Paldies Lilijai par sagatavoto materiālu!
Māra
Vairums slimību cēlonis ir iekaisums.
Iekaisumu var izraisīt ļoti daudzi faktori, daži no tiem:
- Pesticīdi
- Vides toksīni
- Organismam nelabvēlīgs uzturs
- Mājsaimniecības toksīni
- Stress
- Nelabvēlīgas attiecības
- Nelabvēlīgs darbs
- Nelabvēlīga attieksme
- Pārlieku daudz vai pārlieku maz
fizisko aktivitāšu
- Elektromagnētiskais starojums
- Radiācija (jonizējošais
starojums)
- „Neiezemēšanās” jeb fiziskas
saskarsmes ar Zemi trūkums (organismā uzkrājas pozitīvi lādēti joni,
netiek dziedēts iekaisums, uzkrājas brīvie radikāļi)
Lai
atbrīvotos no iekaisuma, jāpalīdz organismam pašam ar to tikt galā, ko tas arī
normālā gadījumā dara/darītu, ja vien imūnsistēma varētu efektīvi darboties,
kāds no iepriekšminētajiem faktoriem nebūtu pārlieku spēcīgs, nomācot organisma
pašdziedināšanās spējas. Tāpēc:
1)
Jāatbrīvojas no iekaisumu izraisošo faktoru ietekmes, īpaši
jau stresa[1]
2)
Jādod organismam, imūnsistēmai viss nepieciešamais, lai tas
var darboties optimālā režīmā -> lai ir visas nepieciešamās minerālvielas,
vitamīni, enzīmi, taukskābes utt.
UZTURS
Ir dažādas pieejas un skolas, kuras tiecas novērst
slimību cēloņus ar uztura un dzīvesveida maiņas palīdzību, tāpēc ir arī
atšķirības starp to, ko iesaka iekļaut diētā (un no kā izvairīties), turklāt
katram indivīdam ir jāatrod sev piemērotākā pieeja, tomēr pamatā tam visam ir
vienotas atziņas, pamatprincipi un vispārinot tie ir:
1)
Uzturā jāiekļauj pēc iespējas vairāk svaiga ēdiena (un
gadījumā, ja ir akūta slimība, tad ir ieteicams uz laiku (piemēram, 30 dienas)
pāriet vispār tikai uz svaigēšanu, ļaujot organismam attīrīties)
2)
Uzturam jābalstās uz augu valsts produktiem (lielākā daļa)
3)
Novērst pārlieku skābas vides veidošanos organismā
(izvēlēties uzturu, kas veicina bāzisku vidi)*
4)
Pēc iespējas vairāk izvēlēties pārtiku no bioloģiskajām
lauku saimniecībām (izslēdzot iespēju uzņemt pesticīdus, smagos metālus, ar
slāpekli pārmēslotu produkciju)
5)
Izvēlēties pēc iespējas vairāk tādu ēdienu, kurā nav
mākslīgi sintezēto krāsvielu, konservantu, stabilizatoru utt.
6)
Jāiemācās nepārēsties. Labāk ir mazāk, nekā par daudz
7)
Jādzer vairāk ūdens (dzīvs), maziem malkiem, bieži
8)
Jānodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm, lai nodrošinātu
organisma iekšējo šķidrumu (arī enerģijas) cirkulāciju ķermenī
9)
Daudz dziļa, atjaunojoša miega
* Pārlieku skāba vide organismā veicina iekaisumu
rašanos, turklāt dzīvības nodrošināšanai organisms uztur
asins pH līmeni tieši 7,35 – 7,45 robežās un ja vide kļūst
pārlieku skāba, līdzsvara uzturēšanai tiek ņemtas minerālvielas no kauliem, tas
savukārt var radīt kaulu trausluma, zobu un citas problēmas. Tāpēc
būtiski ir uzturā iekļaut pēc iespējas vairāk bāzisku vidi veicinošus
produktus. Tie ir vairums augļi un dārzeņi. Visbiežāk minētā optimālā attiecība
uzturā ir 80% bāziskas un 20% skābas vides veicinoši produkti. Organisma pH
līmeni ir iespējams pārbaudīt ar pH testa strēmelēm, kas nopērkamas aptiekās.
