otrdiena, 2013. gada 31. decembris

Citu tautu Jaungada tradīcijas

* Dienvidamerikā ir visnotaļ silts un tur gadu mijas naktī labprāt izrādās ne tikai ar saviem smalkajiem Jaungada balles tērpiem, bet arī ar apakšveļu. Palūkojoties savai simpātijai zem blūzes vai biksēm, varat noskaidrot, cik pretimnākoša viņa jums būs un par ko viņa domā – par jaunu mīļāko vai naudas žūksni. Dienvidamerikāņiem ļoti iecienīta tradīcija Jaunā gada vakarā ir ļoti spilgtas apakšveļas vilkšana. Jo krāsaināk un košāk, jo labāk. Sarkanu apakšveļu izvēlas tie, kam Jaunajā gadā padomā ir atrast jaunu mīlestību. Savukārt tie, kas dzeltenā veļā tērpušies, cer sagaidīt krietnu naudas žūksnīti.

* Ja esat nodomājuši Jauno gadu sagaidīt pie saviem dāņu draugiem, rūpīgi izvēlēties apavus. Augstpapēžu kurpes nederēs, jo vajadzēs lēkāt. Tāpat nederēs arī apavi ar plānu zoli, jo tai cauri var izdurties stikla lauskas. Ir taču zināms, ka dāņi gadumijā lec no krēsliem, lai Jaunajā gadā tos nevajātu neviens ļaunais gars. Ja gadās svinēt Jauno gadu kopā ar dāņiem, nevajag arī bīties, kad svinības kļūst skaļākas kā plānots. Viena no dāņu paražām ir trauku plēšana tieši pusnaktī. Cilvēki parasti saplēš savus vecos traukus pie draugu namdurvīm. Visvairāk un vislabākie draugi esot tiem, kam pie durvīm Jaunā gada rītā ir visvairāk lausku.

* Filipīnās naktī no 31. decembra uz 1. janvāra obligāti jāizrāda savi apaļumi. Un ne tikai tie, kas ir zem apģērba, bet arī tie, kas jums ir makā un ledusskapī. Svinot Jauno gadu, filipīnieši parasti koncentrējas uz apaļas formas priekšmetiem – ēd vīnogas, mandarīnus, kā arī visu citu, kas ir apaļš. Arī apģērbā tiek iecienītas tieši apaļās formas. Īpašā cieņā ir arī monētas, jo tās arī ir apaļas. Ar apaļumu izrādīšanu un piesaukšanu Filipīnu iedzīvotāji vēlas piesaistīt sev bagātību nākamajam gadam.

 

Čīlē Jaungada nakti var nākties pavadīt kapsētā. Tur dažās pilsētās ir tradīcija ņemt līdzi no mājām krēslus un iet sagaidīt pusnakti kopā ar citā saulē aizgājušajiem tuviniekiem un draugiem.

* Visnotaļ mums nepierasta Jaunā gada sagaidīšana mums varētu būt dažās Čīles pilsētās. Tur Veco gadu nepavadīsiet godam, ja jums nebūs sava krēsla. Lai sagaidītu Jaunā gada atnākšanu, jums jāpaņem krēsls un kopā ar visiem pārējiem pilsētas iedzīvotājiem jādodas uz vietējo kapsētu. Ieejot kapsētā, jāizvēlas visērtākā vieta un jāapsēžas uz līdzpaņemtā krēsla un kopā ar mirušajiem jāsagaida Jaunā gada pirmie mirkļi. Piemēram, Talkas pilsētā kapu vārtus stundu pirms pusnakts atver pats pilsētas mērs.

* Spānijā neēd vis pelēkos zirņus, bet gan vīnogas. Pienākot pusnaktij, spāņiem jāapēd tieši 12 vīnogas. Galvenais – paspēt to izdarīt, pirms pulkstenis beidz sist divpadsmit. Pusnaktī, kad pulkstenis sāk sist divpadsmit, katram spānim jāapēd 12 vīnogas. Pie katra pulksteņa sitiena jāliek viena vīnoga mutē un pie pēdējā sitiena visām vīnogām jābūt apēstām. Protams, ka tas ir grūti izdarāms, tāpēc visbiežāk spāņi sagaida Jauno gadu ar vīnogu pilnu muti, cenšoties tās pēc iespējas ātrāk apēst, uzjautrinoties viens par otru.
 

Esot Austrālijā jārēķinās, ka jaunais gads būs jāsvin ne tikai kopā ar ķenguriem, bet arī to nāksies sagaid’ti pludmalē un ātri vien pēc pusnakts iestāšanās doties uz guļamistabu.

* Savukārt Austrālijā vairums ļaužu jau desmit minūtes pēc pusnakts iet gulēt. Savādāk jau nevar arī būt, jo pēc trakulīgi pavadītās dienas pludmalē miegs ir klāt momentā. Sakarā ar to, ka Austrālijā nav sniega, eglīšu, ziemeļbriežu un citu mums ierasto atribūtu, Ziemassvētku vecītis tur ierodas tērpies peldbiksēs un braucot ar ūdensslēpēm. Pie kam, viņam ir balta bārda un sarkana cepure ar bumbulīti. Jaunā gada priekšvakarā pieņemts lielās kompānijās apmeklēt dažādas publiskas vietas zem klajas debess, lai vērotu svētku salūtu. Sevišķa austrāliešu Jaunā gada sagaidīšanas iezīme – pēc pusnakts visi dodas gulēt, jo viņi ceļas piecos sešos no rīta, neatkarīgi no tā, vai ir svētku diena vai brīvdiena, tāpēc viņi parasti iet gulēt ne vēlāk kā desmitos vakarā. Vienīgi Jaunā gada nakts ir izņēmums, kad visi dodas gulēt diezgan pavēlu – kādus desmit minūtes pāri pusnaktij.

* Dodoties uz Panamu, noteikti sev līdzi paņemiet kāda nemīlama cilvēka fotogrāfiju (tas varētu būt arī izgriezums no dienas avīzes ar kāda sevišķi neganta politiķa attēlu) un sērkociņus. Panamā Jaungada svinību laikā kurina ugunskuru, kurā dedzina dažādu ļaunu cilvēku attēlus, kas var būt jebkas, arī, piemēram, popzvaigznes un politiķi. Pēc panamiešu tradīcijas šīs bildītes sadedzinot, mēs iznīcinām ļaunumu.

* Savs ugunsrituāls ir arī Panamas kaimiņvalstī Kolumbijā, tikai tur dedzina nevis bildītes, bet gan slikto lelli. Kolumbieši Jaunā gada sagaidīšanas ceremonijā, kurā piedalās visa ģimene, sadedzina „Vecā gada kungu”. Tā ir liela piebāzta lelle, kas simbolizē Veco gadu, sabāžot tajā lietas, kas vairs nav vajadzīgas un priekšmetus, kas izraisa skumjas un sliktas atmiņas. Lelle tiek saģērbta vecās drēbēs no katra ģimenes locekļa. Pusnaktī lelle tiek sadedzināta, kas simbolizē pagātnes un slikto lietu iznīcināšanu, lai sāktu laimīgu jauno gadu bez pagātnes sliktajām atmiņām.


http://www.draugiem.lv/blogs/#/augani/blog/?p=11256558