svētdiena, 2011. gada 23. oktobris

LNMM aicina iepazīt pamatekspozīciju pirms muzeja slēgšanas


21. oktobris 2011 12:59
http://kultura.delfi.lv/news/art/lnmm-aicina-iepazit-pamatekspoziciju-pirms-muzeja-slegsanas.d?id=41311445
Gatavojoties Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas K. Valdemāra ielā 10a rekonstrukcijai un restaurācijai, katru piektdienu no plkst. 18.00 līdz 20.00 LNMM aicina izmantot īpašo piedāvājumu pastāvīgās ekspozīcijas iepazīšanai – "Vēlās piektdienas".
2012. gada sākumā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 106 gadus vecā galvenā ēka K. Valdemāra ielā 10a tiks slēgta uz pilnīgu rekonstrukciju. 2014. gadā tā atkal tiks atvērta apmeklētājiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas nozīmīga objekta statusā.
"Visu rudeni līdz nākamā gada janvārim, sākot atvadīties no muzeja telpām uz rekonstrukcijas laiku, aicinām atcerēties, no jauna apgūt un pietuvoties nacionālajām mākslas vērtībām, apmeklējot īpašus pasākumus muzeja galvenajā ēkā "Vēlo piektdienu" ietvaros," teic muzeja pārstāvji/
Katru piektdienu plkst. 18.00 varēs apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju mākslas vēsturnieces Edvardas Šmites pavadībā, klausoties stāstus par māksliniekiem un viņu iedvesmas avotiem ciklā "Mākslinieks un mūza". Apmeklētāji uzzinās par Jani Rozentālu un viņa sievu – somu dziedātāju Eliju Forseli, Teodoru Zaļkalnu, Kārli Padegu un viņa sievietēm u.c. Tematu saraksts pieejams muzeja mājaslapā www.lnmm.lv.
Otrs īpašais "Vēlo piektdienu" piedāvājums ir iespēja apmeklēt radošo darbnīcu "Klasika vienmēr modē" piektdienās plkst. 18.30 (ar iepriekšēju pieteikšanos). Darbnīcā kopā ar mākslinieci Diānu Dimzu-Dimmi katrs varēs apdrukāt līdzi paņemtu apģērba gabalu, somu vai audumu ar kāda klasiska latviešu mākslas darba fragmentu sietspiedes tehnikā. Šobrīd piedāvājumā ir Jaņa Rozentāla grafikas fragments, Borisa Bērziņa gleznas "Peldētāja" un Kārļa Padega gleznas "Madonna ar ložmetēju" attēls, kam pievienojams LNMM logo. Katru nedēļu paraugu klāsts apdrukai tiks papildināts.
Savukārt trešais īpašais pasākums visiem LNMM pastāvīgās ekspozīcijas apmeklētājiem "Vēlo piektdienu" ietvaros būs Latvijas Nacionālās operas solistes Evitas Zālītes koncerts 25. novembrī plkst. 18.30 uz muzeja galvenajām kāpnēm.
Jau ziņots, ka 4. novembrī LNMM galvenajā ēkā atklās arī divas mākslinieka Kārļa Padega simtgadei veltītas izstādes, kas būs pēdējās pirms muzeja slēgšanas uz trim gadiem.