trešdiena, 2012. gada 31. oktobris

Pastāsts ... AKMENS SIRDS


22.10.2012 publicējis autors Александр Путник
No krievu valodas tulkoja Maija Čepule ...
 
Reiz kāds apgaismots Meistars gāja garām mūkam, kurš galīgi bija nomocījies, veldams milzīgus akmens bluķus kalnā. Mūks bija maksimāli koncentrējies, un pastāvīgi pie sevis skaitīja lūgšanas, taču spēki viņu grasījās pamest.
Ko tu dari? Kādēļ tu gribi uzvelt šos bluķus paša nepieejamākā kalna virsotnē? – pajautāja Meistars.
– Es gribu tur uzcelt Templi, iemūžinot tādejādi Gara varoņdarbu! – atbildēja mūks, slaucīdams sviedrus piedurknē.
– Kā gan izpaužas šis varoņdarbs?
– Tanī, ka šie raupjie akmeņi būs pakļāvušies mana nodoma un lūgšanu spēkam, un tiks novietoti Dievišķīgā formā pašā kalna virsotnē!
Meistars piegāja pie akmens bluķa, un maigi, ar mīlestību noglāstīja to.
– Tu grūd akmenī to, kas pretojas, bet vajag – vadīt to, kas pats ir gatavs iet. Ikvienā, pat pašā visrupjākajā akmenī ir kaut kas Dievišķīgs, kaut kas viegls un netverams, kaut kas, kas pats tiecas uz virsotni. Tā vietā, lai pret akmeņiem pielietotu spēku – pieliec pie tiem Mīlestību! Veltī savas pūles tam, lai atrastu katrā akmenī šo vieglumu, šo iekšējo skaistumu un harmoniju, dod viņiem iespēju – sajusties Dievišķiem, viegliem, augšup tiekties vērstiem. Ļauj viņiem atbrīvoties no visa lejupvelkošā, un viņi paši uzkāps kalnā, paši, paklausot savam Dievišķajam Aicinājumam, savietosies Templī – īstā jūsu kopējas Atbrīvošanās Templī.
Tanī brīdī mūku pārņēma apgaismība, un viņš savādāk sāka redzēt pasauli, un it visā viņš ieraudzīja to Dievišķo, kas prasās būt pamanīts. Līdzcietība uz visu pasauli pavērās apgaismotā mūka ikvienā šūniņā, viņš apskāva savu akmens bluķi, un sāka liet prieka un Mīlestības asaras. Nebija vairs vajadzības cīnīties ar pasauli, kura, kā izrādās – tāpat kā viņš pats – vēlējās un gaidīja tikai sapratni un Mīlestību – īstenu Mīlestību – bez spaidiem un vērtēšanas.
Meistars noraudzījās, kā mūks kopā ar akmeni ātri rāpjas kalna virsotnē, un to bija grūti saprast – kurš kuru nes. Zināms ir tikai tas, ka visā pasaulē uz pašām nepieejamākajām klintīm slejas Tempļi, celti no milzu akmens bluķiem, kuri nogūlušies tur – kā pielīmēti. Un neviens nevar saprast – kā viņi ir dabūti augšā un uzcelti, bet viņos var sajust ko tādu, kas savieno tos ar visu pasauli, un ar Pasauli, kas jūsu Sirdī.
Aleksandrs Putņiks
22.10.2012