pirmdiena, 2011. gada 19. septembris

Diskusija pēc vēlēšanām: Kur ir tava dzimtene?

Latvieši pasaulē
 
Citāts:
Kas attiecas uz Latviju,es nevaru seit tik atklati par to runat,kapec es ta domaju utt,jo diemzel es nevaru so informaciju izspaust,ka vienigi varu pateikt to,ka vakardienas velesanas,tapat,ka visas parejas,bija bezjedzigs pasakums.
Un kads te mani parprot,jo es milu savu zemi,bet nemilu savu valsti,ko varu pateikt,ka daudzi labi draugi,kuri agrak bija Latvija ir parvakusies uz dzivi Italija,Monako,Sveice,ASV,ne viens no pazinam nav aizbraucis,kaut kur piepelnities,bet tie bija cilveki ar ietekmigiem biznesiem,kuri vienkarsi ir mainijusi savas dzives vietas uz visiem laikiem,jo cilveki,kuri Latvija bija aprite zinaja,ka labi tur nekas nebeigsies.
 
Kur ir tava dzimtene?
18.sept.2011
 
Dārgie tautieši!
Griežos pie tiem, kuri dzīvo Vācijā jau ilgāk (kā minimums 10 gadus un vairāk (15, varbūt ir tādi, kas dzīvo Vācijā vairāk par 20 gadiem)).
Kur ir jūsu mājas? Latvijā vai Vācijā? Kā šī sajūta mainījās, gadiem ejot.
Kā jūtaties, kad esat LV? Vai ir svešuma sajūta?
Padalieties lūdzu ar saviem iespaidiem. Interesanti uzzināt. Un salīdzināt.
 
Inita AigarsVakar 15:08
Vacija jau kopsumma 10 gadus,agrak Stutgarte,tagad vairak ka 2 gadus Berline.Majas ir Vacijä,lai gan reizi gada esam Latvija,bet vairak pa darisanam,radu mums tur nav,tadu ar kuriem radotos,ir vienigi mans tevs tur palicis un vins brauc samera biezi ciemos pie mums.
Esot Latvija viss liekas peleks,cilveki nedraudzigi,iedomigi,ka viens vacietis teica,ka latviesi ir ar plikam pakalam,bet deguni gaisa.Godigi sakot,Latvija nekas nevilina,atpusties var citas forsas valstis.
Un skaidrs,ka Latvija nekas labs nekad vairs nebus.Diemzel!
 
Kristine TrautveinaVakar 15:17
Tātad Jūs teiktu, ka Jūsu emocionālā saite ar Latviju ir sarauta?
Bet vai Jūs un Jūsu ģimene šo 10 gadu laikā ir atradusi savu stūrīti Vācijas sabiedrībā?
 
Inita AigarsVakar 15:23
Latvija,ka dzimtene paliks sha vai tä,no tä jau nevar nekur likties.Tas ir normali.
Ja,mums parsvara ikdiena paiet tikai ar vaciesiem,virs mans trene hokeja komandu Eisbären, un es stradaju kosmetikas industrija,un mana darba vieta ir tikai vaciesi,vai tie,kas dzimusi Vacija,viesstradnieku nav,un ikdiena paiet tikai vacu sabiedriba vai ari,ka teicu,ka var but dazadu tautibu cilveki,bet vini visi ir dzimusi seit.Bernam pats par sevi saprotams,visa dzive ir tikai starp vaciski runajosajiem,skola,arpusskolas nodarbibas.Majas runajam latviski,protams.
 
Kristine TrautveinaVakar 15:45
Interesanti, vai Jūsu bērns runā ar akcentu latviešu valodā? Kuru valodu viņš izvēlās, ja atnākot no skolas, stāsta par savu ikdienu?
Kur Jums vairāk patīk Štutgartē vai Berlīnē? 
Man vairāk patīk berlīnieši.  Ar savu dialektu, tiešumu un humoru (+ pirmos septiņus gadus Vācijā, es nodzīvoju Berlīnē, te arī beidz skolu + arī mana ģimene dzīvo Berlīnē). 
 