Vairums no „ne-ortodoksālajām”, dabiskajām (uz uztura
maiņas balstītajām) dziedināšanās metodēm uzsver nepieciešamību dzert maksimāli
daudz dārzeņu sulas, jo tas ne tikai atjauno minerālvielu, vitamīnu rezerves, bet
arī attīra organismu no dzīves laikā uzkrātajiem toksīniem (kas traucē
organisma pašdziedināšanās spējām). Visbiežāk (kā visvērtīgākās) iesaka spiest
sulas no burkāniem, āboliem, granātāboliem, bietēm, bet, protams, iespējas ir
ļoti daudz, dažādas.
Uzturā izvairīties no:
- Būtiski apstrādātiem pārtikas
produktiem (piemēram, kartupeļi frī, saldējums, cepumi, čipsi un
tamlīdzīgi izstrādājumi, pusfabrikāti, balto kviešu miltu produkti)
- Apstrādātā cukura (cukurniedru,
cukurbiešu), fruktozes sīrupa un to saturošiem produktiem*
- Alkohola (var vienīgi labu
sarkanvīnu pa retam)
- Narkotikām, cigaretēm
* Ja ir kancerogēns iekaisums, CUKURS jāizslēdz no
diētas pilnībā, arī dabiskais (medus, tādi augļi, kas satur ļoti daudz
fruktozi, piemēram, apelsīni), kā saldinātājus var lietot tikai piemēram,
stēvijas ekstraktu, lukumas pulveri (kas ir dabīgi saldinātāji).
Maksimāli
jāsamazina cieti saturošo produktu daudzums.
Uztura bagātinātāji
Sekojošās uzturvielas ir visbūtiskākās optimālai
imūnsistēmas darbībai un to ilgstošs trūkums noved pie organisma aizsargspēju
mazināšanās, iekaisumu veidošanās:
Vitamīns D – lielākai daļai rietumu kultūras cilvēku
ir hronisks šī vitamīna trūkums organismā. Pat tad, ja cilvēks pavada daudz
laika tiešā saules staru iedarbībā, pārāk bieži ejot dušā, daļa D vitamīna no
ādas tiek noskalota. Ja ir kāda iekaisuma radīta slimība – vismaz 5 000 IU /
dienā. D vitamīna toksicitāte no pārlieku lielas uzņemšanas neiestājas pat līdz
100 000 IU / dienā, kas nozīmē, ka drīkst ievērojami pārsniegt to ieteicamo diennakts
devu, kas parasti norādīta uz iepakojumiem.
Vitamīns C - arī var lietot vairāk nekā parasti
norāda uz iepakojumiem, jo C vitamīnu pārdozēt ir gandrīz neiespējami, jo
organisms pats lieko izvadīs - ja parādās caureja tad ir skaidrs, ka tika
uzņemts par daudz, jāsamazina deva.
Cinks
Selēns (ļoti daudz ir Brazīlijas riekstos)
Omega 3, 6 – no zivju eļļas, arī chia, linsēklu
sēklās (to eļļās)
Aizkuņģa dziedzera enzīmi (pancreatic enzymes), gremošanas enzīmi
(digestive enzymes)
Mārdadža (milk thisle) uztura bagātinātāji
Kurkumīna kapsulas
Citrus pektīns
Izvēloties uztura bagātinātājus – visus vitamīnus,
minerālvielas, enzīmus u.c. -, jāpievērš uzmanība tam, lai tie būtu dabiskas
izcelsmes (nevis sintezēti laboratorijā) un, pat ja dabiskas izcelsmes, nebūtu
izolēti tīrā formā. Tas ir, piemēram, ir labāk C vitamīnu izvēlēties nevis tīras
izolētas askorbīnskābes veidā, bet gan kā ehinācijas tinktūru. Tāpēc vienmēr
labāk dot priekšroku dažādiem ekstraktiem, tinktūrām vai eļļām (piemēram, mencu
aknu eļļa – dabisks A un D vitamīnu avots).
Pamatojums tam ir sekojošs – lai gan organisms uzņem
arī mākslīgi sintezētus un izolētus uztura bagātinātājus (ko parāda asins
analīzes), lietojot ilgstoši, tam var būt negatīvas sekas – var tikt bojāts
organisma DNS. Galvenais iemesls tam un atšķirība starp sintezētajām un
dabiskajām vielām ir tā, ka pēdējās „nāk” kopā ar dzīva organisma (auga,
dzīvnieka) DNS un tādā formā, kas mūsu organismam ir atpazīstama (evolūcijas gaitā
uzņemta no dabīgiem avotiem). Mākslīgi sintezētās vielas bioķīmiski „uzvedās”,
kā dabiskās, bet tām nepiemīt „dzīvība”, ko zinātnieki sauc par biofotoniem,
tādēļ, tās ilglaicīgi uzņemot, tiek bojāts saņēmēja organisma DNS.
