svētdiena, 2011. gada 16. oktobris

Finanšu sabrukums jeb Pastardienas pravieši


Mēs esam tik tuvu finanšu sabrukumam Eiropā, ka gandrīz ir jau dzirdama parādu burbuļu plīšana. Visā rietumu pasaulē valstu valdības un lielākās bankas strauji kļūst maksātnespējīgas. Līdz šim valdības ir „noturējušas bumbu gaisā”, mētājot apkārt daudz glābšanas naudas. Tomēr pašlaik politiskā griba turpināt glābšanu izsīkst, un grūtībās nonākušo vienību skaits, šķiet, aug ar katru dienu.
 
Šobrīd rietumu pasaule ir parādu krīzes priekšā, kas ir pilnīgi nepieredzēta pasaules vēsturē. Eiropai šis ir bijis ārkārtīgi grūts laiks, cenšoties vien noturēt Grieķiju virs ūdens, bet vēl vairākas, daudz lielākas Eiropas valstis, atrodas uz lielas finanšu krīzes robežas. Turklāt arvien vairāk ļoti lielu finanšu institūciju visā rietumu pasaulē strauji tuvojas bargās tiesas dienai.
Pasaules finanšu sistēma ir sarkanās tintes jūra, un, kad mēs nonākam līdz tam, ka simtiem kuģu sāk grimt, kā lai izglābj tos visus? Zemāk minētie citāti liecina, ka daudzu finansiālo un politisko aprindu pārstāvji saprot, ka sistēma nevar daudz ilgāk turēties kopā un ka tuvojas briesmīga ekonomiskā krīze. Mēs izveidojām pasaules finanšu sistēmu, pamatojoties uz parādiem, kreditēšanu un risku, un tagad šis mūsu izveidotais kāršu namiņš grasās sabrukt.
Daudzi, kas darbojas politikā un finanšu pasaulē, zina, kas notiks. Laiku pa laikam viņi to diezgan vaļsirdīgi izklāsta medijiem.
Kā esmu rakstījis jau iepriekš, Eiropai draud finanšu sabrukums. Ja viss izvērsīsies patiešām slikti, pilnīgs sabrukums varētu iestāties pēc pāris nedēļām. Bet visdrīzāk paies vēl daži mēneši, pirms žonglēšana beigsies.
Šobrīd banku sistēma Eiropā plīst pa vīlēm. Tā kā pasaules finanšu sistēma mūsdienās ir tik ļoti savstarpēji saistīta, tad tiklīdz Eiropas lielākajām bankām sāksies problēmas, tam būs kaskādes efekts visā ASV un Āzijā.
2008.gada finanšu krīze bija dziļākā lejupslīde kopš Lielās depresijas.
Nākamā finanšu krīze, iespējams, varētu visus skart vēl smagāk.
Tālāk sniegti 12 labi informētu cilvēku šokējoši citāti, kuri brīdina, ka šausminoša ekonomikas krīze ir gandrīz jau klāt....
#1 Džordžs Soross: "Finanšu tirgi dzen pasauli jaunas Lielās depresijas virzienā, kurai būs neparedzamas politiskās sekas. Iestādes, it īpaši Eiropā, ir zaudējušas kontroli pār situāciju."
#2 PIMCO CEO Mohammed El-Erian: "Tās visas ir iestāžu vadības pār Francijas bankām pazīmes. Ja tā turpināsies, bankām nebūs citas izvēles, kā iesniegt ļoti radikālas un neprognozējamas bilances. Individuālie ieguldītāji kļūs nervozi un vēlēsies sekot komercklientiem un institucionālajiem klientiem pa izejas durvīm. Tādējādi Eiropa nonāks absolūtā banku krīzē, kas saasinās situāciju valstu parādu jomā, izraisīs vēl vienu ekonomisko lejupslīdi un ievērojami pasliktinās pasaules ekonomikas perspektīvas."
#3 Attila Szalay-Berzeviczy, UniCredit SpA (Itālijas lielākās bankas) pasaules vērtspapīru pakalpojumu nodaļas vadītājs: "Vienīgais jautājums ir tikai, cik dienas bezcerīgajā arjergarda kaujā Eiropas valstu valdības un Eiropas Centrālā banka var noturēt Grieķiju pie dzīvības."
#4 Stefan Homburg, Vācijas Valsts finanšu institūta vadītājs: "Eiro naudai tuvojas nejēdzīgs gals. Šīs monetārās savienības sabrukums pašlaik šķiet nenovēršams."
#5 ES Parlamenta loceklis Nigel Farage: "Es domāju, ka finanšu sistēmā sliktākais vēl ir priekšā, iespējams, kataklizma, un, ja tā notiks, zelta cena varētu sasniegt tādu ciparu, kādu mēs šobrīd vienkārši nevaram pat iedomāties."
#6 Carl Weinberg, „High Frequency Economics” galvenais ekonomists: "Šobrīd mūsu bāzes scenārijs ir, ka Grieķijas maksātnespēja iestāsies dažu nedēļu laikā."
