trešdiena, 2012. gada 21. marts

Gribu savu tautastērpu


Šī gada pavasara cēlienā – marta, aprīļa un maija mēnešos ciklā „Svētdienas tikšanās pilī” Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā notiks trīs sarunas par tēmu

Gribu savu tautastērpu

Pasākumu cikls nebūs priekšlasījums, bet drīzāk konsultācija un iedrošinājums tiem, kas iecerējuši sarūpēt sev tautastērpa atdarinājumu.

Pirmā saruna notiks 25. martā, plkst. 12.00

Ievadam paredzēts īss muzeja krājumā esošo avotu raksturojums. Pēc tam dažas norādes, kas ņemamas vērā komplektējot tērpu.
Būs iespēja redzēt autentiskas tērpa sastāvdaļas un pārrunāt ar tērpu atdarināšanu saistītus jautājumus.
Katrā no trim sarunām galvenā uzmanība būs veltīta kādam no Latvijas lielajam novadiem: svētdien, 25. martā Vidzemei; svētdien, 29. aprīlī Latgalei, Augšzemei, Zemgalei; sestdien 26. maijā Kurzemei.
Pēc pieredzes spriežot - tiem, kuri vēlas darināt tautastērpu vai vairāk par to zināt, viss ar šo tematu saistītais šķiet noderīgs un svarīgs. Tādēļ, dzirdot atbildes uz citus interesējošiem jautājumiem, varbūt kādu derīgu atziņu iegūs katrs.
Lai pasākuma laikā saņemtu atbildi, uzdot jautājumus vai izteikt vēlēšanos redzēt kādu priekšmetu – (šoreiz no Vidzemes) var arī iepriekš, rakstot e-pastu: ilzezingite@inbox.lv.
Cikla „Gribu savu tautastērpu” pasākumus sagatavos un vadīs Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Apģērbu un tekstila kolekcijas galvenā glabātāja Inita Heinola un Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģīte.
Ieeja uz pasākumu:
Pieaugušajiem 2.00 Ls
Studentiem un pensionāriem 1.00 Ls
Skolēniem 0.50 Ls
Fotografēšana pasākumā (bez zibspuldzes) 1.00 Ls
 Latvijas Nacionālais vēstures muzejs – Rīga, Pils laukums 3, Rīgas pilī, 3. stāvā.