svētdiena, 2014. gada 14. septembris

Kas ir dusmas un ko tās simbolizē



Rema jautā: Gribētu, lai Jūs man paskaidrotu, kas ir dusmas, un kādas dusmas kura ķermeņa daļa atspoguļo?

Elvita Rudzāte atbild: Dusmas ir negatīva enerģija jeb stress.

Dusmām ir piecas atpazīšanas pazīmes:

1)       Sāpes,

2)       Temperatūra,

3)       Nosarkšana,

4)       Dusmu vēršanās plašumā,

5)       Iznīcināšana.

Šīs pazīmes var parādīties pa vienai, pārī vai visas uzreiz. Apskatīsim katru no pazīmēm.

Ja mēs izjūtam sāpes, tas liecina, ka dusmas ar sāpju palīdzību signalizē par savu esamību un gaida atbrīvošanu. Ja man sāp, tas nozīmē, ka bailes jau ir pārgājušas pāri kritiskajai robežai, un es jau esmu sācis dusmoties uz man nepatīkamo situāciju.

Ja man ir paaugstināta temperatūra, tas nozīmē, ka ķermenis pats dabiskā veidā mēģina sadedzināt dusmu enerģiju.

Ja es nosarkstu, tas nozīmē, ka situācija mani iekšēji sadusmo, bet es kautrējos to izrādīt. Piemēram, ja vīrietis neķītri izrunājas ar sievieti, un sieviete nosarkst, tas nozīmē, ka iekšēji sieviete dusmojas uz vīrieti par viņai izrādīto nepatīkamo uzmanību, bet kautrējas vīrietim bilst pretī kādus nepatīkamus vārdus. Vai neesat ievērojuši, ka cilvēkiem, kas skaļi rājas, arī paliek sarkana sejas āda? Šie cilvēki dusmas atbrīvo gan ar balsi, gan ar ādas palīdzību. Kā jūs domājat, kas notiek, ja cilvēks ir tolerants un dusmas patur sevī? Cilvēks var saslimt ar kādu nopietnu slimību, ja viņa ķermenis neatradīs kādu no ceļiem, kā atbrīvoties no dusmām.

Piemēram, cilvēki, kuriem ir ādas slimība zvīņēde jeb psoriāze, cenšas savas dusmas nevienam neizrādīt, jo tas taču ir nepieklājīgi. Lai ķermenis atbrīvotos no dusmām, viņš dusmas izvada caur ādu. Ja āda ir ļoti sarkana vai pat violeta, tas nozīmē, ka dusmas ir ļoti sakoncentrētas un tām nekavējoši ir nepieciešama atbrīvošana. Ārsti atzīst, ka ar psoriāzi slimiem cilvēkiem viņi praktiski nevar palīdzēt.

Dusmu vēršanās plašumā izpaužas šādos veidos:

1)       Piepampums;

2)       Šķidruma uzkrāšanās dobumos, orgānos,

3)       Pārlieka audu paresnināšanās orgānos, dobumos un locītavās,

4) Audzējs,

5) Vēzis,

6) Akmeņu veidošanās,

7) Aptaukošanās.

Ja ir mazas dusmas, tad ir neliels palielinājums. Ja ir lielas dusmas, tad ir pamatīgs palielinājums. Ja ir slepenas dusmas, tad acīm nesaskatāms palielinājums. Ja ir atklātas dusmas, tad ir saredzams palielinājums.

Iznīcināšana izpaužas tādā veidā, ka cilvēks mēģina iznīcināt to, kas viņam gadās pa rokai, piemēram, kāds dusmās met zemē traukus vai sasit krēslu. Kāds, iespējams, pat nogalina cilvēku. Psiholoģijā mēdz lietot terminu – afekta stāvoklis. Pēc būtības afekta stāvoklis ir ļoti lielu dusmu atbrīvošanas veids.