Turklāt jāskatās, lai uztura bagātinātājs nesatur
kādas kaitīgas papildus vielas. Piemēram, labs variants ir izvēlēties uztura
bagātinātājus, kurām ir no šķīdinātājiem brīvas dārzeņu kapsulas (solvent free
vegetable capsule).
Ēdieni ar antikancerogēnām
īpašībām:
Visi krustziežu dzimtas dārzeņi (puķkāposti, kāļi,
kāposti, redīsi, ziedkāposti, briseles kāposti, kolrābji un īpaši vērtīgi - sarkanie
kāposti, brokoļi) – bet, ja ir palēlināta vairogdziedzera darbība, tad nevajag
pārspīlēt arī šīs dzimtas dārzeņiem un labāk termiski apstrādāt pirms ēšanas.
Granātāboli, kazenes, avokado, mellenes, dabīgā ābolu
sula (ne no koncentrāta), spirulina aļģe, ķiploki (ja grūti uzturā lietot, ir
pieejami uztura bagātinātāji – ķiploka eļļas kapsulas), ananāsi, papaija, kivi,
mango, pieneņu lapas, zaļā tēja, spināti
Fermentētie ēdieni ir ļoti noderīgi, lai nodrošinātu
optimālu zarnu mikrofloru (baktērijas), kas savukārt palīdzēs izstrādāt
vajadzīgos enzīmus, lai uzturvielas tiktu pietiekami sadalītas un vitamīni,
minerālvielas maksimāli uzņemtas (kefīrs, skābēti kāposti utt.). Papildus
labvēlīgajām baktērijām, ēdienā ir daudz viegli uzņemama C vitamīna.
Viena no zināmākajām efektīvajām detoksifikācijas
metodēm ir veikt kafijas klizmas.
Bezpeļņas nevalstiskā organizācija ASV „Environmental
Working Group”[2]
(Vides Darba Grupa) pamatojoties uz pētījumiem par pesticīdu (un herbicīdu,
fungicīdu) palieku daudzumu dārzeņos, augļos, ir izveidojusi vienkāršotu tabulu
ar tiem augļiem, dārzeņiem, kuri parasti satur vairāk pesticīdu un kuri tādēļ
maksimāli jāizvēlas no bioloģiskām saimniecībām, un tie, kuri ir relatīvi
„tīri” pat tad, ja audzēti ar industriālām lauksaimniecības metodēm. Šādas
atšķirības vērojamas, jo atsevišķām augu sugām ir vairāk kaitēkļu, citām mazāk,
tādēļ ir dažādas lauksaimnieciskās prakses attiecībā uz pesticīdu lietošanu.
Ar
pesticīdiem piesārņotākie augļi, dārzeņi –
jāizvēlas no
bioloģiskajām saimniecībām
|
Tīrākie
augļi, dārzeņi – var lietot arī industriāli audzētus
|
||
Āboli
|
Nektarīni
|
Sparģeļi
|
Mango
|
Paprika
|
Persiki
|
Avokado
|
Sēnes
|
Mellenes
|
Kartupeļi
|
Kāposti
|
Sīpoli
|
Selerija
|
Spināti
|
Kukurūza
|
Ananāsi
|
Gurķi
|
Zemenes
|
Baklažāni
|
Saldie zirņi
|
Vīnogas
|
Zaļās pupiņas
|
Greipfrūti
|
Saldie kartupeļi
|
Salāti
|
Kāļu laksti
|
Kivi
|
Melones
|
Holistiskās medicīnas secinājums:
Nav iespējams izārstēt vienu atsevišķu slimību - ja notiek
patiesa organisma izārstēšanās, tad pazūd visas slimības (un, protams, to
simptomi).
[1] Starptautiski atzītā
„Personāla un attīstības institūta” (Chartered Institute of Personell and
Development) 2011.gada ziņojumā secināts, ka stress ir visbiežāk sastopamais
iemesls darbinieku ilgtermiņa slimošanai. Stress tiek saukts par 21.gadsimta mēra
jeb „melnās nāves” ekvivalentu.
[2] http://www.ewg.org/about