svētdiena, 2013. gada 15. decembris

Garšviela, kas nogalina vēža šūnas

Veiktie testi liecina, ka, laboratorijas apstākļos, šī viela var iznīcināt barības vada vēža šūnas. Vēža eksperti izteicās žurnālā „British Journal of Cancer”, ka šis atklājums varētu palīdzēt ārstiem atrast zāles pret vēzi. Dr. Šārona Makkena (Sharon McKenna) un viņas komanda atklāja, ka kurkumīns sāk iznīcināt vēža šūnas 24 stundu laikā.

Spilgti dzelteno karija garšvielu sastāvā esošais "Turmeriks" spēj nogalināt vēža šūnas, pierādījuši zinātnieki.


Ķīmiskajai vielai – kurkumīnam – jau ilgu laiku tiek piedēvētas ārstnieciskas spējas, tagad tiek pārbaudīts, vai to var izmantot, lai ārstētu artrītu un pat plānprātību.

Pēc tam, kad kurkumīns bija aizsācis vēža šūnu pašiznīcināšanos, tās pat sāka sevi sagremot.

Dr. Makkena apgalvoja: „Zinātniekiem jau sen ir bijis zināms, ka dabiski vielu maisījumi spēj ārstēt bojātās šūnas, kuras pārvērtušās par vēža šūnām. Mums bija nojausma, ka kurkumīnam varētu būt terapeitiskas īpašības.”


Lielbritānijas vēža izpētes vadītājs Dr. Leslijs Valkers (Lesley Walker) paziņoja: „Šis ir nozīmīgs pētījums, jo pastāv iespēja, ka no dabiskajām ķīmiskajām vielām, kas ir turmerika sastāvā, varētu izveidot ārstniecības līdzekļus pret barības vada vēzi. Kopš septiņdesmitajiem gadiem saslimšana ar barības vada vēzi ir paaugstinājusies par vairāk nekā pusi, tas tiek saistīts ar pieaugošo korpulenci, alkohola patēriņu un kuņģa slimībām, tāpēc ir tik nozīmīgi atrast veidu, kā to izārstēt.”
Katru gadu Lielbritānijā aptuveni 7800 cilvēkiem tiek noteikta diagnoze – barības vada vēzis. Tas ir sestais nāvējošākais vēža veids un no tā mirst aptuveni 5% no visiem vēža slimniekiem.

Informācijai:
Turmeriks krievu valodā: Куркума,
Turmeriks angļu valodā: Turmeric


Avots: wikipwedia, news.bbc.co.uk
Citi raksti : inrossa.com