trešdiena, 2011. gada 17. augusts

Katoļu baznīcas "darbi"

Nīderlandē neparasti augsts mirstības līmenis kādā katoļu psihiatriskajā institūtā

Nīderlandes prokuratūra sākusi izmeklēšanu par neparasti augsto mirstības līmeni kādā katoļu baznīcas pārvaldītā psihiatriskajā institūtā pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados.
Komisija, kas izmeklē iespējamos pedofilijas gadījumus Romas katoļu baznīcas institūcijās, atklājusi, ka mazu zēnu mirstības līmenis Hēlas psihiatriskajā institūtā 1952., 1953. un 1954. gadā pārsniedza vidējo rādītāju.

Kā teikts komisijas izplatītajā paziņojumā, psihiatriskajā klīnikā veiktie atklājumi liek uzdot daudzus jautājumus.

«Informācija attiecas uz nepilngadīgo mirstības līmeni, kas 1952., 1953. un 1954.gadā pārsniedza vidējo rādītāju,» norāda komisija.

Par komisijas atklātajiem faktiem informēta Nīderlandes prokuratūra. Taču paziņojumā gan nav minēts, vai augstais mirstības līmenis tiek saistīts ar iespējamajiem seksuālajiem noziegumiem.

Tikmēr prokuratūra informē, ka minētajā laika posmā miruši 34 zēni, kas vēl nebija sasnieguši 18 gadu vecumu.

Taču, ja tiks atklāti fakti, kas «saskaņā ar likumu ir sodāmi,» lietu ierosināt nevarēs, jo iestājies noilgums, skaidro prokuratūra.

Īpašo komisiju pagājušajā gadā izveidoja Nīderlandes katoļu baznīca ar mērķi izskatīt apsūdzības par mazgadīgo iespējamo seksuālo izmantošanu baznīcas institūcijās, sākot no 1945.gada.
 
http://www.apollo.lv/portal/news/articles/247052