Dusmas mēs paši sev piesaistām, un parasti tas notiek tad, ja es baidos no dusmīgiem cilvēkiem, neciešu vai neieredzu dusmīgos, utt., tas nozīmē, ka arī manī briest dusmu stress. Ja kāds ir valdonīgs, pavēl vai aizliedz, tas nozīmē, ka viņā ir dusmu stress. Ja cilvēks dusmojas un domās vēlas atriebties, tad cilvēks var nejauši apdedzināties. Piemēram, ja sieviete gludina veļu un domās kaļ atriebības plānus pret kādu cilvēku, tad viņa riskē ar gludekli apdedzināt savu roku. Ja sieviete vāra ēst un domās kaļ atriebības plānus, tad viņa riskē nejauši apdedzināties ar taukiem vai verdošu ūdeni.

Bieži nelaimes gadījumi notiek ar bērniem, kuri nejauši sev uzlej virsū verdošu ūdeni un iegūst apdedzinošas brūces. Bērnu nelaime ir saistīta ar to, ka kāds no vecākiem vai abi domās ir kaluši pret kādu atriebības plānu. Bērna apdedzināšanās šo plānu izjauc, jo nepieciešams saņemt medicīnisku palīdzību.

Es droši vien jūs pārsteigšu, bet nelielas skrambas un traumas arī rodas no dusmām. Kauli lūst no piepešām dusmām. Jo lielākas dusmas, jo lielāks bojājums. Piemēram, cilvēks ar kājām iet pa slidenu ceļu un domās dusmojas uz sētnieku vai pašvaldības darbinieku, kurš nav licis ceļu nokaisīt ar smiltīm. Šis cilvēks riskē nokrist un salauzt kādu ķermeņa daļu.

Visas traumas bez izņēmuma, ieskaitot auto avārijās iegūtās, rodas dusmu dēļ. Kurš sēžas pie stūres saniknojies, tas ir potenciālais autoavārijas izraisītājs. Tāpēc es jums iesaku nekad nesēsties pie stūres dusmīgiem. Tas nenozīmē, ka 100% visos gadījumos būs avārija, bet riska līmenis ir ļoti augsts.

Dusmām ir vairākas attīstības stadijas: paniskas dusmas, nežēlīgas dusmas un ļaunprātīgas dusmas.

Paniskās dusmas izpaužas kā nemiers, nervozitāte, kas bērniem rada alerģiskas slimības, kas pārtop ādas slimībās. Ļoti spēcīgas bailes -  mani nemīl -  var radīt astmu.

Nežēlīgās dusmas izpaužas ar tādām slimībām, kā žultsakmeņi un nierakmeņi. Sliktā meklēšana un atrašana rada žultsakmeņus. Ļoti spēcīgas bailes -  mani nemīl -  var radīt nierakmeņus. Ļaunprātīgās dusmas rodas tad, ja kādu cilvēku vai situāciju ļoti nīst. Nīstā ienaidnieka skaļa lamāšana rada viegli konstatējamu vēzi. Nīstā ienaidnieka iekšēja lamāšana rada grūti konstatējamu vēzi. Ļoti spēcīgas bailes -  mani nemīl -  var radīt grūti konstatējamo vēzi, pat cilvēka nāvi.

Izdalījumi liecina par dusmu raksturu. Mēs aplūkosim desmit izdalījumu veidus.

1) Asinis. Asinis simboliski atbilst cīņas dusmām, atriebīgām dusmām. Jo svaigākas un „asiņainākas” dusmas, jo asiņaināki izdalījumi. Tas nozīmē – ja cilvēkam ir kādi asiņaini izdalījumi, tad cilvēks domās vēlas atriebties.

2) Asaras. Jo ilgāk glabātas dusmas un jo ilgāk tās nostāvējušās, jo dzidrākas asaras. Tātad, ar asarām ķermenis mums palīdz izdalīt ārā dusmas.