Mārīte MellupeVakar 18:18
Tas jau sen zināms visiem,ka kādi paši esam tādi mums liksies apkārtējie vai arī  katrs saredz ko viņš vēlas saredzēt
 Žēl,ka Initai viss rādās tik drūmās krāsās
 Neticu,ka LV nesastapi arī kādu jauku gaišu  cilvēku vai,ka Tev neuzmaidīja saulīte,bet varbūt tiešām patrāpījies tik pelēkā dienā iekš LV vai nebija labs noskaņojums??Var jau visādi gadīties!
 Man gan viss rādās pavisam citos toņos vai arī no manis bēg tie iedomīgie nedraudzīgie un pat pelēkā diena novēršas no manis jeb esmu daltoniķe,ka viss rādās tik rožains??(giggle)
 Un starp citu pašiem vāciešiem gan jau,ka patīk kādas latvieša plikā pakaļa:D
 Pēdējais teikums"Ka LV nekad nekas labs nebūs"man liek domāt,ka esi dziļā pesimismā,žēl:(
 
Kristine TrautveinaVakar 18:40
Tas gan, cilvēks redz, ko grib redzēt. 
Paldies Dievam, cilvēkam vienmēr ir iespēja mainīt savus uzskatus. Cerēsim uz to labāko, un to, Initai būs iespēja mainīt savus uzskatus.
Šis komentārs patīk. 
...jeb esmu daltoniķe,ka viss rādās tik rožains?? :D
 
Inita AigarsVakar 18:48
Ne,berns neruna ar akcentu latviski,bet biezi izsakas nepareizi,jo doma vaciski un tad tulko tiesi un sanak jocigi,piemeram vins sodien stasta par savu draugu un saka nevis Tila mamma,bet gan mamma no Tila.utt.Vieglak vinam domu ir izstastit vaciski,bet majas vins runa tikaia latviski,bet ja satiekas,piemeram,ar seit dzivojosiem latviesu berniem,tad vini runa vaciski savstarpeji.
Stutgarte man patika labak,varbut tapec,ka tur bija nodzivots daudz ilgak un vispar man loti patik Rietumvacija,un Berline ir tads pagaidu variants,jo mans virs,ka hokeja treneris tiek pieprasits dazados klubos un dazados Vacijas galos.Bet laikam vecumdienas gribetu mes pavadit Sveice,nevis Vacija.
Kas attiecas uz Latviju,es nevaru seit tik atklati par to runat,kapec es ta domaju utt,jo diemzel es nevaru so informaciju izspaust,ka vienigi varu pateikt to,ka vakardienas velesanas,tapat,ka visas parejas,bija bezjedzigs pasakums.
Un kads te mani parprot,jo es milu savu zemi,bet nemilu savu valsti,ko varu pateikt,ka daudzi labi draugi,kuri agrak bija Latvija ir parvakusies uz dzivi Italija,Monako,Sveice,ASV,ne viens no pazinam nav aizbraucis,kaut kur piepelnities,bet tie bija cilveki ar ietekmigiem biznesiem,kuri vienkarsi ir mainijusi savas dzives vietas uz visiem laikiem,jo cilveki,kuri Latvija bija aprite zinaja,ka labi tur nekas nebeigsies.
 
Jeļena KrucaVakar 19:05
Ak, miilestiibu pret valsti un politiskiem speekiem ir vienmer jaaatdala. Tas jau ir kaa nerakstiits likums:)
 
Guntis VeissVakar 15:11
Pilnīgi piekrītu Initai.Skumji,bet tā ir.
 
Kristine TrautveinaVakar 15:31
Piekrītu tam, ka cilvēki ir drūmi, dusmīgi, agresīvi. Bet domāju, ka tas viss dzīves apstākļu un ikdienas problēmu dēļ, kas nospiež cilvēkus.
Bet vai Jums nešķiet, ka Latvijas cilvēki mainīsies. Kļūs atvērtāki, pozitivāki? Jeb arī Jums šķit, ka tas viss ir bezcerīgi?
 
Mārīte MellupeVakar 21:07
Man gan jautri,ka jums ir skumji un vismaz LV par 2 skumjajiem,drūmajiem un pelēcīgajiem ir mazāk:D
 
Jeļena KrucaVakar 22:17
Jaa, cilveeku uzvediiba ir lielaakoties atkariiga no situaacijas valstii, bet nav jau cilveeki tik ljauni... Es naaku no Latgales un cilveeki tur joprojaam ir sirsniigi un atveerti.:)
 
Jeļena KrucaVakar 15:14
Vaacijaa dziivoju tikai chetrus gadus, bet tomeer gribas ko piemetinaat. Ir taa, ka LV ir un paliks dzimtene tiem, kuriem tur ir palikushi radi/draugi. Man ir pazinjas (ne tieshi latvieshi, bet cilveeki, kas nodziivoja Vaacijaa arii 14gadus), kuri dzimtaas valstis vienmeer uzskatiis par dzimteneem. Varu iedomaaties, ka, ja cilveekam nepalika praktiski nekaadu saishu ar dzimteni, par dzimteni izveeleesies citu valsti.
 
