trešdiena, 2011. gada 14. septembris

Chia Sēklas

Chia Sēklas
Chia jeb Salvia hispanica  (Spānijas salvija) ir lūpziežu dzimtas stiebraugs. Augstākās kvalitātes sēklas tiek audzētas to dabiskajā vidē  Centrāl- un Dienvidamerikas reģionos, citiem kultūraugiem mazpiemērotā vidē, neizmantojot pesticīdus, jo augi paši spēj sevi aizsargāt .

Chia sēklas ir bagātas ar augstvērtīgām olbaltumvielām, aminoskābēm, omega taukskābēm, vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem, šķiedrvielām, nesatur glutēnu., holesterīnu. Tām ir viegla riekstu garša.
Pievienojot tikai 2 ēdamkarotes Chia sēklas jūsu ikdienas uzturam tās dos jums apmēram 7 gramus šķiedrvielu, 4 gramus olbaltumvielu, 205 miligramus kalcija un 5 gramus Omega-3!

Jau tūkstošiem gadu atpakaļ Chia sēklas bija  acteku un maiju uztura sastāvdaļa un pamata izdzīvošanas produkts acteku karavīriem. Acteku leģenda vēsta, ka senos laikos, apēdot sauju mītisko sēklu, uzturēja kareivjus cīņās 24stundas. Mūsdienu zinātne apliecina Chia sēklu spēcinošo iedarbību cilvēka organismā, tās ir vienas no spēcīgākajiem, funkcionālākajiem, un barojošākajiem „Superfoods” produktiem pasaulē!

Chia sēklas satur:

  • 20 % augstvērtīgas olbaltumvielas 
  • 18 aminoskābes
  • Vairāk Omega-3 taukskābes nekā lasis vai linsēklas
  • Dabiski pareizas Omega-3 un Omega-6 proporcijas (3 : 1)
  • 6x vairāk šķiedrvielu nekā auzu klijas
  • 4x vairāk antioksidantu nekā mellenes
  • 5x vairāk kalcija nekā piens
  • 3x vairāk dzelzs nekā spināti
  • 15x vairāk magnija nekā brokoļi
  • 2x vairāk kālija nekā banāni
  • 7x vairāk C vitamīns nekā apelsīnos
  • daudz citu vitamīnu t.sk. B grupas, minerālvielu un mikroelementu kā cinku, selēnu, boru, varu, fosforu.
http://www.plantanordic.lv/kas-ir-chia.html