#7 Goldman Sachs stratēģis Alan Brazil: "Parādu problēmas risināšana, vairāk aizņemoties, nav atrisinājusi pamatproblēmu. ASV Valsts kases parāda pieaugums finansēja ASV patēriņa pieaugumu, bet nav pietiekami veicinājis nodarbinātības izaugsmi. Vai ASV var turpināt devalvēt pasaules pamatvalūtu?"
#8 Starptautiskās Darba organizācijas ģenerāldirektors Juan Somavia nesen paziņoja, ka līdz 2012. gada beigām bezdarbs kopumā varētu "palielināties par 20 miljoniem, kopā līdz pat 40 miljoniem G20 valstīs".
#9 Deutsche Bank CEO Josef Ackerman: "Tas ir atklāts noslēpums, ka daudzas Eiropas bankas nevarēs izdzīvot, ja tām bankās iegrāmatotais pašreizējais valsts parāds būs jāpārvērtē pēc tirgus cenām."
#10 Alastair Newton, Nomura Securities Londonā stratēģis: "Mēs uzskatām, ka drīzumā sāksies eirozonas kritiskais periods un ka kaut kāda veida lūzuma draudi laikposmā no šodienas līdz gada beigām ir lielāki, nekā tie bijuši kopš krīzes sākuma."
#11 Ann Barnhardt, Barnhardt Capital Management, Inc. vadītāja: "Tās ir beigas. No tā ceļa atpakaļ nav. Vienīgais, kas var notikt, ir, ka VISS pašlaik mums zināmais totāli un pilnīgi sabrūk, un cilvēce sāk no nulles. Un, ja jūs domājat, ka šādā sabrukumā iztiks bez viena liela, elles karsta kara, jūs ļoti, ļoti maldāties."
#12 Lakshman Achuthan, ECRI (Ekonomiskā cikla pētījumu institūts): "Kad es saku „recesija”... tas nozīmē, ka process notiek pats par sevi, kas nozīmē, ka jūs varat vaimanāt un kliegt un varat izrakstīt lielu čeku, bet šo procesu nekas nevar apturēt."
*****
Pēc manām domām, "nākamā finanšu sabrukuma viļņa" epicentrs būs Eiropā. Tas nenozīmē, ka ASV viss būs kārtībā. Realitāte liecina, ka ASV tā arī nav atguvusies no pēdējās lejupslīdes, un ir daudzas pazīmes, ka viss ir nobriedis vēl vienai lielai lejupslīdei. Liels finanšu sabrukums Eiropā tikai paātrinās mūsu ieniršanu jaunā ekonomiskā krīzē.
Ja vēlaties palasīt kaut ko, kas patiešām jūs pārsteigs, ieklausieties, ko saka Dr. Philippa Malmgren. Dr. Philippa Malmgren ir „Principalis Asset Management” prezidente un dibinātāja. Viņa ir arī Dž. Buša ekonomikas komandas locekle. Viņas ekonomiskās prognozes varat izlasīt šeit.
Malmgrena apgalvojo, ka Vācija nopietni apsver Vācijas markas ieviešanu no jauna. Vācijā faktiski tiekot intensīvi drukāta jaunā valūta. Sarakstā par to, kas varētu notikt tuvāko mēnešu laikā, viņa iekļauj šo....
"Vācieši paziņo, ka atkal tiek ieviesta Vācijas marka. Viņi ir jau pasūtījuši jauno valūtu un aicina drukātājus pasteigties."
Tas ir viens pamatīgs apgalvojums, ko kāds varētu publicēt. Jādomā, ka cilvēks, kas strādājis Baltajā namā, nenāks klajā ar šādu apgalvojumu, ja vien nezinās, ka tas ir ticams.
Ja Vācija nolems pamest eiro, tad jūs redzēsiet patiesi vēsturisku eiro sabrukumu.
Bet, tā kā esmu rakstījis iepriekš, tas nav brīnums, ka tik daudz tiek runāts par eiro beigām, jo eiro vienkārši nedarbojas.
Vienīgais veids, kā eiro būtu varējis funkcionēt, būtu tad, ja visas valstis, kas izmanto eiro, būtu uzturējušas ļoti zemu parādu līmeni.
Diemžēl rietumu pasaules finanšu sistēmas ir izveidotas tā, ka valstu valdības ir spiestas izveidot lielus parādus.
Patiesība ir tāda, ka eiro bija lemts neveiksmei jau no paša sākuma.
Tagad mums tuvojas bargās tiesas diena. Mēs piedzīvojam lielāko parādu burbuli pasaules vēsturē, bet burbulis tuvojas beigām. Ir vairāki veidi, ka šīs pasaules varenie šo situāciju varētu risināt, bet tie visi radīs vēl lielāku finansiālo nestabilitāti.
Galu galā mēs sapratīsim, ka uz parādu balstītā labklājība, kuru rietumu pasaule baudīja gadu desmitiem, ir bijusi tikai ilūzija.
 
Zelts24.lv
 
http://www.draugiem.lv/user/983240/blog/?p=5736216