sestdiena, 2014. gada 19. aprīlis

Krāsu ietekme, krāsu nozīme, krāsu terapija, krāsas


Vai esat aizdomājušies par krāsu ietekmi uz savu pašsajūtu, veselību, veiksmēm un neveiksmēm?

Jau no laika gala cilvēki dzīvo krāsu pasaulē – krāsas ir mums visapkārt. Krāsas tiešā veidā mūs ietekmē, tās iedarbojas uz cilvēka redzi, jūtām, fizioloģisko stāvokli un darbību. Kāda krāsa mūs var ietekmēt pozitīvi, likt justies labi, gūt enerģiju un spēku, bet kādu citu cilvēku tā pati krāsa var ietekmēt negatīvi – radīt nepatīkamas emocijas, pat negatīvi iedarboties uz cilvēka psihi un fizisko stāvokli.

Zinātnieku pētījumi ir pierādījuši, ka Saules stari, ja tos laiž cauri dažādu toņu stikliem, ir ļoti noderīgi ādas un citu slimību ārstēšanā. Taču par to būs pārsteigti vienīgi parasta prāta cilvēki, turpretī astrologu uztverē tā ir vienīgi dabiska likuma izpausme. Saules stari, ja tos sadala spektrā, dod 7 krāsas un atbilst 7 planētām. Sarkanā krāsa ir Marsa krāsa, dzeltenā ir Merkura krāsa, zilā ir Veneras krāsa, zaļā ir Saturna krāsa, purpursarkanā ir Jupitera krāsa, oranžā ir Saules krāsa, bet violetā ir Mēness krāsa. Varavīksnes krāsu spektrs ir no sarkanās līdz violetai krāsai.

Svarīgi cilvēkam būtu iepazīt krāsas, orientēties krāsu pasaulē, atbilstoši iemācīties izmantot krāsas dažādās situācijās, lai palīdzētu gan sev, gan citiem, jo krāsas izdala vibrācijas, katra krāsa staro citādi un ietekmē cilvēka psihi un pat organismu. Krāsa kļūst par daļu no mūsu veselības un dzīvesveida.

Krāsu nozīme un ietekme, krāsu terapija:
Krāsu terapijā ir daži vispārīgi noteikumi. Taču katrā konkrētajā gadījumā ir jāorientējas uz noteiktu slimnieku, nevis uz slimību, tāpēc vienu un to pašu slimību diviem dažādiem pacientiem var izārstēt ar atšķirīgām krāsu kombinācijām. Tas ir jāpatur prātā.

Sarkanā krāsa, sarkanās krāsas nozīme: Sarkanā krāsa simbolizē spēku, izturību, enerģiju, kustību, uzdrošināšanos. Tās moto ir – nekad neapstāties! Sarkanā krāsa iedvesmo un dod spēku turpināt aizsākto darbu. Kad sarkanā krāsa tiek iekļauta firmas logotipā, stilā, tā vienmēr tiks pamanīta. Sarkanā krāsa ir asociatīvā krāsa, tā liek cilvēkiem rīkoties ātri, tā rosina ēstgribu. Tā ir piemērota enerģisku reklāmu veidošanai.

Krāsu terapija ar sarkano krāsu: Sarkano krāsu dziedniecībā izmanto reti. Tā ārkārtīgi piesardzīgi lietojama apsēstības (ja slimo vajā uzmācīgas idejas), audzēju un savārguma gadījumā, kad slimniekam ir nepieciešams sasildīties vai nomierināties. Sarkanā krāsa ir noderīga visu iekaisuma procesu, baku un sejas ādas tuberkulozes, kā arī ādas iekaisumu gadījumā. Lai noņemtu sāpes, ar to iedarbojas uz pēdu apakšu.

