otrdiena, 2012. gada 6. marts

ĶELTU DRUĪDI


Seno ķeltu mītnes vietas bija Pireneju pussala, Gallija un Britānija. Pēdējā laikā ziņas liecina, ka ķeltu izplatība sniegusies pat līdz Baltijas jūrai.
Seno tradīciju, mistisko noslēpumu un transa mākas glabātāji bija ķeltu druīdu priesteri. Druīdi tulkojumā varētu nozīmēt “meža cilvēki”. Druīdu kastu veidoja trīs pakāpes. Augstākie skolotāji bija druīdi (dervidi), gudrie vietējie skolotāji – bardi (Berd Breint) un jaunākie skolotāji – ovati (ovidi).
Druīdi parasti tērpās baltās drēbēs un līdzi nēsāja attiecīgus atribūtus. Viņi bija ļoti izglītoti cilvēki, un viņu galvenā nodarbošanās bija ģeogrāfija, fizika, astroloģija un teoloģija. Viņi lieliski pārzināja medicīnu, sevišķi augu farmakoloģiju. Protams, viņi mācēja arī pareģot, zīlēt, burt. Druīdi ticēja dažādiem dieviem, pēcnāves pasaulei un dvēseļu ceļošanai. Uzskata, ka viņiem piemita sevišķi augstas civilizācijas iezīmes. Galvenā druīdu atrašanās vieta bija Britu salas, tāpēc daudzi uzskata, ka viņi varētu būt Atlantīdas zināšanu mantinieki.
Ārstniecībā druīdi izmantoja čūsku olas un piepes, kuras auga uz viņu svētajiem kokiem – ozoliem. Druīdu rituāli bija apbrīnojami līdzīgi Ozīrisa un Izīdas mistērijām Senajā Ēģiptē, bakhantiskām un elevīziniskām mistērijām Grieķijā.
Druīdi uzskatīja, ka Visums sastāv no trim pasaulēm – augstākās, reālās un zemākās. Tās visas kalpo cilvēka dievišķās dabas pārveidošanai, kuras galvenā jēga ir dabas un lietu vienotas būtības izpratne.
Savas zināšanas šie gudrie dalīja divās daļās. Slepenajās, kas bija zināmas tikai noteiktiem priesteriem, un vispārējās – tautai domātās. Tautai viņi mācīja morāli un tikumību kā pamatu tam, lai cilvēka dvēsele pēc nāves pārvietotos augstākajā – debesu pasaulē. Pēc viņu domām, tas nebūt nebi­ja viegli sasniedzams, tāpēc viņi ticēja dvēseļu pārdzimšanai.
Druīdi pielūdza visu kosmisko – gan Sauli, gan Mēnesi, gan planētas un zvaigznes. Viņi veica nopietnus astronomiskus pētījumus. Līdz mūsdienām saglabājies viens no druīdu altāriem – observatorijām – ievērojamais Stounhendžs Anglijas dienvidrietumos.
Visslavenākā druīdu pārcilvēciskā spēja bija viņu māka ar speciāla mistiska transa palīdzību akmens svētnīcās iegūt no gaisa jebkuru informāciju par pagātni, tagadni un nākotni.