ceturtdiena, 2013. gada 10. janvāris

Veģetatīvās distonijas cēloņi



 

Ilze jautā: Es vēlējos uzdot jautājumu par veģetatīvo distoniju. Ko tā māca, kas sastopoties ar šo tik ļoti viltīgo kaiti būtu jāsaprot un jāmācas. Kā no tās atbrīvoties?
Elvita Rudzāte atbild: 
Veģetatīvā distonija māca iepazīt sevi ļoti dziļi, apzinoties informāciju, kas ir noglabāta zemapziņā. Veģetatīvās distonijas cēloņi pamatā ir stresi
“bailes mani nemīl”,
“vainas izjūta”,
“vēlme izpatikt”,
“prasīgums pret sevi un citiem” u.c. stresi.
Atšķirībā no citām slimībām, kuras arī rodas no dažādiem stresiem, veģetatīvās distonijas stresu rašanās brīdis – ļoti liels pārdzīvojums, var būt noticis agrā bērnībā, pat zīdaiņa vecumā, ko vēlāk cilvēks pie labākās gribas nevar atcerēties.
Pārdzīvojuma pamatā ir milzīgas BAILES. Bailes var būt ļoti dažādas, bet visu baiļu pamatā ir bailes “mani nemīl”.
Brīdī, kad cilvēks ir gatavs ar sevi sākt strādāt un atbrīvot savus stresus, veģetatīvā distonija saasinās, jo, strādājot ar savām problēmām, cilvēks ir spiests vēlreiz pārdzīvot pārdzīvojumu, kuru viņš neapzināti ir mēģinājis aizmirst, kas viņam arī ir izdevies, bet zemapziņā pārdzīvojums ir saglabājies. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc veģetatīvā distonija ļoti grūti pakļaujas ārstēšanai, jo cilvēks, nespējot izturēt slikto pašsajūtu, ķeras pie nomierinošām zālēm un pārstāj sevī “urķēties”, jo tā ir dzīvot vieglāk. Diemžēl no veģetatīvās distonijas nevar atbrīvoties, ja neizdzīvo pārdzīvojumu, nesaprot tā mācību un neatbrīvo veģetatīvās distonijas radītos stresus.
Man ir zināmas divas jaunas sievietes, kurām, strādājot ar sevi, izdevās atbrīvoties no veģetatīvās distonijas, bet atšķirībā no citām sievietēm, kurām tas neizdevās, viņas bija stingri nolēmušas izprast savas slimības cēloņus un tos atbrīvot. Arī viņas sevis izzināšanas laikā piemeklēja veģetatīvās distonijas lēkmes, bet lēkmju laikā viņas iemācījās sarunāties ar savu slimību un prasīja tai, ko tā grib iemācīt? Viņas domās saņēma atbildi un tad jau turpmākais darbs ar sevi kļuva arvien vieglāks līdz veģetatīvā distonija atkāpās. Abos gadījumos cēlonis bija meklējams sieviešu mātēs, kuras neapzināti, ar savu nepareizo dzīves uztveri un attieksmi pret vīriešiem, bērniem un laulību, bija nodarījušas pāri savam bērnam.
Tātad, lai atbrīvotos no veģetatīvās distonijas,
ir jāatrod savā zemapziņā slēptais pārdzīvojums,
1)    jāizprot tā sniegtā mācība,
2)    jāizdzīvo pārdzīvojums,
3)    jāpiedod pārdzīvojumā iesaistītām pusēm un pašam pārdzīvojumam,
4)    jālūdz piedošana savam ķermenim, ka ar saviem stresiem esat tam ļoti nodarījuši pāri,
5)    jāpiedod sev 
6)    un pēc tam jāatbrīvo stresi.
 
Būtiski ir iemācīties iemīlēt savu slimību, nevis no tās baidīties un sākt ar to komunicēt, saprotot, ka slimība ir vislabākais skolotājs un draugs.