sestdiena, 2014. gada 26. aprīlis

12 idejas, kā izmantot čia sēklas



Čia sēklas, kā zināms, ir ļoti bagātas uzturvielām, tomēr to plašais pielietojums sniedzas daudz tālāk, kā ātra enerģijas padeve rīta kokteilī.
Raksta autore:
Ance Anna Šternberga
 Topošā naturopāte un uztura terapeite,
 veselības bloga
http://www.topivesels.lv radītāja.
Čia sēklas izmantoja jau senie acteki savām karotāju, mednieku un ziņnešu aprindām, lai nodrošinātu cilvēkus ar izturību un enerģiju.  Vairāk par šo spēka sēklu sastāvu un nozīmīgumu mūsu uzturā lasi iepriekšējā rakstā, bet šoreiz par to, ko no čia sēklām var pagatavot.
Olu aizvietošana
1 ēdamkarote čia sēklu sajaukta ar 3 ēdamkarotēm ūdens aizvietos vienu veselu olu! Lai izveidotos gēlveida pasta sēklas ar ūdeni vajag kārtīgi maisīt, lai neveidojas nevienmērīgi kunkuļi. Šādas „olas” gan noderēs vien cepšanai(kēksi, pankūkas, u.c.), omleti pagatavot diez vai izdosies!
Putra
Tas ir tikpat vienkārši, cik uzsildīt mandeļu pienu, pievienot kanēli un citas garšvielas pēc izvēles, pievienot samaltas čia sēklas, un kārtīgi samaisīt, līdz izveidojas bieza putra. Pārkaisīt ar viegli grauzdētiem riekstiem un medu! Mmm!

Biezinātājs
Kāpēc izmantot kukurūzas vai kartupeļu cietes, lai sabiezinātu zupas un mērces, ja var vienkārši pievienot maltas čia sēklas. Tās ne tikai nodrošinās vēlamo konsistenci, bet arī pievienos papildus vērtīgās Omega-3 taukskābes un citas uzturvielas.
Papildinājums svaigām sulām
Dažiem svaigu sulu dzeršanai pietrūks kur aizķert zobu, tāpēc pievienojot nedaudz čia sēklu svaigi spiestā sula iegūs nedaudz tekstūras un nebūs tik viendabīga.
Salāti
Lieliska piedeva salātiem, vai salātu dresingam. Vienkārši pārkaisi čia sēklas pāri saviem iemīļotajiem salātiem, vai sablenderē ar olīveļļu, kaltētiem tomātiem un pipariem, pagatavojot lielisku dresinga mērci.
Pudiņi
Čia sēklu pudiņi vairs nav noslēpums, dažādas pudiņu receptes meklē šeit!

Diedzēšana
Kā jebkuru sēklu diedzēšana, arī čia sēklu diedzēšana paaugstina uzturvielu kvalitāti un kvantitāti sēklās. Nomērcē čia sēklas pāris minūtes, noskalo un notecini. Tad noskalo un notecini ik pēc 12 stundām apmēram 2-3 dienas.
Smūtiji un kokteiļi
Enerģijas padeve rīta kokteilim! Vienkārši pievieno ēdamkaroti čia sēklu savam kokteilim un izbaudi lielisku enerģijas un vitamīnu devu!

Enerģijas gēls
Tev nevajag sūkāt cukurgraudus, vai ēst snikerus, lai iegūtu ātru, stabilu enerģijas pieplūdi organismā. Samaisi 2 ēdamkarotes čia sēklu ar vienu glāzi ūdens (kokosriekstu ūdens, ja pieejams, būtu vēl lieliskāka piedeva) un pēc 10 minūtēm būs izveidojies gēls enerģijai, kuru var uzglabāt ledusskapī pat 3-5 dienas. Ja nepieciešams saldāks, tam var pievienot medu. Šāds gēls nodrošinās izturību un spēku jebkuram skrējienam!
Riekstu sviests
Pievieno čia sēklas savam riekstu sviestam, lai iegūtu veselīgu proteīna sviestu, kas lieliski papildinās Tavu rīta banānmaizi.
Auzu pārslu putra
Pievieno ēdamkaroti čia sēklu savai rīta auzu pārslu putrai, lai palielinātu uzturvērtību un sāta sajūtu!

Augļu toppings
Lai padarītu krāsainākus un daudzveidīgākus savus desertus, sablenderē mīļākos augļus- mango, avenes, ananāsu, mellenes- un pievieno biezajai masai karoti čia sēklu. Šādā veidā izveidosies košās krāsās iekrāsota želeja, ar kuru vari pārliet savus desertus, vai izmantot kūku virsējai kārtai.
Idejas, ko gatavot no čia sēklām, ir daudz un dažādas. Tās var pievienot gandrīz jebkuram ēdienam, ko gatavo mājās – kad cep maizīti, kūku vai cepumus, gatavo enerģijas batoniņus, kādu dzērienu, panē zivis vai gaļu u.c.


http://mia.lv/12-idejas-ka-izmantot-cia-…