Dzeltenā krāsa, dzeltenās krāsas nozīme: Dzeltenā krāsa simbolizē fizisku spēku, pieredzi, intelektu un zināšanas. Šī krāsa pastiprina un attīsta fizisko izturību, tā palīdz iegūt zināšanas un attīstīt domas. Dzeltenā krāsa ir ļoti aktīva un radoša krāsa, kas palīdz koncentrēt spēkus un uzmanību vēlamajā virzienā, lai sasniegtu mērķi. Cilvēka acs visvieglāk uztver dzelteno krāsu, tāpēc dzeltenas krāsas objekti labi izceļas.

Krāsu terapija ar dzelteno krāsu: Dzeltenā un zeltainā krāsa ir Saules krāsas, un tām piemīt stimulējoša funkcija. Tās veicina augšanu, dāvā dzīvību un līdz zināmai pakāpei attīra. Dzeltenā un zeltainā krāsa veicina mentālā stāvokļa uzlabošanos, tās izmanto acu slimību ārstēšanai.

Violetā krāsa, violetās krāsas nozīme: Violetā krāsa simbolizē enerģiju, izturību, mieru, koncentrēšanos un atbildību. Tā rosina iedvesmu, jaunradi, radošumu. Violetā krāsa ir spēcīga un intensīva krāsa. Šī krāsa palīdz dziedēt un atdzīvināt emocijas. Violetā ir harmonisko un attīstīto krāsa. Līdzās citām krāsām violetā krāsa nav uzbāzīga, to lieliski var kombinēt ar zaļo krāsu. Gaiši violetā krāsa ir lieliski piemērota sievišķīgu lietu reklamēšanai.

Krāsu terapija ar violeto krāsu: Violeto un mēļo krāsu izmanto sirds slimību, zema asinsspiediena, funkcionālo traucējumu un līdzīgos gadījumos. Violetie stari ir daudz spēcīgāki par mēļajiem, un tie jāizmanto piesardzīgi.

Zilā krāsa, zilās krāsas nozīme: Zilā krāsa simbolizē mieru, atklātību, sadarbību, lojalitāti, viedumu, arī vīrišķību, tādēļ šī krāsa ir ļoti populāra korporatīvajā vidē. Debesu zilā krāsa ir kā simbols domas skaidrībai, tā nomāc agresiju. Zilā krāsa nepieprasa acs fokusēšanu, tādēļ priekšmeti ar zilu pamatkrāsu it kā samazinās, kļūst neievērojamāki. Tā ir lieliski piemērota tehnoloģiju, medikamentu, tīrības, ūdens un jūras produktu popularizēšanai.

Krāsu terapija ar zilo krāsu: Zilajai krāsai ir nomierinoša ietekme. Garīga darba darītāji atzīs, ka viņiem ir vieglāk strādāt istabā, kurā ir zila lampa vai zili aizkari pie logiem. Tas ir brīnišķīgs līdzeklis psihožu gadījumā - pat visārprātīgākie maniaki nomierināsies, ja viņu istabā, kas iztapsēta ar voiloku, staros zila gaisma. Zilā krāsa ir veselīga vājai redzei.

Zaļā krāsa, zaļās krāsas nozīme: Zaļā krāsa ir dabas, auglības, pārpilnības un fiziskās veselības krāsa. Tā simbolizē mieru un harmoniju, jaunību, izaugsmi un līdzsvaru. Zaļā krāsa vienmēr meklē sadarbību un saskarsmes punktus. Tā atslābina nervu sistēmu, nomierina prātu, stimulē radošumu. Zaļā krāsa ir viegla acīm, tā atvieglo redzamību. Zaļā krāsa ir kā pāreja starp karstām krāsām (sarkanu, dzeltenu, oranžu) un aukstām krāsām (gaiši zils, zils, violets).
Krāsu terapija ar zaļo krāsu: Zaļo krāsu lieto ēteriskā ķermeņa un asins plūsmas (šim nolūkam pieliek pie kakla) attīrīšanai, kā arī iekaisuma mazināšanai un nomierināšanai. Zaļo krāsu lieto, ja ir nervu sistēmas traucējumi, neirozes, uzbudinājums, bezmiegs, drudzis, acu slimības.

