pirmdiena, 2014. gada 21. aprīlis

Ilzes Lipskas zaļie dīgsti blogā http://www.absolutsed.lv/

Ilzes Lipskas   zaļie dīgsti  blogā

  http://www.absolutsed.lv/

un

http://doublealkaline.blogspot.com/


Cik vārdos ir iespējams pastāstīt par sevi? Tā, lai nav ne par daudz, ne par maz.
 Man ir divas vājības - filozofijas studijas un ēst gatavošana. Kuru izcelt kā primāro, nav ne jausmas, jo pievēršoties vienai, otra pazūd, līdz pievēršos tai. Tātad sanāk, tāpat kā es nespētu iztikt bez labas lasāmvielas, bez pārdomām, es nespētu iztikt bez virtuves, bez koka karotes un kastroļa. Tā nu ir tapuši divi blogi -
www.absolutsed.lv un www.gramatplaukts.lv

 Tālāk, ja būtu jāuzskaita lietas, kas mani aizrauj un interesē, sanāktu itin garš saraksts. Sākot ar to, ka šogad atklāju, ka adīšana spēj sniegt prieku, ja vien tai būtu laiks.... Un beidzot ar biškopību, par kuru šobrīd interesējos teorētiski, lai pēc gada vai vēlākais diviem, pievērstos arī praksei.

 Ar vīru audzinām trīs bērnus. Un visi kopā audzējam dārzeņus savā saimniecībā. Ja gribat uzzināt, kurā tirgū mūs var sastapt, droši rakstiet.

 Pastāstīšu jums par savu nodarbošanos vai pareizāk sakot, mūsu ģimenes nodarbošanos. Kad savā laikā stājos Latvijas Universitātē filozofos, man pat sapņos nerādījās, ka paies gadi un es vēlēšos iegūt ne tikai filozofa diplomu, bet arī lauksaimnieka. Bet dzīvē jau nekad visu iepriekš nevar zināt, un izdevības ir jāizmanto tad, kad tās tiek piedāvātas, neturoties stingri pie kādiem iepriekš sacerētiem plāniem. Tīri dabiski - dzīve tajos vienmēr veic korekcijas, un labāk tās pieņemt, nevis skumt, ka sākotnējais plāns nenostrādāja. Labotais variants nebūt nav sliktāks par pirmo plāna uzmetumu, tas ir pat vēl labāks.

 Tā nu šobrīd mana pamatnodarbošanās ir - lauksaimnieks. Zemniece. :) No vienas puses ļoti skaists vārds, ne? Dzīvojam mēs laukos, tiešām skaistā vietā prom no lieliem ceļiem, mežu ielokā, un audzējam... ko nu varam izaudzēt. Turklāt - audzējam visu cauru gadu. Zaļumu. Un to piedāvāju arī jums - dīgstu veidā.

  Līdz šim tos tā vairāk reklamē svaigēdāji, gan Sarma Melngailis, gan Viktorija Butenko, gan Anna Vigmora.. un neko jaunu nepateikšu - manuprāt, mums no svaigēdājiem būtu daudz ko mācīties. Ko? Vienkārši vairāk ēst zaļumus, kas jau apriori ietver to, ka tie tiek ēsti svaigā veidā, nezaudējot neko no vērtīgā sastāva. To arī centos iedvesmot, kad atlasīju receptes grāmatiņai "Zaļās receptes", kur atradīsiet nodaļas gan ar dīgstiem, diedzējumiem, gan nezālēm. Līdz nezālēm vēl ir jāpaciešas līdz pavasarim, bet dīgsti - tā ir ekstra, zaļums, ko ir iespējams iegūt tūlīt, vienalga cik grādi būtu aiz loga, snigtu, lītu vai puteņotu.

Biežākie jautājumi par dīgstiem jeb mikrozaļumiem.

1) Kā tos ēst? - SVAIGĀ VEIDĀ. Viennozīmīgi. Ar tiem var papildināt salātus, zupas, otros ēdienus, tos var pievienot kokteiļiem, likt uz maizītēm, vai uzgrauzt tāpat, bērni īpaši iecienījuši zirņu dīgstus.
2) Kas dīgstos ir tik īpašs? Šajā sākuma posmā augs ir visvērtīgākais, satur vairāk minerālvielas, vitamīnus un enzīmus, un ir patiešām maza vitamīnu bumba, (citāts iz Butenko grāmatiņas "Lielākajā daļā dīgstu ir bagātīgs B vitamīna daudzums, tajos ir daudz vairāk uzturvielu nekā pilnībā attīstītu augu lapās, jo dīgstiem straujajā augšanas periodā ir nepieciešams daudz vairāk barības vielu.").
3) Cik ilgi dīgstus var uzglabāt? Aptuveni nedēļu. Tas atkarīgs no glabāšanas apstākļiem. Ledusskapī pavisam noteikti nedēļu, siltā vietā ne tik ilgi, jo siltumā augs turpinās augt, bet kastītē tam vietas izaugšanai nav, tāpēc tie var sākt nīkuļot. Tāpēc vislabāk uzglabāt vēsākā vietā. Kā droši vien daudz kur esat lasījuši - zaļumi visvērtīgākie ir tikko plūkti - šos dīgstus plūciet tieši pirms ēšanas, un varēsiet būt pārliecināti, ka tie tiešām ir tikko plūkti.
4) Dīgsti novīst pārāk ātri. - Tā kā zaļumi ir augoši, tie nav nogriezti, tad jāatceras tos salaistīt. Vienas no pirmajām, kas vīst, ir kreses, bet ja tās aplej ar ūdeni, tās ātri vien sacelsies atpakaļ.
5) Dīgstu veidi - brokoļi (pirmajā bildē priekšplānā), zirņi (otrajā bildē), sinepes, kreses, rukola, redīsi, saulespuķes un kviešu zelmenis. Sēklas ir organiskās, speciāli paredzētas diedzēšanai un dīgstu audzēšanai.
 6) Vai kviešu zelmenis ir domāts kaķiem? Arī. :) Protams, kaķi par kviešiem ir sajūsmā, bet, ja vien šī nav pirmā reize, kad ieskataties manā blogā, tad noteikti ziniet arī par kviešu zelmeņa kokteiļiem, ko gatavoju sev, pēc iepazīšanās ar Annas Vigmoras Hipokrata diētu.


 
Ja arī Tevi interesē iespēja iegādāties dīgstus (šobrīd vedam uz Rīgu, Ādažiem, Siguldu, Cēsīm un Valmieru), droši rakstiet, pastāstīšu sīkāk, kas un kā. ilze.lipska (@) gmail.com