Kristine TrautveinaVakar 15:24
Iespējams. Kā ir ar Jums? Kur ir Jūsu mājas? Dzimtene?
Vai Jūs, gadu gaitā, jūtat tādu kā atsvešināšanos no Latvijas?
 
Jeļena KrucaVakar 15:34
Ar mani viss ir vienkaarshi:) Man ir divas maajas: Vaacijaa ar draugu un Latvijaa pie vecaakiem. Kad grasos doties uz LV, saku, ka lidoju maajaas, kad braucu atpakalj uz Vaaciju - taads pats staasts: "Es lidoju maajaas!" Abaas valstiis juutos labi, taapeec brauciena saakumaa sagaadaa probleemas savaakties un doties celjaa, jo ilgojos peec Vaacijas, kad esmu Latvijaa un peec Latvijas, kad esmu Vaacijaa. Domaaju, ka atsveshinaashanaas process saaksies tad, kad nebuus cilveeku, kuru deelj vareetu ilgoties peec Latvijas, jo tad arii dzimtaa pilseeta noteikti nebuus tik pieliciiga, omuliiga un tuva.:)
 
Kristine TrautveinaVakar 15:37
Pilnībā piekrītu. Es arī ļoti ceru, ka šo sajūtu varēs saglabāt. :)  (dance)
 
Lilija TenhāgenaVakar 15:52
Mani satriec tas, ko te raksta Inita un Guntis. Nu jā, katrs var atbildēt tikai par sevi.
Vācijā dzīvoju nu ja vairāk nekā 35 gadus. Piedzimu un uzaugu Latvijā vācu ģimenē ar dzimto vācu valodu. Aizbraucot biju padsmitgadniece. Cik mīļa man Latvija, cik tuva latviešu valoda un kultūra, to īsti aptvēru tikai te Vācijā pie trimdas latviešiem. Pēc abitūrijas izstudēju latviešu valodu Minsteres universitātē. Ik pa pāris gadiem braucu ciemos pie draugiem Latvijā, kurus dēvēju par saviem “izvēles radiniekiem”. Pie viņiem jūtos kā pie savējiem.
Mana dzimtene ir Latvija, bet manas mājas neapšaubāmi ir šeit. Mani bērni latviski nerunā, bet arī viņiem Latvijā patīk un viņi labprāt tur brauc. Nupat vasarā mans astoņpadsmitgadīgais dēls četras nedēļas bija Rīgā un Okupācijas muzejā strādāja par gidu vāciski runājošiem tūristiem. Viņš pārzina Latvijas vēsturi tā, ka prieks klausīties!
Latvijā neesmu mājās, bet ciemos – un ļoti labprāt! Daudzas citas skaistas vietas pasaulē nekad neredzēšu tāpēc, ka man vienmēr prasīsies braukt uz Latviju.
No visas sirds novēlu Latvijai un latviešiem, lai Initas paredzējums NEKAD nepiepildītos!
 
Jeļena KrucaVakar 16:04
Man ir paziistami baltvaacieshi, kuriem tagad ir jau paari 80 un kuri pirms kara (un tie ir jau kaadi 65 gadi!) bija spiesti aizbraukt no Latvijas, bet vinji joprojaam "fano" par dzimteni (kaut arii taa nav taa Latvija, kuru vinji atceras un kuraa ir dziivojushi), biezhi vien atbrauc un vinjos saglabaajas joprojaam siltas sajuutas, neskatoties uz to, ka LV nav nedz beerniibas draugu, nedz radinieku.:)
 
Kristine TrautveinaVakar 16:06
Jūs rakstāt:
Daudzas citas skaistas vietas pasaulē nekad neredzēšu tāpēc, ka man vienmēr prasīsies braukt uz Latviju.". 
Ļoti bieži arī man ir šādas domas.:)
 
Jeļena KrucaVakar 16:12
Man ar'!:)
 
Kristīne BricsVakar 16:13
Kura vieta Vacija Jus dzivojat?
 