Oranžā krāsa, oranžās krāsas nozīme: Oranžā krāsa simbolizē siltumu, enerģiju, panākumus, valdīšanu. Tā stimulē prātu, dod pozitīvismu, ticību, spēku un drosmi. Mērķtiecīga, impulsīva, optimistiska, uz priekšu virzoša krāsa, kas neļauj sēdēt malā un noslēpties no problēmām, bet liek aktīvi darboties un risināt samezglotas situācijas. Oranžā krāsa noder svarīgu elementu izcelšanai. Šī krāsa ir lieliski piemērota ēdināšanas uzņēmumiem, jo tā rosina apetīti.
Krāsu terapija ar oranžo krāsu: Oranžā krāsa ir Saules krāsa, un tai piemīt stimulējoša funkcija. Oranžā krāsa veicina augšanu, dāvā dzīvību un līdz zināmai pakāpei attīra. Oranžo krāsu bieži izmanto kā tonizējošo līdzekli, lai uzlabotu nomāktā garastāvoklī esoša slimnieka noskaņojumu. Šai nolūkā parasti iedarbojas uz liesu.

Rozā krāsa, rozā krāsas nozīme: Rozā krāsa simbolizē sievišķību, harmoniju, mīlestību, draudzību, atbalstu, spēju piedot un saprast otru. Rozā krāsa tiek uzskatīta par ļoti dziedinošu krāsu, jo tā nomierina un rada komforta sajūtu. Lai gan šī krāsa ir gaišāka par sarkano krāsu, tomēr arī rozā krāsa simbolizē spēku, enerģiju un panākumus, lai arī vieglākā un maigākā līmenī.

Baltā krāsa, baltās krāsas nozīme: Baltā krāsa simbolizē garīgumu, mieru, aizsardzību, drošību, ticību, godīgumu un kārtību. Šī krāsa raisa pozitīvas domas, tā aizsargā un stiprina ticību. Baltā krāsa lieliski saskaņojas ar citām krāsām, tā ir labs citu krāsu pamats, jo baltā krāsa ļoti labi izceļ citas krāsas. Šī krāsa ir neitrāla un nekonkurē ar citām krāsām, tāpēc to var apvienot gan ar siltām, gan ar aukstām krāsām.

Pelēkā krāsa, pelēkās krāsas nozīme: Pelēkā krāsa simbolizē reālismu, apvienošanos, uzticību, profesionalitāti, izturību, kvalitāti un stabilitāti. Šī krāsa ir kā tilts starp balto un melno, kā starpstadija. Pelēkā krāsa nekad nav pirmajā vietā, tā ir kā piedeva citām krāsām. Pelēkā ir neitrāla krāsa, tā nepievērš sev uzmanību, rada stabilitātes izjūtu cilvēkā, jo norobežo viņu no apkārtējās pasaules un rosina uz atturīgumu, savaldību, noslēgtību.

Brūnā krāsa, brūnās krāsas nozīme: Brūnā krāsa ir zemes krāsa, tā simbolizē vienotību, uzticību, mērenību, pārliecību, rūpes un ticību saviem spēkiem. Tā ir konservatīva krāsa – nomierinoša, savaldīga un droša. Brūna krāsa ir neizteiksmīga, ja tā tiek izmantota viena pati, bez tekstūras vai citas krāsas, kas to izceļ. Tā ir piemērota, lai reklamētu ēdienu un produktus, kas paredzēti atpūtai un darbam brīvā dabā.

Melnā krāsa, melnās krāsas nozīme: Melnā krāsa simbolizē saturīgumu, apslēptas bagātības, formalitāti, spēku, tā asociējas ar eleganci un šarmu. Melnā krāsa ir tā, kas vislabāk ļauj izcelties citām krāsām. Pārējās krāsas uz melna fona kļūst spilgtākas, izteiktākas, palielinās kontrasts, kas ļauj izcelt galveno. Ar melnas krāsas pamatni var panākt dziļumu un perspektīvu. Lielos daudzumos melnā krāsa rada nomācošu efektu.