otrdiena, 2014. gada 26. augusts

Dārzi Latvijā, kur ogas un augļus var lasīt līdzi ņemšanai


Vai varat ieteikt kādu saimniecību, kur par nelielu samaksu var paši lasīt ogas un augļus līdzņemšanai?
 AINA PRIEDE

Ja pašiem nav sava dārza, bet ir vēlme pamieloties ar svaigām ogām un sagatavot krājumus ziemai, var doties uz tā sauktajiem pašapgādes dārziem. Lielbritānijā, Kanādā un citās valstīs šāds augļaugu novākšanas un realizācijas veids, izmantojot Pick Your Own jeb vāciet sev paši sistēmu, ir ļoti populārs – pircējiem tiek ierādītas konkrētas vietas augļaugu stādījumā, un viņi paši sev pielasa grozus tieši no krūma, bet, dodoties prom, norēķinās. Šādi pašlasīšanas dārzi ierīkoti arī Latvijā. Tiesa, daļa vietējo audzētāju no tiem jau atteikušies, jo uzskata, ka pie mums sabiedrība tam vēl nav morāli nobriedusi. Viņi ļauj ogas nolasīt radiem, draugiem, bet svešiniekus savā dārzā nevēlas laist, jo neapzinīgi lasītāji dažkārt aplauž augļu koku zarus.

Latvijā aizvien populārākas kļūst krūmmellenes – tās ir garšīgas un veselīgas un ērti lasāmas. Līvbērzes pagasta krūmmelleņu audzētavās “Arosa R” un “Melnā oga” saimniece Māra Rudzāte (mob. tālr. 29407075) piedāvā no augusta līdz septembra sākumam pašiem lasīt ogas par 4,50 eiro kilogramā. Savukārt zemnieku saimniecībā “Jaunpelši” Salaspils novadā audzētājs Didzis Dubovskis (mob. tālr. 28794790) pašlaik to piedāvā par 2–4,50 eiro kilogramā (cena atkarībā no šķirnes). Saimniecībā ogu vākšanas sezona ilgs līdz 27. augustam. Krūmmelleņu vākšanai interesenti tiek aicināti augustā pieteikties arī Paula Kantāna zemnieku saimniecībā “Abullāči” (mob. tālr. 29446454) Brenguļu pagastā. Cena pēc vienošanās.

Vidrižu pagasta zemnieku saimniecībā “Gundegas”, kuras īpašnieks ir Andris Ansis Špats (mob. tālr. 26128457), katru gadu no 15. jūlija līdz 10. augustam iespējams vākt upenes, no 15. augusta līdz 10. septembrim – smiltsērkšķus, no 20. septembra līdz salnām – krūmcidonijas, no 15. septembra līdz 20. novembrim – lielogu dzērvenes. Ieejas maksa ir 1,50 eiro no personas (nopelnīto naudu saimnieks izmanto tūrisma servisa tālākai attīstībai). Pašu lasītās ogas te var iegādāties par pazeminātām (draudzīgām) cenām.

Salas novada Sēlpils pagasta zemnieku saimniecībā “Meža Lielgalvji” (mob. tālr. 26830571) pašvākšanas dārzā pašlaik iespējams lasīt upenes un aktinīdijas. No augusta vidus līdz vēlam rudenim savām vajadzībām varēs vākt vīnogas gan uz lauka, gan plēves mājā (saimniecībā aug aptuveni 20 šķirņu). Oktobrī, kad nogatavosies augļi, piedāvās citronliānas.

Zemnieku saimniecībā “Rūķīši” (mob. tālr. 26335661) Tukuma novada Degoles pagastā no augusta beigām līdz vēlam rudenim varēs piedalīties ābolu ražas vākšanā. Pielasot, piemēram, 30 kastes ar augļiem, talciniekam pienāksies 10% no paša salasītā.

Kārļa Ērgļa zemnieku saimniecībā “Vīksnas-1” (mob. tālr. 26152775) Kandavas novada Zantes pagastā var piedalīties plūmju vākšanā, pašlaik 1,2 hektāru lielajā stādījumā sākusi ražot šķirne ‘Komēta’. Vēlāk talcinieki aicināti pieteikties ābolu vākšanā. Cena pēc vienošanās.

http://www.la.lv/vac-sev-pats-darzi/