piektdiena, 2014. gada 25. aprīlis

EKHARTS TOLLE par EMOCIJĀM, BAILĒM un ELPOŠANU


Emocijas ir cilvēka atgriezeniskā saite ar paša zemapziņu,tas ir,apzinot emocijas,ir iespējams ielūkoties zemapziņas dzīlēs un apjaust,kāda satura programmas tā sevī ietver. Tātad, negatīvu emociju klātbūtne var liecināt par dažādu sāpīgu pieredžu esamību kādā agrīnā dzīves posmā,visbiežāk jau bērnībā, jo tā ir cilvēka dzīves stūrakmens.

Tā kā visas cilvēka problēmas rodas zemapziņā, jo apzinātā mirklī cilvēks nekad neizvēlas dzīvot sāpēs vai nemierā, tad būtībā cilvēks piedzimst ar izaicinājumu - apzināt savas negācijas un atlaist tās, citiem vārdiem sakot, piedod vispirms kā sev, tā citiem .Un tā tad arī ir katra paša apziņas evolūcija vai garīga izaugsme. Atlaist emocijas nozīmē pārstāt ar tām identificēties un izmantot tās kā enerģijas avotu pašizpausmei, kur cilvēks pats izdara sev vēlamās izvēles ar pozitīvu nolūku kā savai dzīves izpausmei,tā arī harmoniskai līdzāspastāvēšanai līdzcilvēku izdarītajās dzīves izvēlēs. Neidentificēšanās ar emocijām nozīmē apzināt savas domas,jo emocijas jau ir domu rezultāts. Savukārt domas ir zemapziņas iestatījumu atspulgs. Apziņas uztveres paplašināšanās nozīmē būt šo dažādo iekšējo procesu (domu, jūtu, attieksmju, reakciju u.t.t.) novērotājam. Un tas panākams mirklī, kad ir pārstāta identificēšanās ar visu notiekošo..Tas ir mirklis, kad ego saprāts tiek apzināts un pieņemts ar tā lomu cilvēka dzīves scenārijā,jo ego prāts ir ķermeņa kalpībā.

Apzināta elpošana ir lielisks līdzeklis domu apstādināšanai , tas ir, kad apzināti seko līdzi un novēro paša elpošanai, tad ego prāts rimstas.

Var praktizēt kādu elpošanas vingrinājumu, kas balstās uz skaitīšanu 4x6 un  ir sekojošs:
• Veicot ieelpu, skaita no 1 līdz 4,
• Ieelpu aiztur, skaitot līdz no 1 līdz 6,
• Veicot izelpu, atkal skaita no 1 līdz 4,
• Savukārt ,aizturot izelpoto elpu ,skaita no 1 līdz 6....


Tādā veidā var mēģināt nomierināt prātu, lai atgūtu paškontroli situācijās, kad tiek pieredzētas stresa situācijas un vispār, kad ir vēlme sākt praktizēt garīga līdzsvara pieredzi.

Baiļu pārvarēšana nozīmē baiļu jeb to ziņneša funkciju apzināšana no zemapziņas dzīlēm,kas jāāpzin,jāapjauš, lai transformētu jebkādu negāciju pozitīvā pieredzē, jo bailes ir kā ceļa zīmes ceļā uz pašapziņu. Pašapziņa šeit domāta kā sevis apzināšana ārpus ego saprāta robežām. Sevis apzināšana kā vienlīdz svarīgu noti visuma simfonijā, ....