trešdiena, 2014. gada 23. aprīlis

40 pēcdzemdību dienas Ķīnas tradicionālajā kultūrā

Zelta Mēnesis (Zuo yuezi).

40 pēcdzemdību dienas Ķīnas tradicionālajā kultūrā.

Citāti un tēzes
no grāmatas „Tradicionālā ķīniešu medicīna sievietēm. Mēness atspīdumi ūdenī”:


1.      Ķīnā radiniekiem aprūpēt jaundzimušo māti ir pats par sevi saprotams. Šajā pēcdzemdību aprūpē iesaistās teju vai visi radinieki. Galvenais viņu pienākums ir paēdināt jauno māti.
2.      Sieviete šajā laikā nemazgājas ne dušā, ne vannā. Nemazgā arī matus. Zobus un muti mazgā (pētījumos, gan atradu, ka zobu nemazgā). Sievietei maksti, vulvu un ķermeni palīdz apmazgāt  citas sievietes – kopējas. Mazgāties var , piemēram, ar sūkli piesūcinātu ingvera ūdenī (katlā ar ūdeni pavāra ingvera sakni), var iztikt bez ziepēm. Ingvers ķermenim piešķir svaigumu un siltumu.


3.      Māte tiek mudināta kustēties tikai ap savu gultu. Kustības uzlabo asinsriti un stiprina resno zarnu, īpaši pēc ķeizargrieziena.
4.      Bieži tiek mainīts mātes apģērbs, lai nav jāguļ sasvīdušai un jābaidās saaukstēties. Ja daudz svīst, uzturā lietot Jan produkti (skat. tālāk).
5.      Uzskata, ka jebkura kaite, kas sievietei iegūta pēcdzemdību periodā, pavada viņu visu dzīvi. Turklāt ikviena slimība, kas mātei ir bijusi jau pirms dzemdībām, var tikt dziedināta Zelta Mēnesī.
6.      Zelta Mēnesī rada Asinis, veicina Nieru spēku un enerģijas atjaunošanos. Dzemdības, īpaši biežas dzemdības, stipri izsmeļ Esenci jeb Dzin un tik ļoti samazina garīgo un fizisko dzīvības spēku, ka samazina mūža ilgumu. Lai stiprinātu un saglabātu savu Esenci, jaundzimušā māte ņem sev brīvdienas no parastās dzīves un tā pasargājot sevi no pārmērīga stresa, emocionāliem satraukumiem, pārstrādāšanās un noguruma. Viņa arī ļoti gādā par to, lai ēdiens būtu labs. Ja nav ģimenes, kas varētu palīdzēt, vīrs bieži vien nolīgst jaunajai mātei izpalīdzi. Rūpes par māti šajā mēnesī pasargās viņu no sliktas veselības priekšdienās, kas ģimenei varētu izmaksāt daudz dārgāk.
Rietumos bieži vien pēc bērna piedzimšanas māte tiek apbērta ar burvīgiem ziediem, taču tuvinieki neko daudz viņai nepalīdz. Parasti viņi kopā ar māti slimnīcā nepaliek, uzskatot, ka viņai nepieciešama atpūta. Atbildība par viņas fiziskajām vajadzībām gulstas uz slimnīcas personāla pleciem. Puķes ir skaistas, un to nozīme simboliska, taču tās nespēj sniegt sievietei atbalstu šajā kritiskajā laikā, kad jāatjauno viņas enerģija  un veselība.

