sestdiena, 2011. gada 24. septembris

MIĶEĻDIENA

Rudens ražas svētki Rīgas centrā
24. septembrī no plkst. 9 Doma laukumā norisināsies tradicionālais Miķeļdienas gadatirgus, kurā šoreiz piedalīsies 305 tirgotāji no visas Latvijas un būs iespēja iegādāties rudens ražas lauku labumus, kā arī amatnieku piedāvātos keramikas un koka izstrādājumus, pinumus, adījumus, tamborējumus un pat greznas rotas no visdažādākajiem materiāliem. Pasākuma laikā darbosies arī Rīgas Centrālās bibliotēkas Grāmatu maiņas punkts, kur ikviens labi saglabājušos grāmatu varēs iemainīt pret citu. Plkst. 10 uz Miķeļdienas gadatirgus skatuves uzstāsies Rīgas dziesmu, danču un instrumentu spēles meistari, bet programmu vadīs aktieri Karīna Tatarinova un Andrejs Možeiko. Programmas noslēgumā pēc plkst. 16 uzstāsies grupa "Lauku muzikanti".
Savukārt Rātslaukumā 24. un 25. septembrī notiks pirmais Miķeļdienai veltītais "Burkānu festivāls". Jau no plkst. 10 skanēs dziesmas, apmeklētāji varēs apskatīt "Trušu pilsētiņu" un paciemoties "Burkānu bodē", darboties radošajās darbnīcās, gatavojot mini skulptūras no Latvijas dārzeņiem un tādējādi sacenšoties par īpašu dāvanu. Mazos svētku apmeklētājus iepriecinās divi jautri draugi – Burkāns un Trusis, kuri aicinās iesaistīties rotaļās, kopīgās radošās un sportiskās aktivitātēs. Festivālā apmeklētājus izklaidēs ska mūzikas grupa "Oranžās brīvdienas" un bērnu popgrupas: "Momo", "Knīpas un knauķi", "Palāsītes" un "Poppy".
Rudens ražas svētki Brīvdabas muzejā
25. septembrī plkst. 12 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (Brīvības 440) norisināsies Miķeļdienai veltīti Rudens ražas svētki. Brīvdabas muzejā Ražas svētki ir tradicionāls pasākums, kas iezīmē rudens sezonas sākšanos. Kad dārza darbi apdarīti un sēņu grozi pielasīti, latviešu zemnieki no laukiem un druvām ved mājās dabas veltes. Tad pulcējas kopā Ražas svētkos, lai viens otra izaudzēto aplūkotu, iemainītu vai kaut ko gardu iegādātos garajai ziemai. Līdztekus tirgus izdarībām par muzikālo noformējumu rūpēsies folkloras kopas "Rija" un "Kokles". Ar tautas dejām priecēs tautas deju ansamblis "Degsme". Mazākajiem apmeklētajiem būs arī iespēja veidot zīļu un kastaņu vīriņus. Būs arī īpašs Ražas svētku mielasts.
Saulgriežu svētki Tērvetē
24. septembrī Tērvetes Dabas parkā un Pokaiņu mežā tiks svinēti Rudens saulgriežu svētki un ieskandēta Miķeļdiena. Tērvetes Dabas parkā no plkst. 12 ikviens būs aicināts priecāties par krāsaino pasaku pasauli kopā ar Rūķu māmiņu, Sila raganiņu, Meža māti un Vēja māti. Dejas solī varēs lēkt kopā ar Tērvetes novada deju kopas "Avots" un Jelgavas bērnu un jauniešu centra "Junda" dalībniekiem. Būs arī iespēja piedalīties ģimeņu erudīcijas spēlē, kā arī darbosies tirdziņš, kurā varēs iegādāties kādu rudens velti vai amatnieku roku darinājumu. Dažādas aktivitātes no plkst. 13 norisināsies arī Pokaiņu mežā. Rudens saulgrieži tiks iegavilēti ar dūdu sasaukšanos. Pie ugunskura, sildoties ar tēju, varēs dziedāt kopā ar muzikālo Vītolu ģimeni. No plkst. 16 uz uguns rituālu Baltajā kalnā aicinās Dainis Bērziņš. Ikvienam būs iespēja iepazīt īpašās Pokaiņu apkārtnes zāļu tējas un to lietošanu.
 
http://www.tvnet.lv/izklaide/notikumi/392984-razas_studentu_uc_svetki_brivdienu_celvedi