dzērvenes, vīģes,
ērkšķogas, vīnogas, greipfrūtus, kivi, citronus, avenes, kazenes, ananasus,
plūmes. Jāizvairās no banāniem, kokosriekstiem, guava, mango, apelsīniem,
hurmas, granātāboliem, bumbieriem, rabarberiem, karambolas.
Katru rītu jāizder neliela glāze
silta ūdens, kurā iespiesta puscitrona sula. Tas palīdz
samazināt gļotas, kas pa nakti uzkrājušās organismā. Citronūdens veicina arī
normālus izvadīšanas procesus. Pēc tam var izdzert glāzi atšķaidītas greipfrūtu
vai papaijas sulas. Uzsvars jāliek uz izteikti sārmainām augļu sulām, piemēram,
kāpostu sulām, burkānu sulām, seleriju sulām, ķiršu sulām, dzērveņu sulām,
vīnogu sulām un papaijas sulām. Jāizvairās no apelsīnu sulas.
Sāli jāaizvieto ar jūras sāli un
brūnaļģēm. Tajās ir zems nātrija saturs. Jāizvairās lietot
jebkura veida piparus un etiķi, jo tie ir skābi. Dārzeņiem un salātiem etiķa
vietā izmantot var citrona sulu ar eļļu. Jāizvairās no visām marinētajām
piedevām, un kečupa.
No dzērieniem īpaši ieteicams
lietot sarkanvīnu, parastās vai bezkofeīna kafijas. Jāizvairās
no destilēta ūdens lietošanas un melnās tējas.