7.      Bērna dzemdēšana rada Jan zudumu, jo tas izlietots, lai izstumtu bērnu no Dzemdes. Tāpēc sieviete atrodas Aukstuma stāvoklī un ir ārkārtīgi uzņēmīga pret Aukstumu, kas iespiežas un iemājo viņas ķermenī. Viņai jāatturas no vannošanās, matu mazgāšanas, smagu priekšmetu celšanas. Viņai jāizvairās no auksta ūdens, zemas temperatūras vai vēja, nevajag peldēties, ēst aukstus ēdienus, dzert aukstu šķidrumu, jāatturas no dzimumdzīves un pārmērīgiem treniņiem. Ja māte to neievēro, viņa pakļauj sevi sāpēm, artrītam vai citādām kaitēm nākotnē.
8.      Lai atgūtu Jan jeb Karstumu un atjaunotu enerģiju un līdzsvaru organisma sistēmā, jaunajai mātei jāēd Jan ēdieni: jēra gaļa un cita sarkanā gaļa, sarkanās pupiņas un lēcas, kuri savā būtībā ir sildoši, un dateles, rozīnes, olas, spināti, melnie saldie rīsi, cūkgaļa. Sievietei pilnībā jāatjauno Asins veselība, un tāds vienkāršs ēdiens kā olu zupa, ir efektīvs līdzeklis Asins vairošanai. Bagātinot asinis, tiek barota arī Ci un Esence. Ēst mazām porcijām un bieži. Tā tiek stiprināta Liesas Ci, kas savukārt baro un piepilda Nieru Esenci.


9.      Gars jeb Šeņ uzturas sirdī, tāpēc nepietiekams Asins daudzums šajā Orgānu sistēmā jaunajai mātei izraisa vai nu miegainību, vai nespēju aizmigt, nespēju rast saikni ar savu bērnu, nerimstošu izmisumu, mazvērtības izjūtu, grūtsirdību, nemieru vai attālināšanos no realitātes. Tāpēc svarīgi ir ēst produktus, kas baro Asinis un stiprina Sirdi, Aknas un Liesu – Orgānus, kuri vitāli svarīgi Asins radīšanai un asinsritei. Tradicionālie produkti, kurus ēd, lai spēcinātu šīs Orgānu sistēmas, ir cāļa gaļa, zivis, zaļie lapu dārzeņi, olas, rozīnes, saldie rīsi un žāvēti longana augļi.
10.  Laktācijas veicināšanai TĶM iesaka siltus ēdienus: cāļa zupu, tradicionālo cūkgaļas paceles cīpslu novārītu melnajā etiķī un ingverā, arī papaiju un zemesriekstus. Izvairīties no pikantiem ēdieniem, pārāk sātīgiem un trekniem, grūti sagremojamiem, termiski neapstrādātiem un pākšaugiem.
Dažkārt piens veidojas, bet neizdalās pietiekamā daudzumā vai arī nemaz neizdalās, tas nozīmē, ka ir Aknu un Ci sastrēgums galvenajos Meridiānos, kuri iet cauri krūšu dziedzeriem. Piens  sāks izdalīties, ja būs nepieciešamais Ci. Tas nozīmē, ka jādara viss, lai sieviete saprastu sevī mītošās dusmas, aizvainojumu vai neapmierinātību. Ir zināms, ka Aknu sistēma ir cieši savīta ar mūsu emocionālo labsajūtu, kura savukārt veicina laktāciju.
11.  Zelta Mēneša beigas atzīmē ar zāļu vannas rituālu, kur ūdenim ir pievienots ārstniecības augu maisījums, ko parakstījis TĶM ārsts. Tas simbolizē, ka atpūtas un atjaunošanās laiks ir noslēdzies un viņa atsāk ikdienas dzīvi. Vannai pievienotās zālītes ir dziednieciskas un aizvada Mitrumu no mātes muskuļiem un locītavām, tā pasargājot no sāpēm nākotnē.

 Zelta Mēnesis seko arī pēc neveiksmīgas grūtniecības.

