otrdiena, 2012. gada 17. jūlijs

Ielūgums – publiskais „Mana jūra” pasākums Pasaku mājā „Undīne”






Kampaņa „Mana jūra” tuvojas Rīgai


Sabiedriskās iniciatīvas „Mana jūra” ekspedīcija sestdien, 21. jūlijā sasniegs Jūrmalu, kur Dubultos, Pasaku mājā „Undīne”, pulksten 16.00 norisināsies publiskais pasākums, aicinot ikvienu redzēt un ieklausīties kampaņas aktivitātēs un aizdomāties par Baltijas jūras aktuālajām ekoloģiskajām problēmām.
Sabiedriskā kampaņa „Mana jūra” aizsākās 28. jūnijā pie Nidas, kad tās dalībnieki uzsāka 500 km garu Baltijas jūras piekrastes ekspedīciju, dokumentējot, apkopojot un izzinot aktuālās jūras un piekrastes vides problēmas, galveno uzmanību pievēršot datu apkopošanai par jūras piesārņojošo atkritumu situāciju Latvijas piekrastē. Kampaņa noslēgsies 28. jūlijā pie Ainažu mola, kad „Mana jūra” gājienā būs mēroti vairāk kā 500 kilometri. Šobrīd dalībnieki mērojuši jau vairāk nekā pusi no visa ceļa garuma un veikuši gandrīz divdesmit jūras piesārņojošo atkritumu monitoringus Latvijas piekrastē. Monitoringu metodoloģiju ir izstrādājusi ANO Vides programma, pēc kuras vadlīnijām sabiedrisko organizāciju iegūtie dati ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā, Zviedrijā un Somijā veidos pirmo salīdzināmo un analizējamo datu kopumu par jūras piesārņojošo atkritumu situāciju Baltijas jūras valstīs.


Publiskā pasākuma programmā Pasaku mājā „Undīne” ikvienam plkst. 16:00, kad ekspedīcijas dalībnieki vēl mēros ceļu no Ragaciema līdz Dubultiem, būs iespēja noskatīties aktuālās zviedru žurnālista Folke Ryden dokumentālās filmas par Baltijas jūru (angļu valodā). Pasākuma turpinājumā, sagaidot pārgājiena dalībniekus ar jaunāko monitoringu rezultātiem plkst. 18:30, būs iespēja iepazīties ar rezultātiem, kas iegūti posmā no Nidas līdz Jūrmalai, uzzināt par kampaņas mērķiem, pirmajiem secinājumiem un datu analīzi. Vakara turpinājumā, klātesot „Mana jūra” ekspedīcijas dalībniekiem, ceļojuma pieredze tiks nodota arī foto un video stāstos. Vakara noslēgumā akustisku avangarda postfolkloras koncertu Dievam, Jūrai un Cilvēkiem sniegs mūziķi – dziesminieki Elīna Līce, Dzintars Briedis, Latvīte Podiņa.
Pasaku mājā iespējams apskatīt arī no gliemežvākiem veidotu gleznu izstādi.


Kampaņu līdz šim ar savu klātesamību, padomu, lekcijām vai citādi atbalstījuši visdažādākie cilvēki – žurnālisti, vides aktīvisti, mūziķi un vienkārši interesenti, kuriem rūp Baltijas jūra un tās problēmas.
Kampaņai „Mana jūra” var sekot līdzi vietnē www.manajura.lv, lai uzzinātu gan dalībnieku atrašanās vietu, jaunākās aktualitātes, noskatīties video dienasgrāmatas un intereses gadījumā pievienoties gājienam.
Vairāk par Vides izglītības fondu: www.videsfonds.lv, twitter - @videsfonds, kā arī Facebook.com un draugiem.lv.
Sociālā kampaņa "Mana jūra" norisinās starptautiska projekta MARLIN ietvaros, kas tiek īstenots ar Centrālās Baltijas Programmas (Central Baltic Programme) atbalstu.


Informācija:
Ilze Grunska
e-pasts: ilze.grunska@zemesdraugi.lv
Tālr: 29830259)