svētdiena, 2014. gada 12. oktobris

Fotoizstāde "Kailāsas fenomens"

 

Līdz 2014.gada 2.novembrim Jūrmalas pilsētas muzejā Majoros Tirgoņu ielā 29 skatāma fotoizstāde "Kailāsas fenomens", kurā apvienojušies trīs fotogrāfi — Sergejs Balalajevs, Gaļina Kotovska un Aleksandrs Titovs — un eksponēti ekspedīcijas uz Kailāsas kalnu Tibetā materiāli http://www.mt-kailash.ru (2005. — 2013.).
  • "Nu jau deviņus gadus mūsu nelielā ekspedīcija pēta vienu no brīnumainākajām planētas vietām — Tibetu. Īpaša uzmanība ir veltīta Kailāsas kalna fenomenam. Kailāsas kalns ir kļuvis par svētvietu teju miljardam četru cilvēces reliģiju pārstāvjiem. Hinduistu, budistu, bon un džainistu tradīcijā Kailāsas kalns tradicionāli tiek uzskatīts par atklāsmes vietu, visuma centru, dzīvības avotu, ceļu uz debesīm, dievu templi, galīgās realitātes izpausmi visdažādākajos iemiesojumos. No Austrumu kosmoloģijas viedokļa Kailāsas kalns ir mūsu pasaules sistēmas centrs, caur kuru iet pasaules ass. Mitoloģiskais Meru kalns, kuram viena no projekcijām ir Kailāsas kalns, ir pasaules ass simbols, kas sevī ietver visus esamības līmeņus —  no viszemākajiem līdz pašiem augstākajiem. Līdzās Kailāsas kalnam sākas četru Āzijas svēto upju iztekas — Brāmaputra, Satledža, Karnalija (viena no Gangas pietekām, kas savus ūdeņus nes arī caur Nepālas teritoriju) un Inda, kurām saskaņā ar tibetiešu ticējumiem piemīt īpašas mistiskas spējas — dziedināt un attīrīt, uzmundrināt garu, apveltīt ar gudrību un apskaidrību. 2011.—2013.gadā mēs pētījām visu četru upju tradicionālās iztekas."
Tibetieši Kailāsas kalnu sauc par Kangu Rinpoče, kas nozīmē "sniegotais dārgums". Ieapaļais un gandrīz simetriskais Kailāsas kalna kupols, ko klāj mūžīgais saulē zaigojošais ledājs, patiesi atgādina gigantisku kristālu. Blakus Kailāsas kalnam ir divi ezeri, kuri arī ir apveltīti ar mistiskām īpašībām. Dzīvais ūdens ir Manasarovaras ezerā, bet mirušais — Rakšastalā. Kailāsas kalna pievilcību svētceļniekiem var izskaidrot arī ar priekšstatiem par to, ka ar "Kailāsas mandalu" planētai ir informatīvi enerģētiska saikne ar citām visuma struktūrām. Kailāsas kalns ir noslēpumu un senu tradīciju vieta, kur laiks tiek mērīts no mūžības viedokļa, kur pati esība ir piesātināta ar garīgumu.