 Domas.
Domāju, ka te ir tik daudz vērtīgu padomu, ka rūpēties un atbalstīt sievieti pēcdzemdību periodā. Kaut arī latviešiem pašiem ir savas vērtīgās parašas par raudzībās iešanu, pirtīžām, krustabām, ir kaut kas, ko mēs esam aizmirsuši jaundzimušās mātes, nedēļnieces apčubināšanu, kas bija tik dabiska dzīvojot saimēs, neskatoties uz to vai sieviete bija saimnieces vai kalpu kārtas.
Un tomēr, tomēr, es ticu, ka arī mēs, draugi, kaimiņi un radi (neskatoties uz to, ka izkaisīti plašajā pasaulē) tomēr raudzībās iedami dāvanā pasniegsim nevis jaunas un dārgas mantas, bet rūpes par jauno mammu.
Lasot ķīniešu zintis man radās būtiskas pārdomas par dušā iešanu un matu mazgāšanu. Tik ļoti ir pierasts, ka to daru pati un neviens cits. Mani mati ir biezi un es nevaru iedomāties tos nemazgāt, bet, iespējams, vienkārši nezinu citus veidus, kā par tiem rūpēties. Iedomājos indiāņus, šķiet viņi matus eļļoja. Un tomēr šķiet tas ir stāsts par ļaušanos. Cik ļoti es spētu ļauties atkal savai mammai, kas mani nomazgā ar sūklīti piesūcinātu tējā? Jā, tā taču būtu īpaša – maiguma un mīlestības tēja. Mulstu no savām pārdomām un domāju par savām senču sievietēm, kas mazgāja bērnus, meitas, izejot pie vīra, dzemdējot un pēcdzemdību periodā, slimos jeb vienkārši rūpējoties par sirmgalvjiem.
Man tik bieži mammas ir atzinušās, ka jūtas vainīgas, domājot par ikdienu. Viņas jautā, vai tiešām visas ar to tiek galā, ka auklīšu sludinājumos neredz nevienu meklējam auklīti-palīgu agrīnajā pēcdzemdību periodā. Nemierīgāku zīdaiņu mammām reizēm diena aizskrien tik ātri, ka vakarā tiek konstatēts, ka nav ieliktas drēbes veļas mašīnā vai arī aizmirsts izņemt un pakarināt. Viņām ir grūti ieiet dušā, atrast laiku uztaisīt ēst, paēst, iziet pastaigā. Diena paskrien zīdot, mierinot bērnu, pasnaužot kopā. Un tā nav izlaidība vai slinkums. Tā pamazām dzimst mamma, iepazīstot savu mazuli, izprot viņa vajadzības, mācoties zīdīt un veidojot emocionālo saikni. Tam visam vajag laiku, lai jaunās mammas prasmes iestrādātos. Reizēm domāju, kāpēc mums ir izveidojies tāds stereotips, ka jaunajiem vecākiem pašiem ar visu jātiek galā. Vai tas nāk no kara laikiem vai padomju varas laikiem par mātēm varonēm? Es nezinu. Mammas man atzīstas, ka nevēlas iesaistīt nedz savas mammas, nedz vīramātes, jo viņas pārlieku uzbāžas ar savu viedokli par bērna zīdīšanu, midzināšanu un audzināšanu. Tā sākas konflikti. Tas, ko mēs varam pamācīties no tradicionālās ķīniešu kultūras ir rūpes par mammas vajadzībām - pabarot, padzirdīt, sasildīt, nomazgāt. Dūlas un Pep mammas „mammo mammu” –  pieņem un mīl, uzklausa, stiprina viņas augošo pārliecību būt sava bērna mammai, čubina mammu nevis bērnu, neaizraujas ar padomu došanu, bet jautā mammai pašai: „Kā Tu to jūti? Ko Tu par to domā?”. Tas ir tik grūti neatņemt mammai bērnu un nebārstīt padomus, jo es tik labi māku viņu nomierināt, novannot, izdzīt sariņus, pamasēt, saģērbt, pašūpināt. Patiešām māku! Bet vai vajag? Un tik viegli ir kļūdīties, palīdzot mammai!

