piektdiena, 2014. gada 18. aprīlis

Naudas koka izmantošana ārstniecībā


Krasula  jeb naudas koks.
  Krasula aug uz labi apgaismotas palodzes un bagātīga augsnē, tās lapiņas kļūs sulīgākas, biezākas un lielākas. Labākā vieta šai puķei ir dienvidu vai dienvidaustrumu puses logs. Krasulai ļoti patīk uzturēties arī virtuvē, viesistabā vai kabinetā.
Istabas augu biezlapi krasulu jeb naudas koku mūsdienās var pamanīt ļoti daudzās mājās. Un tā, tiešām, prasību ziņā ir ļoti pieticīga. Tas ir augs, kuru mīl dāvināt tā nosaukuma dēļ. Bet vēl to, izrādās, sauc arī par mājas dakteri, jo tai piemīt ārstnieciskas īpašības. Neskatoties uz šī mājas auga popularitāti tā nosaukuma dēļ, lielākā daļa cilvēku nemaz nezina par šī auga ārstnieciskajām īpašībām.
Krasula ir daudzgadīgs augs ar resnu stumbru, kurš ar laiku, pakāpeniski pārkoksnējas. Liela auga garums var sasniegt pat 1 metru. Lapām ir ovāla forma, tās ir biezas un gaļīgas, pelēcīgi zaļas ar tādu kā gaišu pelēcīgi-zilganu, vaska pārklājumu.
Naudas koka jeb krasulas ārstnieciskās īpašības
Galvenās ārstnieciskās šī auga īpašības ir auga lapu sulas baktericīdā un pretvīrusu iedarbība.
Un kas ir labi – ja šis augs ir arī tavā mājā, šīs zāles vienmēr būs kopā ar tevi un pa rokai. Ir tikai jāzina un jāprot to izmantot.
Auga izmantošana sasitumu un sastiepumu gadījumos: ar auga lapu sulu samitrini binti un ar to pārsien ievainoto vietu vai muskuli. To notin ar plēvi un nofiksē ar binti. Pārsējs jānomaina ik pēc 3 stundām.
Pārgriezta šī auga lapa ļoti ātri mazina lapsenes koduma sāpes un tūkumu. Pārgriezto lapu ar mīkstumu uz leju nostiprini koduma vietā un jau pēc pāris minūtēm sāpes sāks mazināties un, ja to izdarīsi uzreiz, šajā vietā nebūs ne pietūkuma, ne karstuma, ne citu komplikāciju.
Ja ir angīna, kakla iekaisums, tonzilīts vai faringīts, ieteicams košļāt 1/3 lapiņas 3 reizes dienā.
Recepte gadījumos, ja ir nieru iekaisums: 1 ēdamk. izkaltētu, sasmalcinātu lapu pārlej ar 300 gramiem verdoša ūdens, ļauj siltā vietā 30 min. ievilkties. Lietot 3 reizes dienā pa 1 ēdamk. 30 min. pirms ēdienreizes.
Otra recepte nieru iekaisuma gadījumos ir šāda: 1 tējk. (ar kaudzīti) svaigu, sasmalcinātu lapu pārlej ar 1 glāzi verdoša ūdens, paturi virs pavisam nelielas liesmas 15 min., noņem un ļauj ievilkties apmēram 1 stundu, izkās. Šo izvilkumu jālieto 1 ēdamk. 2-3 reizes dienā 15-20 min. pirms ēdienreizes.
Roku locītavu artrīta gadījumos palīdz auga lapu sulas ierīvēšana sāpīgajās vietās.
Hemoroīdu saasināšanās un ārstēšanas laikā: ņem 4 krasulas lapas, noskalo, izspied sulu un rūpīgi sajauc ar vazelīna eļļu. Ar to jāieziež hemoroīdu mezgliņi vai arī uz 15-20 min. pieliec pie mezgliņiem šai maisījumā samitrinātu vates tamponu. Lai pazustu sāpes un mezgliņi mazinātos, šo procedūru atkārto vairākas reizes dienā.
Krasulas lapas ļoti palīdz arī gadījumos, kad saasinās kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla: katru rītu 1 stundu pirms ēšanas tukšā dūšā jāsakošļā un jāapēd divas naudas koka lapiņas.
Naudas koka lapiņas var izmantot arī dažādu rētu un pušumu gadījumos.
Varžacs gadījumos. Noņem virsējo lapiņas plēvīti un pieliec to uz nakti pie ievainotās vietas. Šo procedūru atkārto tik ilgi, kamēr varžacs pazūd.
Apdegumu gadījumos. Pieliec pārgrieztu lapu pie sāpīgās vietas un piesaitē klāt. Tiklīdz lapa izžūst, to nomaini pret jaunu.
Rētu un griezumu vietās. Noņem no lapas vienas puses ādiņu un lapu pieliec pie rētas.
Ja ir ieaudzis nags. Jādara tieši tas pats – pārgrieztu lapiņu pieliec pie iekaisušās vietas, pārklāj ar celofānu un nostiprini ar plāksteri. Tiklīdz lapiņa izžūst, nomaini pret jaunu. Pēc kāda laika ieaugušo nagu ļoti viegli varēs likvidēt.
Pret aukstumpumpām (herpes) uz lūpām. Nomazgā naudas koka lapiņu, noņem novienas puses plēvīti un pieliec pie lūpas. Šādā veida no problēmas var atbrīvoties 3 dienu laikā.

http://buduars.lv/naudas-koka-jeb-krasul