piektdiena, 2014. gada 22. augusts

7 ieteikumi, kā pārstāt uztraukties par to, ko domā citi.


1. Necenties paredzēt lietas uz priekšu
Ja tu vēlies paveikt lielas lietas, uzlabot cilvēku dzīvi, būt laimīgs un dzīvot bez stresa, tad tev jābeidz uztraukties, ko citi cilvēki domā par tevi. Tikai tā tu varēsi justies brīvi. Tas ir vienīgais veids, kā kļūt iniciatoram, līderim un radītājam.
Diemžēl, ir grūti pārstāt raizēties par citu cilvēku viedokļiem. Tas ir cilvēka dabā - vēlēties iekļauties un būt pieņemtam vienaudžu vidū. Tomēr, ja šī vēlme ir kā virzītājspēks tavā dzīvē, tas tevi vājina, tu kļūsti bailīgs darīt pārdrošas lietas, jo baidies saņemt kritiku.
Domā, pirms kaut ko dari, bet kad dari, neskaties atpakaļ, pieņem lēmumus un ej tikai uz priekšu. Nav jēgas visu laiku pārdomāt izdarīto un domāt, vai tas bija pareizi. Kas izdarīts, izdarīts. Domā perspektīvā, uzdod sev jautājumu, vai tas būs svarīgi pēc mēneša. Ja iespējams, ka nē, tad ļauj tam iet.

2. Neļauj citu viedoklim ietekmēt tavu pašvērtējumu un pārliecību

Tik ilgi, kamēr tu meklē ārējas uzslavas, apbrīnu, cieņu, balvas u.t.t, tu nekad nejutīsies savā dzīvē drošs. Kamēr vien tu būsi dzīvs, būs kāds, kuram būs negatīvs viedoklis par tevi, un, jo veiksmīgāks tu būsi, jo vairāk būs šādi pret tevi noskaņotu cilvēku. Tu nevari kontrolēt citu viedokļus, tad kāpēc ļaut kontrolēt citiem to, kā tu jūties?

3. Iemācies pārvarēt sevi

Trenēties sevi pārvarēt vari, apzināti nonākot grūtās situācijās, pārkāpjot sev pāri un uzdrošinoties, tā “uzaudzējot biezāku ādu”. Ja esi puisis, sāc sarunu ar nepazīstamu meiteni, meties dejas virpulī pašā dejas grīdas centrā, uzraksti rakstu un dalies tajā ar cilvēkiem. Noliec sevi neaizsargātā lomā, lai būtu imūns pret kritiku.

4. Tie, kam tiešām rūp, kas ar tevi notiek, vienmēr tevi atbalstīs

Tev nekad nevajag baidīties izteikt savas domas, jo tie, kas tevi atbalsta, nekur nepazudīs. Pārējiem cilvēkiem nav nozīmes.

5. Samierinies, ka tu mēdz kļūdīties

Neviens nav ideāls. Un pat, ja tu tāds būtu, tu tāpat nevarētu kontrolēt to, kā tavas izdarības uztvertu citi. Tāpēc samierinies, ka tu un visi cilvēki mēdz kļūdīties, bet visam var atrast risinājumu.

6. Koncentrējies uz saviem panākumiem

Tu vienmēr vari atrast kādu pozitīvu lietu savā dzīvē. Atrodi to un izmanto kā papildus spēku, lai darītu lietas, kas tevi biedē.

7. Uzvari bailes, rīkojoties

Vai esi kādreiz baidījies no telefona sarunas? Tu atcel zvanu un uztraucies. Tad tu beidzot piespied sevi piezvanīt, gaidot sliktāko… Tu būtu aiztaupījis daudz stresa, ja būtu piezvanījis uzreiz.
Lai apklusinātu negatīvo balsi sevī, ir jārīkojas. Nākamreiz, kad kāda doma tevi uztrauc, dari kaut ko saistībā ar šo domu. Jebkas ir labāks, nekā domāšana par to, kas tevi uztrauc, saņemies un tiec galā ar spriedzi raisošo jautājumu un dari to, kas tev patīk.