pirmdiena, 2013. gada 16. septembris

Topinambūrs


Topinambūrs - brīnumainais zemes bumbieris.
Šodien vēlamies Jums pastāstīt par kādu ļoti vērtīgu un arī skaistu augu - topinambūru.
 Lai arī topinambūru īstais novākšanas laiks ir vēls rudens, Mīli savu sirdi komanda jau pārliecinājās, ka pirmie bumbuļi ir gatavi un jau tagad uzturā var sākt lietot šo vērtīgo sakni.


 Topinambūri satur daudz B1, B2 un C vitamīna, vairākas neaizstājamās aminoskābes, kāliju, dzelzi, kalciju, varu, magniju, cinku u.c. Topinambūrs uzturā normalizē sirdsdarbību, mazasinību, arteriālo hipertensiju, sirds aritmiju un uzlabo asinsriti, kā arī samazina holesterīna līmeni. Vēl topinambūrs attīra organismu, cīnās ar lieko svaru, stimulē imunitāti gripas un vīrusu sezonā, stiprina nervu sistēmu, stimulē urīnizvadsistēmas darbību, mazina aknu slimības, osteoporozi.

 Tā kā topinambūrus jau tagad iespējams atrast Latvijas dārzos, tad iesakām ēst 3 bumbuļus dienā, svaigā veidā! Topinambūrs ne tikai labvēlīgi ietekmē sirds veselību, bet var kalpot arī kā našķis starp ēdienreizēm.
Kā izskatās topinambūrs?
 Topinambūrs vasaras otrā pusē jau ir pāraudzis pieauguša cilvēka augumu, sasniedzot pat divus metrus. Tieši šobrīd topinambūri sākuši ziedēt dzelteniem ziediem. Pašus bumbuļus rok nost tāpat kā kartupeļus, tikai garo lakstu pirms rakšanas nogriež un ar dakšu vai lāpstu izceļ sakni, uzmanīgi atdala bumbuļus. Kad bumbuļi nolasīti, tos var apmazgāt, ar švammīti notīrot smiltis, - šādi sagatavoti topinambūri domāti ēšanai uzreiz.


http://www.draugiem.lv/#/milisavusirdi/news/?p=10510019