otrdiena, 2011. gada 20. septembris

Valmieras muzejā notiks zinātniskie lasījumi «Beverīnu meklējot»

Valmieras muzejā notiks zinātniskie lasījumi «Beverīnu meklējot»
 
Apollo, izklaide@apollo.lv
Otrdiena, 20. septembris (2011) 14:34
 
Trešdien, 21.septembrī, Valmieras muzejā, restaurētajā grāfu Līvenu dzimtas namā Pilskalna ielā 2, notiks Baltu vienības dienai veltīti zinātniskie lasījumi «Beverīnu meklējot».
 
Valmieras muzeja vēsturniece Regīna Valtenberga: «Pirms desmit gadiem, 2001.gada rudenī, Valmieras muzejs organizēja konferenci «Es meklēju Beverīnu», kurā piedalījās Latvijas arheologi, rakstnieki un novadpētnieki, ar domu, lai mēs neaizmirstu savu leģendāro pili un katrs to meklētu savā apkārtnē un sevī. 21.septembrī Valmieras muzejā notiks vēstures skolotāju apvienības un muzeja speciālistu rīkotie zinātniskie lasījumi «Beverīnu meklējot», kas veltīti konferences desmitgadei un Baltu vienības dienai. Starpnovadu vēstures skolotāji un citi interesenti pirmajā dienas pusē noklausīsies referātus, bet pēcpusdienā apmeklēs Trikātu, kur iepazīsies ar Trikātas vēsturiskajām vietām - noliks ziedus pie jaunatklātā pieminekļa ķēniņam Tālivaldim, Trikātas pilskalnā un muzejā iepazīsies ar Beverīnas novada vēsturi.»
Semināru «Beverīnu meklējot» 21.septembrī plkst.9.30 atklās Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma un Valmieras novada vēstures skolotāju metodiskās apvienības vadītājas Māra Gavare. Plkst. 9.40 muzeja vēsturniece Regīna Valtenberga stāstīs par mītiem un vēsturiskajām versijām par Beverīnu, savukārt Beverīnas novada sabiedrisko attiecību speciālists Valters Grīviņš pastāstīs par Beverīnas ceļu kā tūrisma galamērķi Vidzemē. Pēc tam par Beverīnas ceļiem informēs novadpētnieks Eduards Lauris, bet par Tālavas senvēsturi Valmieras novada teikās un mītos stāstīs vēsturnieks Gints Skutāns. Piedalīties ar lasījumu «Tālavas valsts. Vēsturiskais mantojums un vīzijas» aicināts arī rakstnieks Jānis Lejiņš. Noslēguma diskusijas vadīs Cēsu muzeja galvenais speciālists zinātniski pētnieciskajā darbā, vēsturnieks Tālis Vigo Pumpuriņš.