Lilija TenhāgenaVakar 16:15
Paldies, Kristīne!:)
Jā, ir bijuši tādi gadījumi, ka man Latvijā kāds stāsta par saviem braucieniem uz Gibraltāru vai Ēģipti vai uz Arābu emirātiem, bet man no tā ne silts, ne auksts. Objektīvi skatoties, apzinos arī to, ka Vācija daudzās vietās ir bezgala skaista un varbūt par sakoptāka par Latviju, bet nekad neviena vieta mani tā neaizraus kā mana mīļā dzimtā Sigulda. Fakts!
 
Lilija TenhāgenaVakar 16:16
Dzīvoju Minsterē.
 
Kristine TrautveinaVakar 16:17
Pēdējos trīs gadus - Essenē. :)
 
Mans vecaisteevs nodziivoja trimdaa 50 gadus, vinjam bija latvieshu draugi, vinjam bija svariiga latvieshu biedriibas dziive. Kopaa ar latvieshiem tika svineeti visi sveetki. Un vienmeer bija sapnis par Latviju, par atgrieshanos, bet no otras puses - vinjsh apzinaajaas, ka Latvija vairs nav taada, kaada bija vinja atminjaa, draugi mirushi, vinjam buutu ljoti gruuti atgriezties un ieraudziit, ka nekas vairs nav taa.....Taapeec tas palika tikai sapnis par Latviju. Tas bija laiks, kad veestules uz Latviju tika cenzeetas, pazuda un ja ieradaas pie adresaata, tad peec meenesha....
Mums Vaacijaa ir gjeograafiski vieglaak - Latvija ir nepilnu 2 stundu lidojuma attaalumaa, 24 stundas ar auto, muusdienaas ir skype, telefons...viss iespeejamais... Nekas nepaspeej iipashi mainiities taa, lai mees to nemaniitu - ne radinieku dziivee, ne LV.... Kameer ir draugi, radinieki, kaads stuuriitis,kur juutamies labi, Latvijaa buus dalja muusu sirds, taa, kura nekad nepiederees Vaacijai:) Lai cik cieshas saites mums veidotos sheit dziivojot.:)
Tie, kas Latvijaa ir gana sashmuceejushies, lai radinieki vinjus vairs negribeetu paziit, tie, kuri domaa, ka kontakteejoties tikai ar vaacieshiem, pakaapsies evoluucijas kjeede pakaapienu augstaak, tie var staastiit, ka Latvija vinjiem vairs nekas nav. Bet - ja jau taa - tad ko vinji meklee Draugos?
 
Un kad koleegji mirdzoshaam aciim staasta par atvaljinaajumiem tur un shur, es klusinjaam zinjgjeeju Chikaagas Pieciishus - par to stabu kaut kur Latvijaa, par kuru skaistaaka nav nekur:)
 
Lilija TenhāgenaVakar 16:21
Manuprāt man savā sirdī Vācija nav jāizspēlē pret Latviju. Mana sirds ir tik liela. ka varu mīlēt kā vienu, tā otru. Tas ir līdzīgi tam, kā mīlu savus bērnus - katru savādāk, un tomēr abus vienādi.
 
Labi teikts!:) Tas varbuut buutu preciizaak - katrai zemei savs sirds kambariitis! (sun)
 
Kristine TrautveinaVakar 16:25
Sākumā man pašai bija tāda sajūta, ka man ir jāizvēlas (atbraucu uz Vāciju 14 gadu vecumā). Un bija mirklis, kad es sapratu, ka man NAV jāizvēlas.
Gan Latvijai, gan Vācijai ir savs stūrītis manā sirdī. Tā man ir mierīgāk dzīvot.
 
Manas majas ir tomer Latvija,bet berni grib dzivot Vacija.Vini iet seit skola,ir draugi.Nebutu berni es jau sen butu Latvija.
 
Kristine TrautveinaVakar 17:55
Interesanti. Vai dzīve Vācijā Jūs neapmierina? Cik ilgi Jūs jau dzīvojat Vācijā?
 
