ceturtdiena, 2013. gada 21. novembris

Dienas doma

http://www.urantija.lv/lv/dienasd/

11. novembris
Precīzi apskatot, "brīvajai gribai" vajadzētu nozīmēt, ka tu esi tiesīgs darīt, ko tu gribi. Tas atbilst, bet arī neatbilst.
Ir cilvēki, it īpaši šinī gadsimtā, kas ir darījuši šausmīgas lietas. Uz acumirkli viņi bija brīvi.
Neviens viņus neaizkavēja.
Tas ir pareizi un tomēr nepareizi.
Ir pareizi, ka viņi varēja darīt šausmīgas lietas, bet tikai tādēļ, ka tanī pašā laikā uz Zemes bija dvēseles, kuru karma saistīja viņus ar šiem dēmoniem pozitīvā vai negatīvā formā. Tādēļ viņi ieguva varu un citiem vajadzēja ciest.
Jums ir brīva griba, bet jūs neesat brīvi lemt par savu darbu sekām. To daru ES.
Tu vienmēr pļausi, ko sēsi. Tāds ir pasaules taisnīgums.
Žēlastība atklājas tādējādi, ka tavas rīcības bieži mīkstinātie rezultāti tev palīdz atzīt un atvērt savu sirdi.
Un ko tu atzīsti? Ka tava griba tikai tad ir patiesi brīva; kad tu apzināti un ar pilnu pārliecību vari un gribi darīt labo un tikai labo.


12. novembris
Filozofi labprāt runā par ētiku. Turklāt viņi šķiro ētiku,un morāli. Morāli viņi atvasina no latīņu "mores" - tikumi, turpretī ētiku no grieķu "ethos", kas nozīmē noskaņojumu, attiecīgi raksturu.
Viņi domā, ka ētikai jābūt pamatojamai, tādēļ pūlas to padarīt pierādāmu - padomājiet tikai par Sokrāta aforismu: "Kas labo zina, tas to arī dara! "
Tikumus viņi redz izveidojušos vairāk no tautas paradumiem un ieražām un tādēļ faktiski mazāk piederīgus savai specialitātei nekā etnologiem.
ES turpretī bieži izmantoju jēdzienu morāle - kaut arī citādā nozīmē.
Jo ES aizstāvu uzskatu, ka tautas tikumiem jābūt tīriem, lai tāds varētu būt arī noskaņojums.
Tikumi jāmāca jau maziem bērniem un ar agru vingrināšanos jāpadara par paradumu.
Tādēļ ES vislielāko nozīmi piešķiru nepieciešamībai, lai cilvēki jau kopš visagrākās bērnības mācītos pareizos tikumus, resp., izturēšanās veidu, ka viņi tos iezīž reizē ar mātes pienu.
Tādēļ ES tev iesaku - un šeit jārunā par ētiku - jau šodien apsver, kas tavā izturēšanās veidā ir pozitīvs un saskan ar Manām mācībām.
To paturi.
Turpretī negatīvos ieradumus izmet no savas dzīves - lai cik mīļi tev tie būtu kļuvuši - citādi kādu dienu tie tevi var pazudināt.
Turies cieši pie pozitīvā, pie morālā, resp., ētiskā, nesvārsties, ja reiz esi izšķīries. Lūdz Dieva palīdzību, un tu varēsi pats sevi atbrīvot no vissmagākajām važām. Jo slikti ieradumi ir nevis brīvības, bet gan verdzības izpausme - jau daudzus mūžus.