3) Sviedri. Sviedri izdala vislielāko daudzumu dusmu. Tieši tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēkam ir ieteicamas fiziskas aktivitātes, jo to laikā pastiprināti izdalās sviedri. Ja sviedri ir ļoti smakojoši, tas liecina, ka cilvēka dusmas ir pietiekami lielas un atriebīgas.

4) Siekalas. Siekalas parāda, kā cilvēks sasniedz savus mērķus. Bailes no sadzīviskām lietām sausina muti. Ja cilvēks, apsteidzot laiku, grib tikt vaļā no savām problēmām, tad var sākties nenormāla siekalu izdalīšanās.

5) Iesnas. Iesnas ir aizvainojuma dusmas. Tātad, ja jums ir iesnas, tas nozīmē, ka esat uz kādu apvainojies. Parasti cilvēki atrod iemeslus, kāpēc viņi ir saaukstējušies, un to nesaista ar aizvainojumu, bet tā ir tikai sevis mānīšana. Ja ķermenis atbrīvojas no dusmām ar iesnu palīdzību, tas nozīmē, ka dusmas nav pārāk lielas, nepieciešams tikai padomāt, kurš tevi ir aizvainojis, un piedot šim cilvēkam vai situācijai, un jūs no iesnām tiksiet vaļā dienas laikā, nelietojot zāles.

6) Šķaudīšana. Šķaudīšana ir ķermeņa mēģinājums izšļakstīt no sevis apvainojumus. Vai neesat ievērojuši, ka pēc šķaudīšanas pārņem tāda patīkama sajūta? Katrs no mums ikdienā uzkrāj kaut kādus apvainojumus, un tas notiek tik dabiski, ka mēs tam nepievēršam uzmanību. Daba ir izdomājusi šķaudīšanu, lai cilvēkam palīdzētu attīrīties no aizvainojumiem viegli un bez sāpēm. Tāpēc būtiski ir atcerēties, ka, ja ir vēlme nošķaudīties, nevajag to aizturēt. Protams, nevajag šķaudīt virsū otram cilvēkam, bet šķaudienam ir jānotiek.

7) Krēpas. Krēpas – tās ir dusmas uz čīkstēšanu un čīkstuļiem, kā arī problēmām, kas ar tiem saistītas.

8) Vemšana. Vemšana rāda dusmas, ko izraisījis riebums, dusmas uz citu piedauzīgo rīcību. Vemšana ir riebums pret dzīvi.

9) Strutas. Strutas pavada dusmas, ko izraisījusi bezpalīdzība un bezspēks – pazemotas dusmas. Strutas liecina, ka cilvēks vēlas atriebties. Strutas ir naidīgas dusmas, ko izraisījusi neapmierinātība ar dzīvi vispār. Strutojošas pinnes uz sejas ir nemitīgi aizturētu pazemojuma dusmu rezultāts. Nesaprātīgs naidīgums pret dzīvi, ko cilvēks slēpj, vēlēdamies būt labs, izlaužas uz āru augoņa veidā. Parasti ārsti saka -  ja cilvēkam ir augoņi, tad viņam trūkst kādu vitamīnu, bet faktiski cilvēkam ir jāpadomā par savu naidīgo attieksmi pret dzīvi. Ja mainīsiet attieksmi, arī augoņi pazudīs.

10) Dzimumorgānu sekrēcija. Dzimumorgānu sekrēcija simboliski nozīmē, ka no dzimumorgāniem tiek izvadīta nocietināšanās, kas saistīta ar dzimumdzīvi, tās cēlonis ir seksuālā neapmierinātība un sarūgtinājums. Ārsti sievietēm iesaka lietot svecītes, bet faktiski ir jārisina seksuālās neapmierinātības jautājums. Acīmredzot sievieti neapmierina viņas dzimumdzīve ar vīrieti.

Vairāk par dusmu simbolisko nozīmi lasiet portāla domātājs.lv sadaļā: Dzīves izpratnes tēmas/Veselība