Varbuut iemesli dazhaadajai uztverei ir izceljoshanas vecums un situaacija izbraucot no Latvijas. Visiem, kas mees esam Latvijaa izaugushi un liidz padsmit gadiem dziivojushi, vairumaa mums ir pozitiivas atminjas un izveele izbraukt ir bijusi briivpraatiiga. Tas attiecas uz tiem, kas Vaacijaa nu jau minimums ilgaak par 15 gadiem.
Pashlaik no Latvijas izbrauc ljoti daudz dziives piespiestu, "dusmiigu", uz visu pasauli niknu cilveeku - bez iipashi labaam atminjaam par Latviju un galvenokaart ekonomisko realitaati peedeejo divu gadu laikaa.
Protams, katrs meklee, kur labaak, bet es taa gluzhi neticu, ka vecaaki briivpraatiigi rautu beernu bez valodas zinaashanaam araa no skolas, draugu loka, pierastaas vides, ja dziive nepiespiestu. Un taa pashlaik no Latvijas izbrauc ljoti daudzi.
Tas taa - paardomaam.
 
Kristine TrautveinaVakar 20:33
Bet vai ekonomiskā situācija Latvijā 1994. gadā bija labāka nekā 2011.? Dziļi šaubos.
1994. gadā aizbraucot, mēs nevarējām pārdot savu māju, jo cilvēkiem nebija naudas.
Ļoti interesanti dzirdēt jūsu atbildi.
 
Regīna JanuškaVakar 20:51
1994gada bija daudz labaaka ekonomiska situacija neka tagad,jo tad vel bija darba vietas. Velaak jau paleenam saaka visu likvideet.Es personiigi veel lidz 1998 dziivoju labi,bet tad algas vairak nepaceela,bet viss palika jau dargaaks. Sheit esu tikai 6gadi,majaas jau gribaas loti,bet vairuma tapec,ka mani piederiigie ir Latvijaa.
 
Marta AniņaVakar 20:41
:(;(Līdz asarām...Liek daudz ko pārdomāt, bet jā, arī es esmu nolēmusi savas mājas veidot ārpus Latvijas. Īsti vēl nezinu, vai tā būs Vācija, bet vairākums sliecas, ka jā. Minhene. Tur jau jūtos kā mājās.:))
 
Kristine TrautveinaVakar 20:48
Kādēļ tieši Minhene?:)
 
Marta Aniņašodien 11:48
Varbūt tāpēc, ka tur ir tā kārtība, kura man šeit Latvijā vai vispār manā dzīvē ir tik ļoti pietrūkusi, cilvēki interesanti, atsaucīgi. Tur ir patīkami atrasties.:) Vienmēr, kad esmu Vācijā, Minhene ir viens no maniem mērķiem.:)
 
Ramona Stelpe Vakar 22:32
Vaacijaa esmu 15 gadus,manas maajas ir $eit,Dzimtene -Latvija,jo tur palikusi mana beerniiba,jauniiba.
Bet tagad tur ciemojoties viss ir tik ljoti mainiijies,domaaju-ja tur nebuutu paliku$i dazhi miilji cilveeki-diezvai
tur brauktu.
Bet nejeedziibu pietiek jebkuraa valstii-arii te nav viss ideaals,daudz maz sakaartots gan.....
Esmu ieveerojusi,ka atgriezhoties no kaada brauciena-paarnjem taada iek$eeja siltuma un piederiibas sajuuta,agraak taa bija ar Latviju.....
Maajas ir tur kur ir sirds,kur juuties vajadziigs,kur vari buut patstaaviigs un neatkariigs....
 
Tikko apriteeja 10.g.kä dziivoju DE,manas mäjas ir sheit,dzimtene ir un paliks,to jau neizmainiit - LV,bet vairäk kä vienreiz gadä apciemot palikushos radus un draugus, nekädus citus näkotnes plänus ar LV nesaistu,,man ir divi beerninji ,kuri shiet ir dzimushi ,iet pulcinjot.utt.Runä prakstiski tikai Väciski,saprot 3.valodas.Sesdienäs apmeklee latvieshu skolinju,jo tomeer,man ir svarigi,lai beerni zin no kurienes esmu näkusi,lai saprot latvieshu valodu,kultüru utt.:)
 
Sajütas esot LV-ljoti siltas ar patiikamäm atminjäm,miilu jüru,tas ir arii tas kas man ljoti pietrükst sheit DE,lai to kautkä kompenseetu braucam biezhi pie jüras uz Niiderlaandi,bet man pietiek ar nedeelju un jau ilgojos pec DE.:)
 
Meita pa kleepi un nesanäk pabeigt teksu kä pienäkas:D
 Man Latvijä pietiek pabüt nedeelju,kä jau ilgojos un gribu mäjäs uz DE.