Piemēri, ko dāvanā varētu vēlēties mamma, vecāki pēcdzemdību periodā:
   1)      Pirmajā un otrajā nedēļā palīdzēt ar visiem mājas darbiem, izņemot bērniņa kopšanu, barošanu. Palīdzēt mātei apkopt pašai sevi.
   2)      1 vai 2x nedēļā sagatavot  un atnest siltu ēdienu.
   3)      Par jaunās ģimenes naudu un pēc sagatavota saraksta doties uz veikalu iepirkties.
   4)      Uz kādu konkrētu datumu nākt izmazgāt veļu, sakārtot māju, izslaucīt putekļus.
   5)      Iziet pastaigāties ārā ar vecākajiem bērniem, atvest vai aizvest uz bērnudārzu.
   6)      Varētu arī iziet ārā pastaigāties ar ratiņiem, pie nosacījuma, ja mamma atpūšas, vingro, meditē vai saņem masāžu, nevis berž māju un taisa ēst. Tad jāmainās lomām – mamma iet ārā ar ratiņiem, bet jūs, piemēram, uztaisāt vakariņas. Pastaiga svaigā gaisā mammai ir atpūta, kuras laikā uzlabojas asinsrite un vairojas pieniņš un vakars ir daudz mierīgāks.


Katrai ģimenei vajadzības, protams, var atšķirties. Visus darbiņus uzgrūst jaunajam tētim, nebūtu vēlams.
Patiesībā jaunie vecāki kopā ar jaundzimušo tik ļoti labprāt ieritinās lielajā ģimenes gultā un ir visi kopā nesteidzoties, mierā un laimē. Ļaujiet viņiem to izbaudīt!

Mācības. Ak, es zinu, zinu, arī man pašai, lai nonāktu pie šīm atziņām, ir bijis garš ceļš! Joprojām mācos. Mācos klausīties, mācos iedrošināt sievietes runāt par savām vajadzībām un vēlmēm, uzlikt tās uz papīra, gatavoties arī pēcdzemdību periodam, nepakautrēties un sastādīt savu sarakstu, runāt par to ar saviem vīriem, nosūtīt šo sarakstu savām draudzenēm, radiem, draudzes locekļiem un korporāciju biedrenēm. Iedzīvināt šo tradīciju jūsu dzimtā, jūsu draudzeņu starpā.

Ja godīgi, man ir žēl, ka es to nezināju, kad man bija pēcdzemdību periods. Par mani lielākoties rūpējās mans vīrs. Pat nezinu, kā būtu, ja viņa nebūtu.  No cilvēkiem, kas atbrauca raudzībās pie dēliņa, visspilgtāk atceros savu 82 gadīgo vecmāmiņu. Viņa pie mums nodzīvoja veselu dienu, virtuvē tik garšīgi smaržoja, lielākā meita bija nodarbināta, bet es ar lielu paļaušanos un laimes sajūtu vienkārši plūdu. Šķiet viņa bija vienīgā, kuras dēļ nesatraucos, vai man būs ar ko pacienāt, vai man māja ir sakārtota u.tml. Cik nozīmīga un svarīga ir šī mīlestības pieņemošā enerģija un bezgalīgais laiks, ko kāds Tev velta. Paldies viņai!


Daži pētījumi par Ķīniešu Zelta mēnesi:
·         Traditional beliefs and practices in the postpartum period in Fujian Province, China: a qualitative study,
http://www.biomedcentral.com/1471-2393/7/8
·         [Puerperal practice pattern in a rural area of north China]. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17440587
·         Chinese zuo yuezi (sitting in for the first month of the postnatal period) in Scotland. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9287657
·         Special postpartum dietary practices of Hong Kong Chinese women. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11083489
·         Zelta mēneša saistība ar pēcdzemdību depresiju: Postpartum depression and traditional postpartum care in China: role of zuoyuezi. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19036364 

 Autors:  Līga Giniborga

http://paradizesdarzs.blogspot.com/2013/11/zelta-menesis-zuo-yuezi.html