otrdiena, 2012. gada 13. novembris

Vai Tu dzīvo savu stiprāko dzīvi?

"Vai Tu dzīvo savu stiprāko dzīvi? (interesants vingrinājums personīgai izaugsmei)" 

Labdien!

Ja Tev pajautātu, vai Tu dzīvo savu stiprāko dzīvi, ko Tu atbildētu?
Iespējams, Tu uzdotu pretjautājumu - Ko nozīmē "stiprākā dzīve"?
Katrs no mums ir unikāls, un arī izpratne par to, kādu tad dzīvi var nosaukt par stipru, katram ir sava. Taču, lai kaut nelielā mērā nonāktu pie kopējā viedokļa par to, piedāvāju spēli, ko es izdomāju un regulāri spēlēju tad, kad nav skaidrības par kaut ko :-) Skaidrība ir atslēga, kas atver visas durvis :-) Šo spēli nosaucu "Skaidrojošā vārdnīca".
Te ir apraksts, kā to spēlēt:
1. Izvēlies vārdu salikumu, par kuru vēlies gūt skaidrību. Kā piemēru izmantosim šo - "izcila personība".
2. Īsumā apraksti (uz lapas), kā Tu saproti šo vārdu kombināciju - "Izcila personība - cilvēks, kas ir devis ievērojamu ieguldījumu cilvēces attīstībā vai ir sasniedzis ievērojamus panākumus."
3. Atver skaidrojošo vārdnīcu (es izmantoju šo vietni http://www.tezaurs.lv/sv/) un izraksti tajā esošo, pēc tavām domām un sajūtām (sajūtas ir ļoti svarīgas!), visprecīzāko skaidrojumu katram vārdam atsevišķi.
"Izcils" - Tāds, kam piemīt lielas spējas, prasmes; ievērojams, ļoti spējīgs.
"Personība" - Indivīda īpašību kopums, kam raksturīga aktīva, apzināta attieksme pret sabiedrību un darbu, mijiedarbība ar tām individuālā formā.
4. Tad apskaties, vai izrakstītajos skaidrojumos ir izmantoti kādi vārdi, par kuriem Tev nav 100% skaidrības un gribētu gūt plašāku skaidrojumu par tiem. Ja tādi vārdi ir, tad vārdnīcā atrod skaidrojumus arī tiem. Ja nav, tad pārej pie 5.punkta. Piemērā, ko izmantoju, man gribējās vairāk saprast, ko tad nozīmē vārdi "indivīds" un "individuāls".
"Indivīds" - atsevišķs cilvēks, persona; arī personība.
"Individuāls" - Tāds, kas raksturīgs tikai kādam indivīdam vai atsevišķai parādībai; īpatnējs, savdabīgs.
5. Visus iegūtos skaidrojumus apvieno vienā "definīcijā", balstoties uz savām sajūtām. Iegūtajos pamatvārdu skaidrojumos aizvieto papildus vārdus (manā piemērā tie ir "indivīds" un "Individuāls" ) ar iegūtajiem skaidrojumiem. 
"Izcila personība" - cilvēks, kam piemīt ievērojamas spējas un prasmes, īpašības, kuras viņš aktīvi un apzināti, tikai viņam raksturīgā, savdabīgā veidā izmanto, mijiedarbojoties ar sabiedrību un dabu.
Rezultāts:
Pirms "Izcila personība" - cilvēks, kas ir devis ievērojamu ieguldījumu cilvēces attīstībā vai ir sasniedzis ievērojamus panākumus.
Pēc"Izcila personība" - cilvēks, kam piemīt ievērojamas spējas un prasmes, īpašības, kuras viņš aktīvi un apzināti, tikai viņam raksturīgā, savdabīgā veidā izmanto, mij-iedarbojoties ar sabiedrību un dabu.
Šī spēle paplašina redzesloku un dod skaidrību, kas savukārt dod iespēju pieņemt labākus lēmumus. 
Pamēģiniet šo spēli ar vārdiem "Stipra dzīve" un, lūdzu, ievietojiet savu rezultātu komentāros Stipras dzīves kartes TM mājas lapā http://www.draugiem.lv/stiprasdziveskarte (jauna lapa sievietēm (un vīriešiem), kas vēlas skaidri zināt savu dzīves aicinājumu un veidot ap to savu dzīvi) vai arī atsūtiet to man uz ē-pastu: ivarita7@gmail.com
Pēc dažām dienām es informēšu par savu rezultātu. Būs interesanti apskatīties, kas mums būs sanācis.
Jā, un vēl... šai spēlei būs turpinājums... pēc tam, kad būs pabeigts šis spēles posms :-)

Lai veicas!

Rita Ivanova
Stipras dzīves koučs 

Autortiesības © 2012 Rita Ivanova