otrdiena, 2014. gada 14. oktobris

Tebletes vietā – Kurkuma!



 Jā, jā – ar kurkumu var aizvietot medikamentus, un tagad tas ir zinātniski arī pierādīts, kas, protams, īpaši svarīgi ir visām Pitām kas šo lasa. Jautāsiet – kāpēc tad visas šīs zāles vienkārši neaizvieto ar kurkumu? Jo tas būtu milzīgs bankrots visām tām farmācijas firmām pasaulē.

Pirmkārt – statīni (Atorvastatīns, Rosuvastatīns), kas kalpo kā holesterīnu pazeminoša un aknu sabojājoša zāle. Kurkuma pilnībā to aizvieto, šo faktu ļoti nelabprāt dzird farmācijas firmas, jo statīni ir dārgi un izdevīgi priekš tiem. Zinātnieki 2008 gadā veica pētījumu (žurnālā Drugs in R&D), kas atklāja, ka kurkumas ekstrakts pacientiem ar endotēlija disfunkciju jeb bojātām asinsvadu sieniņām – savu saudzējošo un ārstējošo efektu veic tik pat labi cik dārgie un ķīmiskie preparāti. Tiek samazināts gan iekaisums, gan oksidatīvais stress 2 Tipa diabēta pacientiem.

 Otrkārt – Kortikosteroīdi. Šīs zāles lieto miljoniem cilvēku katru gadu, ārstējot reimatiskās slimības un pat vēzi. Tomēr pētījums 1999 gadā (raksts ir žurnālā Phytotherapy Research) atklāja, ka kurkumīns – kurkumā esošais spēcīgais antioksidants, strādā tieši tik pat labi kā steroīdi. Atļaušos piebilst – protams, bez milzīgajiem blakusefektiem. Tika veikti arī papildus pētījumi uz dažādām citām autoimūnām slimībām, kur efekti bija tikpat pozitīvi un pārsteidza zinātniekus.

 Sarakstā nākamie ir arī mūsdienās diezgan populāri – antidepresanti, kā piemēram Prozaks (Fluoxetin) un Paxil (Paroxetin). Šo zāļu lielākais bieds ir to blakusefekti, nemaz neuzskaitīšu, bet rezultāts blakusefektiem ir vēl lielāka un dziļāka depresija. Tad kāpēc ir jāieņem tik nevajadzīgi dārgas un indīgas zāles, ja kurkumas ekstrakts palīdz tikpat labi (vai pat labāk)? Atkal, farmācijas firmām tas nebūtu izdevīgi. Iedomājieties, farmācijas cilvēki skraidītu apkārt ar kurkumas pulveriem.. 

 Piektais mūsu sarakstā – asins šķidrinātāji, populārākais no tiem Aspirīns. Mūsdienās to arī lieto ļoti daudz, to izraksta pacientiem, kam ir risks saslimt ar infarktu vai insultu. Tā vietā, lai ķertos pie šī – komplikāciju izraisošā medikamenta, varētu mierīgi lietot arī kurkumu. Šis pētījums jau tika veikts kad man vēl bija tikai gadiņš – 1986 gadā, publicēts žurnālā Arzneimittelforshung. Pēc raksta var saprast, ka kurkuma uz prostaciklīniem (tie ir tie, kas atbild par šķīdināšanu) iedarbojas tikpat spēcīgi kā Aspirīns.


Iekaisuma procesu slāpētājs – sestais medikaments, tai skaitā Aspirīns, Ibuprofēns, Naproksēna nātrijs utt. Mūsdienās katram mājās ir aptiekā šīs zāles un tās tiek lietotas gluži kā sviests uz maizes, bet neviens neapzinās šī medikamenta bīstamās sekas. 2004 gadā žurnālā Oncogene tika publicēts raksts, kur ir pierādīts, ka kurkuma uz slimajām un iekaisīgajām šūnām iedarbojas tik pat efektīvi cik medikamenti.

 Pats neticamākais būs laikam septītais medikaments – ķīmijterapijas zāles. Vēža industrija mūs grib pārliecināt, ka vienīgais ceļš uz vēža ārstēšanu ir Ķīmijterpija. Tomēr 2007 gadā tika publicēts pētījums (international journal of Cancer), ka kurkuma ir tikpat efektīva cik līdzeklis – Oxaliplatin, ko izmanto kolorektālā vēža ārstēšanā.

Un pēdējie šajā sarakstā ir diabēta medikamenti, kā Metformīns. Kurkuma ir nopietns un pat bīstami labs diabēta zāļu konkurents, 2009 gadā žurnāls Biochemistry and Biophysical Research Communications publicēja rakstu, ka kurkumā esošās aktīvās vielas 100 000 reižu labāk iedarbojas uz glikozes uzņemšanu šūnā nekā Metformīns. Turklāt – kurkuma palīdz ārstēt un ne tikai nomākt procesus, atjaunot aknas un uzlabot vispārējo veselību.

Kopsavilkumā jāsaka, ka kurkuma tiešām ir efektīvs cilvēkam un ļoti bīstams medikaments farmācijas firmām. Lai to vieglāk būtu apēst pēc personīgās pieredzes, tā garšo labāk ar kanēli – un turklāt, viņi pastiprina viens otra iedarbību.

Kādas devas - profilaktiski lietot kurkumu var kā garšvielu, pēc receptes. Ja lieto kā zāles - maksimāli censties ne ilgāk kā mēnesi. Pirmajā nedēļā 1/2 tējkarote 2x dienā, nākamajās nedēlās 1 tējkarote x2. Kurkumas ekstraktu var nopirkt internetā, ekoloģiskajos veikalos. Triguna - ājurvēdas un jogas veselības centrs.

http://www.sieviesuklubs.lv/veseliba/kur